Vajinismus problemi, kadınlarda cinsel ilişkideki istemsiz kasılmalar; buna bağlı cinsel ilişkiye girememe veya cinsel ilişkide acı, ağrı hissetme şeklinde kendisini gösteren bir problemdir.
Vajinismus nedenleri, belirtileri, 'parmak egzersizleri olmadan 3 günde kesin çözüm' olanakları, vajinismus tedavi yöntemleri bu sayfamızda detaylıca yer almaktadır.
Vajinismus; ülkemizde oldukça sık görülen ve aile yapısını kökten etkileyen bir cinsel problemdir. Çoğu zaman çiftlerin en yakınları ile dahi paylaşılamayan, genelde utanma ve çekinmelere bağlı olarak da çözümü aylarca, hatta yıllarca ertelenen bir cinsel sorundur.
Sorunun yalnızca bir 'hastalık' olarak görülmesi ve iyi bir araştırma yapıldıktan sonra hiç çekinilmeden, doğru bir adreste çözüm aranması şarttır. Aksi takdirde şikayetler büyüyerek pek çok psikolojik, sosyal ve evlilik sorunlarını da beraberinde getirecektir.
Ayrıntılı olarak A'dan Z'ye Vajinismus Hakkında sayfasında yer alan linkleri inceleyebilirsiniz.
VAJİNİSMUS TEDAVİSİ: Parmak egzersizleri olmadan 3 günde kesin ve kalıcı çözüm yolları. www.vajinismus.com.tr web sitesini de mutlaka ziyaret ediniz. Vajinismus tedavileri İstanbul'da Dr. Süleyman Eserdağ tarafından kurulan HERA Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından sertifikalı hekim ve sağlık profesyonelleri tarafından uygulanmaktadır. Bu sayfanın amacı vajinismus hastalığını yaşayanlara rehber olmaktır. |
Vajinismus (veya Vaginismus) hastalığı son yıllarda artık kesin olarak tedavi edilebilmektedir!.. Hem de vajinismus tedavi süreleri eskiden olduğu gibi aylarca- yıllarca değil, yalnızca bir kaç gün içinde son bulmaktadır.
Vajinismus, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe sebeplerinin başında gelmektedir. Kadınlarda ilk gece korkusu olarak da tanımlanabilir.
Kadında cinsel ilişkinin olduğu anatomik bölgeye "vajen (vajina)" adı verilmektedir. Vajinismus ise; cinsel birleşme sırasında kadının vajen kaslarını (özellikle de "Pubococcygeus (PC) kaslarını") , istemsiz bir şekilde kasması sonucunda cinsel birleşmenin olmaması veya çok zor olması durumudur. İstemsiz kasılmalar hastalığın derecesine bağlı olarak tüm vücutta yaygın şekilde izlenebilmektedir.
Yalnız değilsiniz !..
Vajinismus tüm dünyada kadın doğumcular ve ruh sağlığı bilimcileri tarafından sıkça karşılaşılan bir cinsel sorundur. Ülkemizde ortalama olarak her 10 kadından 1 'i eşi ile ilişkide sorun yaşamaktadır.
İstemsiz vajinal kasılmalar nasıl oluyor?
Eşini seven, genellikle ön sevişmede çok da zevk alan kadın, birleşme anı geldiğinde bilinçaltındaki korkuları tetiklenmekte ve korku içinde kendisini kasmaktadır. Böylece vajinal kanal girişi tamamen kapanmakta ve eşini iterek veya kendisini geri çekerek ilişkiyi sonlandırmaktadır.
Vucutta yaygın şekilde veya vajinada görülen tüm bu kasılmaların özelliği tamamen kadının kontrolünün dışında olmasıdır. Vajinanın girişindeki kaslar yanısıra tüm vücutta bu kasılmalar; endişe, korku ve adeta bir "panik atak benzeri" bir durum yaratır. Sonunda kadın ilişkiyi reddederek bacaklarını sıkıca kapatır, eşini iterek ilişkiyi sonlandırır.
Ülkemizin en aktif facebook grubuna siz de katılın!.
Binlerce vajinismus hastalarının başarı öykülerini okuyun, vajinismus hastaları ile yapılan röportajları izleyin, vajinismus sorunu hakkında haberlerimizi ve hasta yorumlarını facebooktan siz de takip edin!..
(Açık Gruptur, Üyelik Şartı Yoktur)
Vajinismus belirtileri
Vajinismus hastalarının çoğu aylar veya yıllar süren evlilik sürelerine rağmen halen bakiredir. Çoğu zaman cinsel ilişkide ağrı olmasından çok "sanki ağrı olacakmış" gibi bir his vardır.
Cinsel birleşme anı (penetrasyon) geldiğinde kişiler "yırtılacakmış, canları çok acıyacakmış, çok kan akacak, hatta ölecekmiş" gibi hislere kapılarak kendilerini koruma iç güdüsü içinde kontrolsüz (refleks) olarak kasılmaktadırlar.
Vajinismus kendisini yalnızca cinsel ilişkiye girememe veya ilişki sırasında kasılma gibi belirtiler ile göstermez. Vajinismus belirtileri çok daha yaygındır.
Aslında vajinaya yapılan her türlü işlem vajinismus hastaları tarafından "itici ve sevimsiz" karşılanmaktadır.
Sorunu yaşayan pek çok çift, vajinusmus tanı ve tedavisi ile ilgili ilk bilgileri internet sitelerinden öğrenmekte ve takip etmektedir.
Vajinismus belirtileri nelerdir?
Cinsel ilişkinin hiç bir şekilde gerçekleşmemiş olması. En sık görülen durumdur. Bu nedenle vajinismus hastalarının büyük bir çoğunluğu halen bakiredir. Bazen de ilişki yalnızca bir veya birkaç kez gerçekleşmiş, ancak daha sonrası gelmemiştir.
Kişilerde görülen tüm bu bulgular vajinismus belirtileri arasındadır.
Diğer bir tabir ile vajinusmus sorunu olan kişilerde vajene herhangi bir şeyin girmesi mümkün değildir ve her türlü girişim çabası son derece rahatsızlık verici veya imkansızdır.
Vajinismus ne demek? Kelime anlamı
İlişki sırasında vajinal kasların istemsiz ve refleks bir şekilde kasılmaları sonucunda ilişkinin tam olarak gerçekleşememesi durumuna vajnismus denmektedir.
Vajinismusun İngilizce'si "vaginismus" olarak geçmektedir.
Halkımız arasında söylenmesindeki zorluktan dolayı vajinusmus, vajinamus, vs. gibi pek çok değişik şekillerde yanlış olarak telaffuz edilebilmektedir.
Latince’de 'vagina' kelimesi etimolojik kökeni ile ‘kılıç kını’ anlamına gelmektedir. Erkek cinsel organı 'penis' için kullanılan ‘Gladius’ kelimesi ise ‘Kılıç’ anlamındadır. Bu nedenle vajinismus; ‘kılıcın kınına girememesi, bütünleşememesi’ manasına gelmektedir.
Konu ile ilgili ayrıntılı olarak Vajinismus Hastalığı Nedir? bölümünü okuyabilirsiniz.
Cinsel birleşme vajinismus hastalarında neden olamıyor?
Kişilerin ani korkuya verdikleri ortak cevap koruma iç güdüleri ile kendilerini kasmalarıdır. Bir "cinsel fobi" olan vajinismusta da kadınlar cinsel ilişki sırasında kendilerini kontrolsüz bir şekilde kasmaktadırlar.
Vajinismus kadınlarında, geçmişte bilinçaltına atılan cinsellikle ilgili atılan olumsuz mesajlar, kişinin ilişki sırasında vucudun değişik bölgeleri ile birlikte vajinal kaslarını bir tepki ile istemsiz bir şekilde kasmasına neden olmaktadır.
Normalde ani korku sonucunda kendimizi kasmamız kendimizi etkene karşı koruma açısından bir işe yararken cinsel ilişkideki bu durum tam tersine işlemektedir. Yani ağrı beklentisi ile bir kadının kendini kasması penisin içeriye girmesini zorlaştırmakta ve gereksiz yere ağrı hissedilmesine neden olmaktadır.
Vajinayı kontrol eden kaslardan en çok bilineni "Pubokoksigeus kası (PC kası)" dır.
Alttaki resim- A) Normal anatomik duruş hali B) Vajinismusta görülen Pubokoksigeus (PC) kasının kasılmasını göstermektedir.
Şekilde de görüldüğü üzere istemsiz vajinal kasılmalar sonucunda cinsel ilişki imkansızlaşmaktadır ve her türlü vajinal girişim de ağrılıdır. İşte bu ağrı, vajen kasının belleğine yerleşerek her türlü girişimde vaginal kas kasılmasına neden olmaktadır. Böylelikle her denemede cinsel penetrasyon imkansız veya son derece ağrılı hale gelmektedir.
Ayrıca, her türlü ağrılı girişim de bu hafızanın güçlenmesine neden olmaktadır. Bu durum oluştuğunda da, her ne kadar kadın "eşimle cinsel ilişkiyi istiyorum, onu seviyorum" dese de, her denenen ilişkide erkek "kendini bir duvara çarpmış", kadın da "kendi bedeni üstünde kontrolü tamamen kaybetmiş" gibi hissetmektedir.
Vajinismusun ileri derecelerinde kadın ilişki sırasında kocasını yanına bile yaklaştırmadan, iterek bacaklarını kapatmakta ve ağlamaklı bir şekilde ilişkiye engel olmaktadır. Bu nedenle kişi ilişki sırasında ağrı hissedecek bir konuma dahi gelememektedir.
Zamanla vajinismus sorunu yaşayan tüm kadınlar; evlilik, sosyal yaşam ve iş yaşamı konusunda pek çok sıkıntılara sahip olmaktadırlar.
Vajina hakkında
Halk arasında "hazne" olarak bilinen vajina aslında tıpkı diğer organlarımız gibi kendine göre fonksiyonları olan sıradan bir organ ve rahme kadar giden bir geçiş bölgesidir.
Vajina tıbbi olarak 'vagina', 'vajen' veya 'vaginal kanal' olarak da geçmektedir.
Vajina çevresinde istemli çalışan PC kası ise hem üreme sistemin hem de üriner (işeme) sistemin çalışmasında anahtar bir rol oynamaktadır.
Vajınısmus probleminde cinsel ilişki sırasında PC kası, bilinçli bir düşünce olmaksızın istemsiz olarak çalışarak vajen girişini kapatmaktadır. Bu durum çiftler arasında "penisin içerideki bir duvara çarpması" gibi bir his oluşturmaktadır. Böylece ilişki deneyimi başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Her başarısızlık çiftlerde umutsuzluk ve karamsarlıklara yol açmaktadır.
Vajinismus tedavi yöntemleri da zaten istemli olarak çalışan bu kasların, ilişki sırasında da denetim altına alınmasını ve kas belleğinin doğru bir şekilde oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Vajinismus nedenleri
Vajinismusun nedenleri % 90 olasılıkla psikolojik kaygılara bağlıdır. % 10 ise organik (yani yapısal) nedenler rol oynamaktadır.
Organik (yapısal) vajinismus nedenleri arasında sıklıkla kızlık zarının kalın ve yüksek kenarlı olması, kızlık zarının diğer anormallikleri (ara bölmeli veya elek şeklinde kızlık zarı yapısı), vajina içindeki ara bölmeler, lichen sclerosus deri hastalığı, bartolin absesi, vulvar vestibulit sendrom, PID ve vajinitler yer almaktadır.
Tüm bu nedenlerle doğru tedaviye başlamadan önce yapılan bir jinekolojik muayenenin önemi büyüktür.
Vajinismus çok büyük sıklıkta bir bilinçaltı problemidir !...
Evet... Genellikle vajinismusa neden olarak geçmişte yaşanmış kötü cinsel tecrübeler veya bilinç altına yerleşmiş abartılı korkular vardır.
Vajinismusun psikolojik nedenleri:
Özellikle bizim gibi toplumlarda genç kızlara küçüklüklerinden beri abartılı şekillerde öğretilen "kızlık zarının mücevher gibi çok değerli bir yapı olduğu" düşüncesi ile bu konuda takınılan katı tutumlara maruz kalan kadınlar risk altındadırlar.
Ayrıca çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübe ve anılar da (taciz veya tecavüzler, ev içi şiddet, katı ebeveyn tutumları) de vajinismusa yol açabilir.
Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda yaşanmış kötü tecrübeler (doğum, düşük, kürtaj, hoyratça yapılan bir jinekolojik muayene gibi durumlar) sonucunda da vajinismus gelişebilir.
Bazan de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri, ilk ilişki ile ilgili yanlış inanış ve önyargılar da beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir.
Yine bazen, önceden tedavi olmuş olan kişilerde nüksler (problemin tekrarlaması) de oluşabilir.
Daha önce belirtildiği üzere çoğu zaman derinlerde (bilinçaltında) cinselliğe ve cinsel ilişkiye yönelik kaygı-korkular yatmaktadır ve PC kaslarının kasılması, kadını bu korktuğu durumdan koruyan bir savunma sistemi gibi gibidir.
Bilinç altındaki gereksiz korkuları yenmek için kadının ve erkeğin rahatlatılması, gevşemesi, heyecan ve korkuları yatıştıracak ruhsal bir ortam oluşturulması için uygun psikolojik destek sağlanmalıdır.
Bazı kadınlarda bu yukarıda sayılan nedenlerin hiç birisi de olmayabilir. ("Nedeni bilinmeyen veya belirlenemeyen vajinusmus")
Neyse ki, vajinismus sorununu çözmek için altında yatan neden veya nedenleri bulmak şart değildir. Önemli olan "kas hafızasının yeniden oluşturulmasını" başarabilmektir.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı Vajinismus Nedenleri bölümünü okumanızı öneririz. Vajinismus hastalığı kadınlarda cinsel ilişkiye girememe nedenleri içinde en ön sırada yer almaktadır.
Vajinismus için risk altındaki bireyler kimlerdir?
Özellikle çocuksu, aileye bağımlı ve ruhsal organizasyonunu sağlıklı bir biçimde tamamlamamış genç kızlar risk grubunu oluşturur. Bu gruptan özellikle yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip kişilerde vaginismus probleminin ortaya çıkma olasılığı da artmaktadır. (Örneğin; HERA tarafından tedavi gören vajinismus hastalarımızın yaklaşık % 80'i en az lise mezunudur.)
Çocukluk çağından kalma korkuları yaşayan bireylerde bu rahatsızlığın oluşması kolaylaşır. Korkular, en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkularıdır. Biz bu tür yanlış inanışlara "cinsel mit" adı vermekteyiz. Kişilerin bilinç altına yazılan bu tür yanlış ve abartılı düşünceler ileriki dönemlerde vajunusmus için bir zemin hazırlar.
İyi kız olma sendromu: Ailesi tarafından cinsel bilgiden tamamen yoksun bırakılan, hatta cinselliğin aile tarafından kötülendiği, kızlık zarının ise korunması gereken çok önemli bir bölge olduğu gibi mesajlar verilerek yetiştirilen genç kızların ilerleyen yaşamlarında vajinismus, cinsel isteksizlik, cinsel soğukluk, cinsel tiksinti ve orgazm olamama (anorgazmi) problemleri ortaya çıkmaktadır.
Bu şekilde çevrelerinden ve ailelerinden geleneksel kültürle yetiştirilen kızlarda gelişen bu probleme "iyi kız olma sendromu" denmektedir ve durum Türk toplumunda oldukça yaygındır.
İyi kız olma sendromu taşıyan kadınlarda cinsel ilişki adeta bir görev gibi ve yalnızca eşleri için gereklidir, yani cinsellik kendisinin zevk alacağı bir işlevden çok "eşini mutlu edecek bir görev" olarak algılanmaktadır. Ayrıca bu kadınlar kendi özel hayatlarında da son derece disiplinli, titiz, işkolik ve mükemmeliyetçi kişilik yapısındadırlar.
Aile yapısı; baskın ve disiplinli baba, pasif anne modeline sahip çocuklar da ileride vajinismus açısından risk altındadırlar.
Ayrıca kişide gebe kalma korkularının olması, kişinin çevresinde cinsel bakışın tutucu ve katı dini kurallara bağlı olması da diğer risk faktörleridir.
Genital organlarının anatomik yapıları vajinismusa neden olur mu?
Bu konuyla ilgili bireylerin yanlış ön yargıları ve oluşturulmuş geçersiz tabuları bu durumu tetikleyebilir. Vaginismus, genital organların anatomik yapısından ilişkisiz bir şekilde ortaya çıkar.
"Benim vajinam çok küçük (veya çok dar) bu yüzden ilişkiye giremiyorum" diye bir kavram genelde yoktur. Çünkü vajina oldukça esnek bir yapıdır ve doğumda 3500-4000 gram ağırlığında, 50-52 cm uzunluğunda, 10 cm'lik baş çapına sahip bir bebek de aynı kanalın esnemesiyle rahatça çıkabilmektedir. Bu kadınların hiçbir yapısal anormallikleri olmamasına karşın böyle düşünmeleri de doğaldır.
Öncelikle jinekolojik görsel bir değerlendirme şart !...
Evet. Vajinismus haricinde ilişkiye girememe veya ağrılı ilişki nedenleri arasında Vulvar Vestibulitis, kalın ve yüksek kenarlı kızlık zarı, PID ve vajinal enfeksiyonlar gibi başka durumlar da vardır.
Dolayısıyla vajinismus tedavisine başlamadan önce yapılacak bir jinekolojik muayene ile öncelikle doğru teşhis son derece önemlidir. Ancak bu şekilde en uygun tedavi yaklaşımı seçilecektir.
Eşiniz vajinismus tedavisini istemiyorsa- reddediyorsa...
Bazı eşler vajinismus problemi ile karşı karşıya kalan eşlerinin sorunu görmezden gelmekte, problemi kabul etmemekte veya başka birilerinin kendilerine asla yardım edemeyeceklerini düşünmektedirler. Bu son derece yanlış bir durumdur. Tedaviye başlamada eşlerinin onayını bir türlü alamayan hastaların vajinismus tedavileri için eşi ikna etme hakkındaki yazımızı incelemelidirler.
Başarıya giden ip uçları için 'Adım Adım Vajinismus Tedavisi' (10 Adımda Vajinismus Tedavisi) ismindeki makalemizi inceleyiniz.
Vajinismus gebeliğe engel midir?
Vajinismus hastalarının pek çoğu tam bir cinsel birleşme olmasa da "sürtünme ve masturbasyon yolu" ile cinsel hazzı, hatta doyumu yaşayabilmektedirler.
Vajinismus yalnızca cinsel birleşmeye engeldir. Çok nadiren de olsa vajen ağzına dökülen spermlerin yüzme yeteneği sonucunda mucizevi bir şekilde gebelik oluşabilir.
Vajinismus tedavi edilemezse de tedaviyle çocuk sahibi olunabilir mi?
Bu teorik olarak aşılama (IUI, inseminasyon) ve tüp bebek (ivf) tedavileri ile mümkün olmakla birlikte bu tür gebelik tedavileri gereksizdir. Çünkü vajinismus azimli, uygun şekilde tedavilere devam edildiği takdirde ve doğru kliniklerde %100 tedavisi mümkün olan bir cinsel problemdir.
Ayrıca evlilikteki tek amaç hamile kalıp çocuk doğurmak değildir. Aile birliğinin tamamlanması ve güzel bir şekilde devamlılığı sağlıklı bir cinsel paylaşımdan geçer.
Ayrılntılı bilgi için Vajinismus ve Hamilelik bölümünü okuyunuz.
Vajinismus türleri nelerdir?
Primer Vajinismus: Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir.
Sekonder Vajinismus: Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (olaylı bir doğum, düşük, kürtaj, hoyratça yapılan bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.
Aparoni: Bir takım fiziksel nedenlerden dolayı, bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır.
Disparoni: Disparöni; cinsel ilişkide ağrı, acı, batma veya yanma hissetmek" dir. Bazen sekonder vajinismusun altında yatan neden de disparoni olabilmektedir.
Eğer cinsel ilişki sırasında ağrı, acı, yanma veya batma hissediyorsanız her zaman için neden vajinismus olmayabilir. Disparoninin her zaman için % 100 tedavisi mümkündür.
Vulvar Vestibulitis Sendrom: "Vulvar vestibuitis" veya "vulvodinia" olarak da bilinen bu durum, kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık oluşu sonucunda vajinismus, disparoni, anorgazmi (orgazm olamama) ve cinsel isteksizlik gibi şikayetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur.
Vestibulit sendromda teşhis hastanın ifadesindeki ilişkinin ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında, yapılan bir jinekolojik muayenede bu bölgenin dokunmakla hassaslığı ve kızarık oluşu ile kolaylıkla konulabilmektedir. Kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Vestibulit sendromun tedavisinde basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin (vestibulm) çıkarılması problemi tamamen ortadan kaldırabilir.
Cinsel isteksizlik ile vajinismus arasında ne fark var?
Cinsel isteksizlik veya diğer ismi ile ile 'cinsel soğukluk' sorununda, en az 6 ay süre ile kişilerde cinsellikle ilgili her türlü aktivite, cinsel ilişki ve mastürbasyona karşı isteksizlik, haz almama durumu vardır. Bu kişiler cinselliğe karşı kendilerini adeta kapatmışlardır. Cinsellikle ilgili düşsel fantezi kurmak bile istemezler.
Oysa ki; vajinismusta başlangıçta cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur, daha çok ilişki sırasında zarar görme duygusu ön plandadır.
Vajinismustan şikayetçi olan bir kadında; cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur, ancak istense de ilişki başarılamaz.Çünkü korkulara bağlı kasılmalar buna izin vermez. Ön sevişme normal ve haz dolu olmasına rağmen birleşme anında korku ile ani bir istek azalması ve vajinal kuruluk ortaya çıkar.
Vajinismuslu kadınların çoğu hiçbir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir. Bununla birlikte bazı kadınlarda da daha önce cinsel ilişki başarılmışken sonradan olan bir ilişkiye girememe durumu söz konusu olabilir.
Vajinismus Tedavi Yöntemleri
Vajinismus tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişebilmektedir. Kişi için en uygun tedavi yöntemleri ilk seansta yapılan basit bir jinekolojik değerlendirme ve çiftin ayrıntılı tıbbi öyküsü doğrultusunda yapılmaktadır. Bilişsel ve davranışsal terapiler en sık uygulanan altın standarttır.
Kızlık zarı veya vajina yapısı ile ilgili doğuştan / kazanılmış fiziksel problemi olanlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Hipnoz tedavisi (hipnoterapi), akupunktur tedavisi, EMDR, Botulinum toksin enjeksiyonu, Nöralterapi, EFT, NLP de uygulanan tamamlayıcı - destekleyici yöntemler arasındadır.
Diğer taraftan zamanla evlilik problemleri veya eş ile ilgili farklı cinsel sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda da evlilik terapileri, erkek eş cinsel terapileri ve bazı medikal tedaviler gerekebilir.
Vajinismus tedavi yöntemleri nelerdir? >>>.
BAYAN ASİSTANLAR EŞLİĞİNDE Vajinismus hastalarımıza sertifika sahibi |
Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ 2014 yılında Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu (EFS) tarafından 'Fellow' (Akademi üyesi) Sertifikasına sahip ülkemizin ilk jinekolog cinsel terapisterinden olmuştur. Bu alanda uluslararası eğitimler düzenlemektedir.
Ülkemizin ilk 'vajinismus derneği', HERA- Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği ismi altında Dr. Süleyman Eserdağ tarafından ocak 2015 yılında Ankara Kavaklıdere'de kurulmuştur. Derneğin ana amacı başta vajinismus sorunu olmak üzere halkımızın cinsel sorunlar açısından bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesidir. Aynı zamanda sorunu yaşayanlara tedavileri konusunda maddi manevi destekler sağlanmaktadır.
ÇOK İLGİNÇ HASTA ÖYKÜLERİ :
"Vajinusmus Başarı Öyküleri"
Bir Hastamızın "Vajinismus Günlüğü"
"İlginç bir Hayat Öyküsü- Vajinismus Mektubu"
Ayşe Hanım'ın Başarı Öyküsü
Vajinismusta Hipnoz Tedavisi (hipnoterapi)
Hipnoz; kişinin bir profesyonel yardımıyla duygu, düşünce ve algılarını yeniden çerçeveleyerek davranışlarını değiştirdiği bir süreçtir.
Aslen hipnoz; bir uyku durumu değildir; aksine, kişinin bedeni ve ruhu üzerinde ne denli gücünün olduğunu keşfettiği bir farkındalıktır.
Hipnoterapi sırasında bilinç kaybı olmaz, aksine bilincin daha çok açılması durumu gerçekleşir ve hipnozdan çıkamamak gibi bir durum ise asla söz konusu değildir.
Vajinismus tedavisinde hipnoz altında yapılan tedaviler (hipnoterapiler) oldukça yararlar sağlamaktadır.
Burada unutulmaması gereken nokta; medikal hipnozun asla tek başına bir tedavi şekli olmadığıdır. Hipnoz, uygulanan tedavi tekniklerinin etkisini ve hızını artıran yardımcı bir unsurdur.
Hipnoz sırasında dikkat, konsantrasyon yoğunlaşır ve kişi etrafında olan değişikliklere aldırmayabilir. Yine, kişinin duygu durumunda değişiklikler yapmak da mümkündür. Vucut hareketlerinde yavaşlama olabilir ve beden farklı hissedilebilir. Konuşma tonu ve hızı yavaşlayabilir. Nabız sayısının azalması, nefes alıp vermenin derinleşmesi ve beş duyunun hassaslaşması hipnoz süresince son derece doğaldır.
Kısacası hipnoz; tüm beden ve ruhta hissedilen kişiye huzur ve sakinlik veren bir gevşemedir. Bilinç kapısı ise her zaman açıktır; yani hipnoz sırasındaki herşey sizin kontrolünüz altındadır.
Hipnotize olabilmeniz dahi sizin kontrolünüzdedir. Siz eğer isterseniz hipnotik etki altına girersiniz, istemediğiniz hiçbir şeyi söylemez ve yapmazsınız.
Bir yerde hipnoz; kendi güçlerinizi kullanarak probleminizi çözmektir ve bununla birlikte çok büyük bir olasılıkla tekrar tekrar yaşamak isteyeceğiniz çok hoş bir deneyim olacaktır.
Vajinismus tedavisinde akupunktur ve EMDR terapileri
Vajinismus tedavisindeki destekleyici yöntemlerden birisi de akupunkur ve EMDR terapisi yöntemidir. Vajinismus tedavisi için akupunktur (akupunkturoterapi) ile öz güven artışı sağlanabilmekte, anksiyete (gergin ruh hali) düzeltilebilmekte ve buna bağlı oluşan istem dışı kasılmalar giderilebilmektedir.
EMDR terapisi ise göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme şeklinde tarif edilen bir psikolojik tedavi şeklidir. EMDR ile vajinismus terapisi özellikle geçmişte travmaları olan, cinsel travmalar ile karşılaşmış hastalarda oldukça umut vericidir. EMDR terapisi ile bu travmaların izleri başarılı bir şekilde silinebilmektedir.
Vajinismus tedavisinde uygulanan bir alternatif yöntem de nöral terapi uygulamasıdır. Nöral terapideki amaç anksiyeteyi azaltmak, güven duygusunu arttırmak ve ruhsal olarak rahatlamayı sağlamaktır.
ÖNEMLİDİR ! Bazı merkezlerde vajinismus sorununun yalnızca hipnoz tedavisi ile çözüldüğü iddia edilmektedir. Ancak burada unutulmaması gereken bir nokta şudur: "Hipnoz hiç bir zaman tek başına bir tedavi seçeneği değildir, modern tıp dünyasında yalnızca diğer psikolojik tedavi yöntemlerine ek olarak uygulanan, tedavi sürecini hızlandıran ve kolaylaştıran alternatif bir yöntem" olarak kabul edilmektedir. |
Bekarlarda Vajinismus Tedavileri
Son yıllarda kişilerin evlenmeden cinsel ilişkiyi partneri ile paylaşma sıklığındaki artışlara paralel olarak, vajinismus sorununun olduğunu anlayan bekar bayanlar da evlilik öncesinde tedavi amacıyla cinsel terapi kliniklerinin yollarını tutmaktadır. Bu şekilde kişiler, evliliklerine daha sağlıklı bir başlangıç arzusunu taşımaktadırlar.
Diğer yönden vajinismus, tedavi edilmediği takdirde boşanmalarla sonuçlanabilen bir sorundur. İlk evliliklerini vajinismusa bağlı ve diğer değişik nedenlerden dolayı bitirmiş olan kişilerin yeniden evlilik kurma düşünceleri olduğunda, önceden yaşadıkları bu sorunlarını evlenmeden önce çözme yoluna girebilirler. Bu durumlarda da cinsel terapi kliniklerinin yolunu tutabilmektedirler.
Vajinismus tedavileri için bekarlarda izlenilen yollar ve vajinismus tedavi yöntemleri evli bayanlardakinden farklı değildir.
Müessesemizde bekarlarda vajinismus tedavileri yapılabilmektedir. Evli olmayan bekar bayanlar da kendi başlarına veya partnerleri ile birlikte cinsel terapilerden faydalanabilmektedir. Uygulanılan cinsel terapi seansları sırasında zaten cinsel ilişki yasağı bulunduğu için tedavilere eş katılım zorunluluğu YOKTUR.
İlk Cinsel Deneyim ve Haz
Cinsel ilişki çok sayıda koşullu tepkiyi içeren bir işlevdir. Eşinizle çok iyi bir uyum içinde olduğunuzda vücudunuz otomatik olarak çalışıp keyifli anlar yaşayabilirsiniz..
Ancak çiftler genellikle ilk seksüel deneyimlerinde bu uyum ve hazzı yakalayamayabilirler. Çünkü bu eş uyum zamanla öğrenilecek, kas-iskelet ve sinir sistemlerinin eş zamanlı çalışması belli bir süreden sonra kolay uygulanılabilen, zevkli ve tatminkar bir aktivite haline dönüşecektir.
Cinsel haz partnerlerin birbirini tanınması ile de artmaktadır. Çiftler arasında güven duyusunun artması ve kişilerin daha çok haz aldıkları "vucutlarındaki zevk bölgelerini" öğrenmeleri sonucunda ilişkiler daha da mutluluk verici olmaktadır. Cinsel ilişki sırasındaki haz kişilere öğretilen "kegel egzersizleri" ile arttırılabilir.
Vajinismusta hangi tedavi yöntemleri önerilmez?
Anestezi altında ilişkiyi girmek, kas gevşetici ilaçlar kullanmak, ağrı kesiciler, gereksiz yere kızlık zarıın alınması, ciddi bir depresyon sorunu olmadığı halde antidepresan ilaçlar kullanmak, alkol veya uyuşturucu gibi maddeler kullanarak ilişki denemelerinde bulunmak vajinismus tedavisi için önerilmeyen yöntemler arasındadır.
Vajinismusun tedavisinde kulllanılan yöntemler çiftin durumuna, ilk seanstaki tıbbi öyküsüne, problemin derecesine ve genital bölge anatomik yapısına göre farklılıklar göstermektedir. Doğru adres seçimi bu yüzden son derece önemlidir.
Vajinismus Tedavisi ve Vajinismus Tedavi Merkezi Seçimi bölümlerini okumanızı öneririz.
CİNSEL TEDAVİLERDE Bu durumdaki pek çok çift ise bu problemlerini yakınlarından gizlemekte, bu konuda olayın yalnızca maddi boyutunu düşünerek bazı merkezlere başvurmakta ve buralarda uygulanılan eksik, yetersiz veya yanlış tedavi yöntemleri sonucunda sıkıntılar daha da büyümektedir. Oluşan maddi-manevi kayıplar kişilerin umutlarını ve doğru tedavi merkezlerine olan güvenlerini azaltmaktadır. Bu nedenle hastalarımıza doğru merkez seçimi amacıyla ayrıntılı bir araştırma yapmalarını önermekteyiz. Araştırdığınız kliniğin güvenirliliği, hasta geri bildirimleri, bilimsel çalışmaları, hijyeni, konforu, terapiyi uygulayacak cinsel terapistin sizinle telefondaki iletişimi, bilgisi ve tecrübesi son derece önemlidir!.. |
Vajinismus Tedavisi İçin Cerrahi Yöntemler
Kızlık zarının normalden kalın, yüksek kenarlı, sert olması (rigid hymen) durumlarında cinsel ilişki gerçekleşmeyebilir. Bu durumlarda kızlık zarı 10-15 dakika süren ve muayenehane ortamında yapılan basit bir müdahale ile kesilerek çıkartılabilir. Kızlık zarının ameliyatla çıkartılması işlemine "himenektomi (hymenectomy) operasyonu" denir.
Bazı durumlarda ise kızlık zarı çıkarılmadan içine küçük kesiler yapılarak ilişkinin kolay hale gelmesi sağlanır. Kızlığın delinerek vagina girişinin rahatlatılması işlemine ise "himenotomi (hymenotomy) operasyonu" adı verilmektedir.
Uygun hasta grubunda kızlık zarının alınması veya kesilmesi vajinismus tedavisi başarısında çok önemli olabilir. Hastaların bir kısmı ise kendilerinde gereksiz yere 'vajina darlığı' durumundan şüphe edebilmektedir.
Kızlık zarının küçük kesilerle delinmesi daha basit bir operasyon olmasına rağmen kızlık zarı problemi olan kadınlarda kızlık zarının alınması işlemi daha iyi sonuçlar vermektedir ve bu nedenle daha çok tercih edilmektedir.
Yine kişide cinsel penetrasyona engel olabilecek vajinal perde (septum) durumu olabilir. Bu durum da cinsel birleşmeyi engellediği için cerrahi bir işlemle çıkartılmalıdır.
Diğer taraftan "Vulvar Vestibulitis Sendromu" denilen ve vaginal girişte aşırı derecede ağrı, hassasiyet ile kendisini gösteren bir durum da basit bir jinekolojik muayene sonucunda tespit edilebilir. Bu durumda da bu bölgenin lokal olarak çıkartılması tedavide oldukça avantaj sağlamaktadır (subtotal vestibulektomi ameliyatı).
Görüldüğü üzere vajinismus kişilerde hem psikolojik hem de organik nedenli bir problemdir. Her türlü cinsel fonksiyon probleminde olduğu gibi sorunun organik mi yoksa psikolojik mi bir nedene bağlı olup olmadığının açığa kavuşturulabilmesi için öncelikle bir jinekolojik muayene şartı vardır.
Maalesef himenektomi operasyonları jinekologlar tarafından çoğu kez gereksiz bir şekilde hastalara uygulanmaktadır. Hiç bir yapısal neden olmadığı halde yapılan gereksiz operasyonlar sonucunda kişinin sorunu çözümlenmeyecek tam tersi daha da büyüyecektir.
UYARIYORUZ... Tüm cinsel problemlerde olduğu gibi vajinismus sorununda da tedaviye başlanmadan önce kesin bir tanı için tam bir jinekolojik muayene yapılamasa da basit bir jinekolojik değerlendirme şarttır. Gereksiz yere yapılan kızlık zarı ameliyatları ve uygulanan yanlış - yetersiz tedaviler; çiftlerde karamsarlıkları arttırmakta, maddi-manevi zararlara neden olmakta ve daha sonraki tedavi umutlarını tüketmektedir. |
Vajinismus eşlerinde gelişebilen psikolojik ve cinsel problemler
Vajinismus hasta eşlerinde de pek çok psikolojik problemler ortaya çıkmaktadır. Konsantrasyon bozuklukları, sosyal hayattan uzaklaşma, kendisini sürekli olarak işe verme, mutsuzluk ve gelecek kaygıları en sık görülen psikolojik problemlerdir. Vajinismus eşleri zamanla artan düzeyde pek çok sorunla yüzleşmektedirler.
Vajinismus eşlerinde bu psikolojik problemlerle birlikte, bazı seksüel disfonksiyonlar (fonksiyon bozuklukları) da oluşabilir. Bunlar arasında en sık görülenleri erektil disfonksiyon (sertleşme problemi, iktidarsızlık), cinsel isteksizlik ve erken boşalma problemleridir.
Erkeklerdeki bu psikolojik ve cinsel problemlerin tamamı sorunun aşılması, cinsel hayatın başlaması ile kendiliğinden düzelecektir.
Bazan da tam tersi olarak erkekteki cinsel fonksiyon problemlerine bağlı olarak kadın eşte vajinismus veya cinsel birleşmenin olmaması problemi de ortaya çıkabilir.
Yardım almak için çekinmeyiniz!..
Op. Dr. Süleyman Eserdağ önderliğinde tüm büyük şehirlerde uygulanan tedavi yöntemleri birebir aynıdır.
► İstanbul'da Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist, Aile Danışmanı Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ ve Uz. Dr. Şenay Eserdağ (www.vajinismustedavisiistanbul.com),
Vajinismus tedavileri ortalama 3 gün sürmektedir. Bu süre çok ileri düzey vajinismus hastalığı olanlarda 4-5 güne kadar uzayabilir. Parmak egzersizleri olmadan vajinismus tedavisi günümüzde mümkün hale gelmiştir.
Vajinismus hastalığı günümüzde modern tedavi teknikleri ile çözümlenebilen bir cinsel sorundur.
Doğru tedavi teknikleri ile gelen başarı sonrası mutluluğunuz ve ileride doğacak çocuğunuz size yaşamış olduğunuz tüm sıkıntılarınızı unutturacaktır.
Sorununuzdan kesin olarak kurtulmak için artık yardım almaktan çekinmeyiniz.
Sorunu bilimsel tedavi metodları ile kesin ve kalıcı olarak hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
Yüz yüze görüşmek ve danışmanlık almak için 0 (850) 303 2000 nolu telefonumuzdan randevu alabilir
VEYA
0 (532) 452 06 56 nolu cep telefonudan (hiç çekinmeden) Jinekolog ve Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ ile görüşebilir
VEYA
suleyman@eserdag.com mail adresimize durumunuzu yazabilirsiniz. Mutlaka size geri dönülecektir.
İLGİLİ LİNKLER:
A'dan Z'ye Vajinismus. "Vajinismus Hastalığı Nedir? >>>
Vajinismus Hastalarımızdan Öyküler >>>
YOUTUBE VAJİNİSMUS HASTA VİDEOLARI: |
Bir buçuk yıllık evli Güliz Hanım vajinismus sorununu nasıl yendi? >>>
Gülçin hanım ve Ali Bey'in 3 günde biten vajinismus kabusları >>>
Vajinismus Sorunumu 2 Günde Hallettim! >>>
5 Yıllık evli vajinismus hastamızın yaşadıkları >>>
Vajinismusu Tam 9 Yıl Çektim, 3 Günde Hallettim!.. >>>
8 yıllık sorunumu 3 Günde Nasıl Hallettim? >>>
1.5 yıllık evli vajinismus hastamızın başarı öyküsü >>>
Vajinismus Tedavisi sonrası hayatınızda neler değişecek? >>>
3 yıllık evli Fatoş hanımın vajinismus hikayesi >>>
5 yıllık evli Sema hanımın vajinismus başarı hikayesi >>>
8 aylık evli çiftimizin inanılmaz vajinismus öyküsü >>>
Daha nice başarı öyküleri için You Tube kanalımızı ziyaret ediniz >>>
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com