Vulvar Vestibulitis veya diğer isimleri ile ‘Vestibulodynia’ veya ‘Vulvar Vestibulit Sendrom’ (VVS) kadınlarda cinsel ilişki ağrısı şeklinde kendisini gösteren bir cinsel sağlık sorunudur. Genel olarak cinsel ilişkide vajinanın hemen ağzında keskin bir ağrı, acı, batma şeklinde izlenmektedir.
Vulvar Vestibulitis, bir çeşit bölgesel ‘Vulvodini’ (Vulvodynia) türüdür. Vulvodynia kadınlarda dış genital bölge ile ilgili ağrıların tamamını içeren genel bir terimdir.
'Vulvar Vestibulitis' nedir?
Vajinanın giriş kısmı yani içte yer alan küçük dudakların tabanı ile kızlık zarı arasında kalan bölgeye ‘vestibul’ adı verilmektedir. Vestibul kadınlarda cinsel ilişkide ıslanma ile ilgili salgıları üreten bezleri içerir, aynı zamanda damar ve sinir uçlarından oldukça zengin bir alandır.
Vulvar Vestibulitis’te vestibul bölgesinin inflamasyonu (yangısı) sonucunda bu bölgede aşırı düzeyde ağrı, hassasiyet ve duyarlılık gelişir. Cinsel ilişkide keskin bir ağrı, acı, yanma, batma gibi şikayetlere neden olur. Kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Çok sık olarak atlanabilmektedir!
Sorunu yaşayan hastalar pek çok kez doktor doktor dolaşarak çare aramaktadırlar. Ülkemizde ve aslında tüm dünyada bu konuda çalışan uzmanlaşmış hekimlerin sayısı oldukça azdır. O yüzden öncelikle doğru tanı konularak hasta için en uygun tedavi yönteminin uygulanması önemlidir. Aksi takdirde pek çok maddi, manevi kayıplar yaşanmaktadır.
Vulvar Vestibulitis belirtileri neler?
Cinsel ilişkiye girememe, cinsel ilişkide ağrı, acı, batma hissi, vajinaya tampon, parmak yerleştirememe gibi belirtileri vardır. Vulvar Vestibulitis sorunu yaşayan kadınların bazıları eşleri ile hiçbir şekilde ilişkiye giremezken, bazıları ilişkide aşırı düzeyde acı hissi yaşamaktadırlar.
Tight ve sıkı pantolon giyme, bisiklete veya ata binme ve egzersiz yapma gibi aktiviteler de ağrılı, acılıdır.
Vulvar vestibulitis vajinismus sorunundan farklıdır!
Vajinismus sorununda genel olarak cinsel ilişkiye girme ile ilgili korku ve kaygı vardır. Vulvar Vestibulitis (Vulvar Vestibulit Sendrom) probleminde ise gerçek anlamda bir acı vardır. Vajinismusta ön sevişme gayet rahat ve haz doludur, ancak birleşme anı geldiğinde kadın kendisini korku ile kasmakta, eşine izin vermemektedir. Genel anlamda bir acı duyma kaygısı yaşanmaktadır ve bu kaygıya bağlı olarak ıslanma ani bir şekilde sona ermektedir. Vulvar Vestibulitis’de ise cinsel ilişki sırasında hissedilen keskin acıya bağlı olarak uyarılma azalmakta ve ıslanma kaybı yaşanmaktadır.
Vulvar Vestibulitis teşhisi nasıl konur?
Vulvar Vestibulitis tanısı hastanın tarif ettiği şikayetler ve deneyimli bir jinekolog doktor tarafından yapılan basit bir jinekolojik muayene sonucunda konulmaktadır. Jinekolojik muayene sırasında vestibul bölgesine pamuk uçlu çubukla dokunmakla derin bir acı, sızı hissedilmektedir. Bazen o bölgenin enflamasyonuna (yangısına) bağlı olarak kızarıklık (hiperemi) de görülebilir.
Vulvar Vestibulitis teşhisi sonrasında jinekolog hekim tarafından smear testi, vajinal ve servikal kültür testleri, idrar testleri istenebilmektedir.
Vulvar Vestibulitis tedavi edilmezse…
Sorunu yaşayan kadınlar her ilişkide acı, ağrı ve yanma problemine maruz kalmaktadırlar. Özellikle bazı ilişkiler çok daha acılı olmaktadır. Acı ilişki sonrasında da devam edebilmekte; hatta ilişki sonrasındaki günlerde mantar enfeksiyonu, vajinal akıntılar ve idrar yolları enfeksiyonları sıkça izlenebilmektedir. Bazen ilişki sırası veya sonrası yaşanılan küçük kanamalar kaygı sebebidir.
Cinsel ilişkideki acılara bağlı olarak ‘vajinal kuruluk’ sorunu da sıkça oluşmakta ve bu hissedilen acıyı daha da arttırmaktadır. Tüm bu şikayetler sonucunda ilerleyen zamanlarda cinsel isteksizlik, orgazm olamama problemleri de ortaya çıkar. Kadınlar eşleriyle birlikte olmak istemezler. Öz güven kaybı, kaygı problemleri ve depresyon da tabloya eşlik edebilir.
Erkek eşlerdeki cinsel problemler
Vulvar vestibulit sendrom sorunu yaşayanların eşlerinde erken boşalma, ereksiyon problemleri ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar da gelişebilir. Bu tür cinsel sorunlar genelde eşteki probleme ikincil olarak ortaya çıkmaktadır. Problem zaman içerisinde büyüyerek bir evlilik problemi haline de gelebilir.
Vulvar Vestibulitis neden olur?
Bu konuda kesin bilgi bulunmamaktadır. Sık vajinal enfeksiyonlar, HPV enfeksiyonları, vajinal bölgeye kullanılan irritan maddeler (İlişkide kullanılan kayganlık verici ‘lubrikan’ jeller, sabun, şampuan, kokulu tuvalet kağıtları, kokulu ve irritan pedler, sentetik iç çamaşırları, deodorantlar vs) neden olabilir. Bu nedenle bu tür irritan (tahriş edici) maddelerden uzak durulmalıdır.
Vulvar vestibulitis nedenleri:
Çalışmaların bazılarında sorunu yaşayanların vestibul sinirlerinde hiperplazi (sayıca artış) izlenmiştir. Buna bağlı olarak hassasiyet artışı olabileceği belirtilmiştir.
Bazı cilt hastalıklarında ve menopoz döneminde estrojen azlığına bağlı dokuların küçülmesi (atrofi) durumlarında da vestibulit sorunu ortaya çıkabilir. Problem en sık olarak cinsel ilişkide ağrı (disparoni) şikayeti ile kendisini göstermektedir.
Vulvar Vestibulitis tedavisi
Vulvar Vestibulitis Tedavisi günümüzde mümkün hale gelmiştir. Tedavi yöntemleri arasında bazı cerrahi dışı işlemler ve ameliyatlar yer almaktadır.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com