Vajinismus ve Hamilelik

Vajinismus hastalarının tedavi sonrası hamilelik sürecinde dikkat etmesi gereken noktalar, tüp bebek, aşılamaVajinismus tedavi kliniklerine başvuran pek çok hastanın geliş nedenleri arasında cinsel sorunu çözmek ve daha sonra da doğal yollarla hamile kalmak bulunur.

Bu bölümde vajinismus sorunu yaşayan hastalar için gebe kalma ve gebelik dönemi, kısırlık nedeni ile tüp bebek tedavilerine başvurma, vajinismus nedeni ile aşılama, tedavi sonrası hamilelik, tedavi görmüş olan kadınlarda normal doğum ve sezaryen ameliyatı içerikli konular yer almaktadır.

Ayrıca “vajinismus hastası nasıl hamile kalır” sorusuna da cevap bulabileceksiniz.

Tarafımızdan gözlemlerimize göre vajinismus terapistlerine başvuran hastaların en önemli amaçlarından birisi de sağlıklı ve doğal yollardan çocuk sahibi olabilmektir.

Vajinismus Hastaları İçin Tüp Bebek Tedavisi
Maalesef pek çok hasta daha önceden yanlış merkezler ve vajinismus konusunda yeterince tecrübeli olmayan doktorlar tarafından yanlış uygulamalar sonucunda cinsel sorunlarından kurtulamamış, bu nedenle de son çare olarak tüp bebek merkezleri veya kısırlık (İnfertilite) polikliniklerinin yolunu tutmuştur.

Tüp bebek (ivf) tedavileri normal şartlarda 40-45 gün kadar sürer. Tüp bebek (ivf) tedavilerinde pek çok hormon ilaçları kullanılır ve bu yüksek dozda kullanılan hormon ilaçlarının yumurtalık ve meme kanserleri üzerinde arttırıcı etkisinin olduğu pek çok çalışmada gösterilmiştir.

Uzun süren tüp bebek tedavilerinde menopoz yaşının daha öne kayması da tartışma konusu olmuştur. 

Diğer taraftan tüp bebek hastalarında dış gebelik, heterotopik (hem iç hem dış gebelik aynı anda olması) durumları normal gebeliklere göre daha sıktır. Ayrıca çoğul gebelik ve bu çoğul gebeliklere bağlı erken doğum, düşük yapma (abortus), bebeğin içeride ölmesi (intrauterin exitus), doğuştan gelen sakatlık (fetal anomali), spastik özürlü bebek doğurma riskleri de normal gebeliklerden fazladır.

Diğer taraftan vajinismus hastaları için 2-3 günde bir yapılan ultrason tetkikleri ve jinekolojik muayeneler de son derece ıstıraplıdır. Ultrasonlar ya genel anestezi altında (hasta uyutularak) vajinal yoldan veya idrara sıkışık iken karından yapılmaktadır. Karından yapılan ultrasonlarda yanılma payı vajinal ultrasonlara göre oldukça fazladır.

Ayrıca tüp bebek işlemlerinde yumurta toplama işlemi girişimsel bir müdahale olup genel anestezi altında yapılmaktadır.

Yine tüp bebek tedavilerinde başarı şansı % 40-50 arasında değişmekte olup, başarıya ulaşıldığında yalnızca bir gebelik elde edilecek, cinsel işlev problemi yine aynı şekilde devam edecektir.  Cinsel işlevin düzelmemesi kişilerdeki gerginlikleri ve sıkıntıları arttırmaktadır.

Tüm bu nedenler bir arada düşünüldüğünde bile profesyonel anlamda tecrübeli vajinismus terapistleri tarafından uygulanılan vajinismus terapilerinin önemi ortaya çıkmaktadır.

Neden vajinismus tedavileri önerilir?
Vajinismus terapileri tüp bebek tedavilerine göre çok daha kısa sürmekte ve doğru merkezler tercih edildiğinde kesin sonuç vermektedir.

Tarafımızdan yapılan uygulamalarla vajinismus tedavisi ortalama 1-5 gün arasında değişmekle birlikte hastaların pek çoğunda 3 gün içinde sonuç vermektedir.

Cinsel tedavilerde hiç bir ağrı ve (yapısal bir problem olmadıkça) girişimsel bir cerrahi müdahaleye de gerek yoktur.

Vajinismus tedavisi için hastalar hormon ilaçları almadıklarından tüp bebek tedavilerinde olduğu gibi hormonal ilaçlara bağlı yan etkilere de maruz kalmazlar.

Vajinismus tedavisi sonrası gebelikler normal gebelik sınıfında yer alır.

Tüp bebek tedavileri sonrası oluşan hamilelikler "yüksek riskli gebelikler" sınıfındadır. Tüp bebek ve aşılama tedavileri sonrasında düşük yapma (abortus), erken doğum, sakat bebek olması (fetal anomali), dış gebelik ve çoğul gebelik riskleri oldukça azdır.

Vajinismus tedavisi sonrasında cinsel haz ve mutluluk kişileri birbirine bağlar…
Vajinismus tedavisi sonrasında hem rahat bir şekilde cinsel ilişki gerçekleşecek hem de kişi doğal yollardan hamile kalabilecektir. Cinsel ilişkinin sağlıklı bir şekilde olması kişileri birbirine bağlar, birbirine olan sevgi bağlarını güçlendirir, bu şekilde aile bütünlüğü de sağlanmış olur.

Sevgi dolu ve doğal yollardan elde edilen gebelik ve sonucunda çocuk sahibi olmak da evliliği taçlandırır.

Görüldüğü üzere tüm bu nedenlerden ötürü, doğru merkezlerde uygulanılan vajinismus tedavileri hem başarı hem de sonuçlar açısından oldukça yüz güldürücüdür.

Burada unutulmaması gereken nokta; hem maddi hem de manevi kayıplara uğramamak için vajinismus terapisi için doğru merkezin ve cinsel terapistin önceden seçilmesidir.

Vajinismus Sorunu Nedeni ile Aşılama (IUI) Tedavisi
Aşılama tedavisinde de aynı tüp bebek tedavilerinde olduğu gibi bir takım hormonal ilaçlar daha düşük dozlarda kullanılır. 

Aşılama, yumurtalıkların hormonal ilaçlarla uyarılmasından sonra “çatlatma iğnesi” ile yumurtlama (ovulasyon) sağlanarak, eş zamanlı olarak erkekten alınan spermlerin yıkanarak rahim içine enjekte edilmesine dayanır. Aşılama tedavileri ile ortalama gebelik şansı  % 10 ‘dur.

Aşılama normalde sperm sayı veya kalitesinde problem olan erkeklerde gebelik şansını arttıran bir uygulama olup anestezi verilmeden yapılmaktadır.

Vajinismus hastaları için aşılama tedavisi sırasında ise genel anestezi verilerek hasta uyutulmaktadır. Çünkü vajinismus sorunu yaşayanlarda vajina içine yapılan her türlü girişim (muayene, ultrason, aşılama veya smear testi gibi) çoğu zaman imkansızdır. Bu nedenle vajinismus hastalarına tüm bu vajinal girişimler genel anestezi altında yapılmaktadır. Genel anestezinin de hastalar için pek çok yan etkileri mevcuttur.

Tüp bebek tedavileri ve aşılama uygulamaları her ne kadar kısırlık (İnfertilite) sorunu olan çiftler için önemli çözüm yolları olsa da cinsel ilişkiye giremeyen ve bu nedenle çocuk isteyen çiftlerde cinsel terapiler ilk seçenek olmalıdır. Çünkü cinselliğin hem ruhsal ve fiziksel sağlık hem de aile bütünlüğünün devamlılığı açısından pek çok yararları bulunmaktadır.

Cinselliğin, sağlık açısından bilimsel yararları nelerdir? >>>

Vajinismus Hastası Hiç Tedavi Görmeden Nasıl Hamile Kalır?
Evet,
çok çok düşük bir yüzde ile olsa da bir genç kız bekareti bozulmadan veya bir vajinismus hastası tam birleşme olmadan hamile kalabilir.

Cinsel ilişkide sürtünme ve dışarı boşalma yolu ile vajina dışına atılan spermler yüzerek vajina kanalından rahim ve tüplere ulaşıp yumurtalıklardan atılan yumurtayı dölleyebilir ve bu şekilde kişi gebe kalabilir. Fakat bu olasılık son derece azdır.

Diğer taraftan bazı vajinismus hastalarında penisin vajina içine yalnızca uç kısmı girerek boşalma sonucunda gebelikler oluşabilmektedir. Tüm bu hamilelikler son derece az hastada gerçekleşebilen “mucizevi” durumlardır.

Vajinismus sorunu normal doğum ile çözülmez...
Vajinismus sorunu olup tesadüfen gebe kalan hastalarımızdan ve jinekolog hekimlerden bize gelen ortak sorulardan birisi de: “Vajinismus tedavisi görmeden hamile kalan bir hasta normal doğum yaparsa vajinismus sorunu çözülür mü” dür. Bu sorunun cevabı “Hayır” dır.

Maalesef özellikle devlet hastanelerinde bu mucizevi şekilde gebe kalan pek çok vajinismus hastası normal doğuma zorlanmaktadır. Vajinal muayeneye bile izin vermeyen bu hastaların ağrılar içinde normal doğuma zorlanması hem doğumun izleminin sağlıklı bir şekilde yapılamamasına hem de kişinin psikolojik sorununun daha da alevlenmesine, cinsel kaygılarının artmasına sebep olmaktadır.

Diğer taraftan vajinismus sorunu çözülmeden kişinin normal doğum yapması sorunu çözmez, tam tersi bu sorunu daha da büyütebilir.  Bu nedenle bu şekilde tedavi görmeden gebe kalan vajinismus hastalarına sezaryen ile doğum yapmalarını önermekteyiz.

Gebelikte vajinismus tedavisi mümkün mü?
Vajinismus sorunu olan ve mucizevi bir şekilde gebe kalan hastalar, (eğer hamilelikleri riskli gebelik grubunda değilse) gebeliklerinin 3. ile 7. ayları arasında da tarafımızdan vajinismus tedavisine alınabilmektedirler. Böylelikle bu gebelerin normal doğum yapmalarının da önü açılmış olacaktır.

Gebeliklerinde vajinismus tedavisi alamayan hastaların ise doğumlarından 2-3 ay geçtikten sonra vajinismus tedavisi görmek için bir vajinismus terapistine başvurmaları uygun olacaktır. 

Vajinismus tedavisi alan kişiler normal doğum yapabilirler mi?
Evet.
  Vajinismus tedavisi alıp sorunlarını halleden kişiler, aynen böyle bir sorun yaşamamış olan hemcinsleri gibi normal doğum yapabilirler. Ancak ısrarla sezaryen isteyen, normal doğuma karşı aşırı korkuları olan kişilerin de normal doğuma zorlanmaları doğru olmayacaktır.

A'dan Z'ye Vajinismus: 
Vajinismus nedir?
 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400