Vajinismus, kadınlarda cinsellikle ilgili problemlerin başında gelmektedir. Yalnızca cinsel ilişkiye girememe veya ilişki sırasında kasılma şeklinde belirti vermez.
Vajinismus belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. Pek çok eşlik eden bulgu vajinismus sorununu akla getirmelidir..
Genel olarak vajinismus belirtileri arasında tam bir birleşmenin olamaması vardır. Bu hastalarında cinsel istek ve ön sevişmede haz olmasına rağmen cinsel birleşme (penetrasyon) anı geldiğinde kontrol dışı kasılmalara bağlı olarak tam bir ilişki sağlanamamaktadır. Kasılmalar çoğu zaman karın, kasık bölgesi, kalça ve bacak kaslarındadır. Bazen de ayak parmaklarından yüz kaslarına kadar tüm vücutta yaygın şekilde gerçekleşebilir.
Vajinismus hastalarında kasılmalar bilinç altı düzeyinde cinsel ilişki ile ilgili korkulara bağlıdır. Cinsel penetrasyon anında bu korkular aniden tetiklenmekte 'Panik atak' benzeri bir durum ile çarpıntı, terleme, sık nefes alıp verme belirtiler görülmektedir.
İleri düzeydeki hastalarda birleşme anında 'ölüm korkusu' dahi gelişebilir. Bütün bu korku ve kasılmalar cinsel birleşmeyi engeller. Bu nedenle 2003 yılından bu yana Hera Klinik olarak yaptığımız gözlemlerimize göre sorunu yaşayanların % 90'ı halen bakiredirler.
Bazı vajinismus hastaları ise eşleriyle bir veya bir kaç kez ilişkiye girebilmiş, ancak sonrası gelmemiştir.
Cinsel ilişkide ağrı sorununda çoğu zaman jinekolojik problemler ön plandadır. Ancak cinsel ilişki ağrısı da bazen psikolojik olabilir ve vajinismus belirtileri arasındadır. Bu yüzden cinsel ilişkide ağrı, acı sorunu yaşayanların tedavileri öncesi detaylı bir jinekolojik muayeneleri şarttır.
Negatif Koşullanma Etkisi
Bazı kadınlar eşleri ile ilk ilişki denemelerinde oldukça zorlanmakta, canları yanmaktadır. Yoğun kasılmalara veya kızlık zarının normalden daha kalın, yüksek kenarlı olmasına bağlı olan bu durum zihinde bir 'olumsuz şartlanma' etkisi yaratır. Yani bu kadınlar daha sonraki ilişkileri deneme cesaretini dahi gösteremezler. Bu duruma 'negatif koşullanma' etkisidir ve vajinismus belirtileri arasında yer almaktadır.
Vajinismus, cinsel ilişki girememe hastalık gurubunda yer almaktadır. Cinsel ilişki girememe kadına, erkeğe veya her ikisine ait nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Yapılan jinekolojik değerlendirme ile tanı netleştirilmektedir.
İlginç hasta hikayeleri
Yıllardır süren evliliklerine rağmen cinsel ilişkiye giremediklerini farkedemeyen çiftler mevcuttur. Bazı çiftler çocuk sahibi olamama sebebi ile hekime başvurduklarında böyle sürpriz bir cinsel sorunlarıyla yüzleşmektedirler. Bu çiftlerin çoğu da eğitimli kesimlerdendir.
Hiç ilişkiye giremedikleri halde bu sorunlarından utandıkları veya korktukları için hiç bir merkeze başvuramayanlar da vardır. Bu çiftlerin pek çoğu sorunlarının yalnızca kendilerine ait olduğunu düşünmektedirler. Öncelikle şunu belirtmeliyiz; vajinismus bir cinsel sağlık sorunudur ve farkedildiği anda mutlaka çözüm yollarına gidilmelidir.
Hastalarımız arasında evlenmeden önce nişanlılık döneminde durumu erkenden farkedip gelenlerden, 35 yıllık evliliğine rağmen eşiyle hiç tam bir birliktelik yaşayamamış olanlara kadar geniş bir spektrum vardır.
Vajinismus belirtileri nelerdir?
En sık vajinismus belirtileri arasında kasılmalara bağlı olarak cinsel ilişkinin yaşanamaması bulunmaktadır. Vajinismus nedenleri gibi belirtileri de kişiden kişiye değişmektedir.
Diğer belirtiler arasında:
Görüldüğü üzere vajinismus rahatsızlığı olan hastalar görüldüğü üzere vajina ile ilgili her türlü girişimden kaçınmaktadırlar. Çoğu vajina ve diğer genital organlarına bakmakta, dokunmakta dahi sorun yaşamaktadırlar. Çocukluk çağından miras kalan mesajlarla 'kutsal bölge' sürekli olarak korunmalı ve hiç bir tehtide maruz kalmamalıdır.
Özellikle jinekolojik problemleri olan vajinismus hastalarının smear testi yaptıramamaları, vajinal ultrasona girememeleri de kendilerinde büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Vajinal ultrasonun aksine, karından yapılan ultrason incelemeleri yeterli bilgileri vermeyebilir.
Vajinismus hastalarının kişilik özellikleri
Vajinismus hastaları genelde kontrolcü (otokontrolü fazla) ve mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahiptirler. Bu yapı onların çocukluk çağından itibaren koruma altına almıştır. Pek çoğu geleneksel aile yapısına sahip ve ailelerinin 'iyi kızları' dır.
Diğer taraftan olaylar karşısında kolay etkilenirler. Gördükleri, duydukları veya bir şekilde şahit oldukları travmatik olaylar onları çabucak etkisine alır.
Korkuları genel anlamda fazladır. Kedi, köpek, böcek, yalnız kalma, karanlık, kan aldırma, muayene olma vs. gibi pek çok korkuları da olabilmektedirler. Pek çoğu halk arası tabiri ile 'Canı tatlı' insanlardır.
Vajinismus problemi taşıyanlarda genellikle cinsel isteksizlik yoktur...
Vajinismus problemi olan hastaların genellikle cinsel haz ve vajinal lubrikasyon (vajinal sulanma) ile ilgili bir sorunları yoktur.
Kişiler cinsel ilişkide ön sevişme anında güzel bir şekilde haz almakta ve rahatlamaktadırlar. Hatta eşlerinin veya kendilerinin elle masturbasyon yaparak klitorislerinin uyarılması ile orgazm dahi olabilmektedirler.
Vajinismus problemi olan hastalarının pek çoğu birleşme olmaksızın yalnızca “sürtünme” ile de orgazmı yaşayabilmektedir. Tek sorun penisin vajina içine tam olarak girmesidir. O birleşme anı (penetrasyon zamanı) geldiğinde sanki birden “film kopar”, kişi korku içinde kasılır, vajinasının ıslaklığı biter, bacaklarını kapatarak eşini iter ve ilişkiyi sonlandırır.
Umutsuzluklar ve karamsarlıklar he geçen gün birbirini kovalamaktadır. Zaman içinde eşini seven kocalar da eşlerini üzmemek ve yıpratmamak adına sahip oldukları bu durumu kabullenmekte, cinselliği ya belirli sınırlarda yaşayarak ya da hiç yaşamayarak evliliklerini “aseksüel olarak” sürdürmektedirler. Bu şekilde zaman içinde vajinismus hastalarında ve eşlerinde cinsel istek azalması problemi ortaya çıkabilmektedir.
Vajinismus nasıl anlaşılır?
Vajinismus probleminin olup olmadığı iki şekilde anlaşılmaktadır: Kişinin cinsel ilişki sırasında göstermiş olduğu tepkiler ve jinekolojik değerlendirme sırasında vajinal kasılmaların izlenmesiyle.
Vajinismusta jinekolog muayenesi
Vajinismus belirtileri gösteren kadınlarda kesin tanı ancak jinekolog muayenesi sonrasında konulmaktadır. Jinekolog tarafından yapılan jinekolojik değerlendirmenin amacı kızlık zarı veya vajina ile ilgili herhangi bir yapısal problemin olup olmadığını gözlemlemek ve vajinismus hastalığının derecesini saptamaktır. Vajinismusun derecesi, uygulanacak tedavinin şeklini de belirler.
Vajinismus konusunda deneyimli jinekolog tarafından yapılan jinekolojik değerlendirme sırasında herhangi bir alet kullanılmaz, değerlendirme yalnızca 15 saniye kadar sürer, son derece basit ve ağrısızdır.
Vajinismus Eşlerinde Ortaya Çıkan Problemler
Vajinismus eşlerinde de zaman içinde reaksiyonel olarak erken boşalma ve sertleşememe problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bazen de bu tür cinsel sorunlar önceden beri vardır.
Sertleşme problemi halk arasında "iktidarsızlık", tıbbi literatürde ise ereksiyon sorunu, erektil disfonksiyon veya empotans (impotence) olarak geçmektedir. Erken boşalma ise denetimsiz boşalma veya kontrolsüz boşalma olarak bilinir ve tıbbi literatürde “prematur ejekulasyon” olarak geçer.
Vajinismus hastalarının eşlerinde çıkan cinsel sorunlar geçicidir ve vajinismus tedavisi sonrası kendiliğinden çözümlenmektedir.
Her zaman kesin çözüm mümkündür!
Cinsel tedaviler bireyselleştirilmelidir. Yani; vajinismus tedavisi için hangi yöntemin uygulanacağı, kaç seans süreceği, kişinin problemine ve probleminin derecesine göre kişiden kişiye değişebilmektedir.
Vajinismus belirtileri ne kadar yoğun şekilde olursa olsun, kişinin kasılmaları ne kadar fazla olursa olsun; tüm vajinismus hastalarında kesin ve kalıcı çözüm almak mümkündür. Tedavi başarısı için doğru bir adreste profesyonel destek almak şarttır.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com