Erken Boşalma Sorunu

Erkeklerdeki erken boşalma sorunu kadınlarda hayal kırıklığı nedenidir. Halk arasında yaygın olarak “erken boşalma” diye adlandırılan “kontrolsüz boşalma”, veya “denetimsiz boşalma” sorunu özellikle 40 yaş altı erkeklerde en sık rastlanan ve şiddetli olan durumlarda erkeklerde cinsel ilişkiye girememe nedenleri arasında da yer alan bir cinsel işlev bozukluğudur.

Erken boşalma sorunu, tıp literatüründe “prematür ejekulasyon” veya “ejeculatio praecox” olarak bilinir. Burada prematür kelimesi ‘zamanından önce’, ejekulasyon kelimesi de ‘meninin dışarı atılması’ nı tarif eder. 

Özellikle son zamanlarda cinsel terapi kliniklerine boşalmayı kontrol edememe şikayetleri ile pek çok erkek hasta müracaat etmektedir. Ancak yine de toplumsal değerlerin baskın olduğu kültürlerde, erkeğe ve penise yüklenen aşırı sorumluluğun neticesinde kontrolsüz boşalan erkekler tedavi için adım atmakta zorluk yaşayabilirler. 

Erken boşalma sorun yaşayan erkeklerde aynı zamanda sertleşme problemleri (iktidarsızlık) ve cinsel isteksizlik şikayetleri de görülebilmektedir. 

Diğer cinsel işlev bozuklukları gibi erken boşalmanın tedavisi de günümüzde mümkündür ve hatta oldukça basittir. 

Erken Boşalma Nedir?  Erken boşalmanın tanımı
Boşalmanın erken sayılabilmesi için bilim dünyasının baz aldığı bulgu, her iki eşin de tatmin olamadan, boşalmanın arzu edilmeyen bir sürede, erken ve denetimsiz bir şekilde gerçekleşmesidir. 

Erken boşalma tanımlama olarak bu şekilde adlandırılsa da daha doğru tanımı “kontrolsüz boşalma” veya “denetimsiz boşalma” olmalıdır.  Yani, boşalmanın istenilen - arzu edilen zamandan önce gerçekleşmesidir. 

Erken boşalma tarifi nedir? Tanımı nasıldır? 
Erken boşalma tanımı; cinsel ilişki sırasında penisin vajina içerisinde 1 dakikadan daha az kalmasından sonra istemsiz (kontrolsüz) şekilde boşalmanın gerçekleşmesi ve kişi tarafından arzu edilmeyen bu durumun 6 aydan daha uzun sürmesidir.  

Hemen her erkek hayatının belli bir döneminde kısa süreli de olsa erken boşalma sorunu ile karşılaşabilmektedir. Bu tip kısa süreli erken boşalmalar genelde geçici olup ciddi bir rahatsızlık olarak görülmemektedir. Sorun 3 ayı, hatta 6 ayı geçtikten sonra cinsel terapi zorunlu hale gelmektedir. 

Erken boşalma türleri
a) Primer (birincil) erken boşalma
Hayat boyu sorunun varlığı ile ilişkili durumdur.

b) Sekonder (ikincil) erken boşalma
Daha önceden erken boşalma sorunu yokken, sorunun daha sonradan ortaya çıkmasıdır.

c) Durumsal (dönemsel) erken boşalma
Belli partnere karşı erken boşalmanın yaşanmasıdır. 

Erken Boşalmanın Nedenleri
Erken boşalma nedenleri kişiden kişiye oldukça farklı ortaya çıkabilmektedir. Fiziksel ve psikolojik etkenler erken boşalmanın nedenleri arasındadır. 
 
Cinsel kimliğin geliştiği ve olgunlaştığı ergenlik dönemi, erkeklerin cinsel hayatlarının temelini oluşturur. Cinsel kimliğin önemli ölçüde şekillendiği bu dönemde cinsel ilişki fantezileri ile yapılan ilk mastürbasyonların başlamasıyla aslında ilk cinsel aktiviteler başlamaktadır. 

Cinsel yaşamın başlarından itibaren erken boşalma sorunu gözlemleniyorsa buna primer (birincil, ömür boyu), sağlıklı giden cinsel yaşamın belli bir döneminde ortaya çıkan bu soruna da sekonder (ikincil, kazanılmış) erken boşalma denilmektedir.

Primer (birincil, ömür boyu) tip erken boşalmanın temelleri genellikle ergenlik döneminde atılmaktadır. Herkesten gizli, kaçamak ve aceleyle yapılan mastürbasyon davranışı zamanla bir alışkanlığa dönüşerek erken boşalmaya neden olmaktadır. Ayrıca mastürbasyon yaparken hissedilen suçluluk duygusu da aynı şekilde erken boşalmaya nedenidir. Bu durum özellikle kapalı, cinselliğin ayıp ve günah sayıldığı, dini ve geleneksel aile yapılarında sık ortaya çıkmaktadır.  Diğer taraftan cinsel tecrübe azlığı da erken boşalma sebebidir. Cinsel ilişki sırasında aşırı heyecanlanma, heyecanı kontrol edememe, yanlış bilinen cinsel bilgiler sonucunda aşırı gerginlik yaşama primer (ömür boyu) erken boşalma nedenidir.

İlk cinsel ilişkilerde kontrolsüz boşalmanın gerçekleşmesi de normal kabul edilmektedir. Bu durum genelde kişinin bilgi ve deneyim eksikliğine bağlı aşrı heyecanlanma durumuna bağlı gelişmektedir. 
Çocukluk döneminde yaşanılan tacizler, tecavüzler, ilk cinsel ilişkinin travmatik olması, ensest ilişkiler gibi derin cinsel travmalar da birincil erken boşalma sebepleri arasındadır. Cinsellikle ilgili hurafeler, yanlış abartılı ve eksik bilgiler ‘cinsel mitler’ olarak bilinmektedir. Kulaktan kulağa dolaşan bu şehir efsaneleri de ilişki sırasında kaygı düzeyinin yükselmesi ile boşalmanın erken olmasına neden olabilmektedir. 

Sekonder (ikincil) tip erken boşalma ise psikolojik nedenler haricinde şeker hastalığı, ilaç kullanımı, kronik alkolizm, kalp hastalıkları, prostat problemleri gibi fizyolojik nedenler bağlı olabilir. Ancak problem çoğunlukla psikolojik kaynaklıdır. Eşle yaşanan uyumsuzluk, partnerin veya eşin baskın kişilik yapısı, erkeğin kendini yetersiz veya değersiz hissetmesi veya kötü giden evlilik, ikili ilişkilerde yaşanılan ciddi problemler diğer önemli etkenler arasındadır. 

Yoğun iş temposu, aşırı stres, uykusuzluk ve kötü beslenme düzeni de erken boşalmanın durumsal nedenleri arasındadır. Ayrıca eşi aldatma (kaçamak ilişkiler yaşama) ve aldatılma da erken boşalma sorununu ortaya çıkarabilir.

Erken Boşalma Sorunu Yaşayan Erkeklerin Ortak Özellikleri
Erken boşalma yaşayan erkeklerin ortak özelliklerinin olması dikkat çekicidir. Cinselliğin konuşulmadığı; ayıp ve tabu sayıldığı aile yapıları, koruyucu, kollayıcı ve geleneksel aile örüntüsü, cinsellik ile ilgili doğru bilgilerin edinilmemiş olması (bilgi ve tecrübe eksiklikleri) bu sorunun alt yapısını oluşturmaktadır.

Erken boşalma sorunu yaşayan erkekler hayatlarında bazı aktiviteleri de hızlı bir şekilde yaşarlar; hızlı yemek yemek, hızlı konuşmak, hızlı araba kullanmak ve hızlı hareket etmek gibi ortak özellikleri vardır. Ancak bu özellikleri taşıyan her erkeğin erken boşalma sorunu olduğu anlamına çıkartılmayacağı gibi her erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerde de bu tür davranışlar izlenilmez. 

Erken Boşalma Problemi Yaşayan Erkekler Ne Hisseder?
Performans anksiyetesi nedir?
Kültürel etkenler, sergilenen toplumsal rol ve davranışlar erkeğin cinsellik konusunda kadına göre daha baskın ve hakim olması gerektiği şeklinde bir dayatmayı da beraberinde getirmektedir. Penise ve erkeğin cinsel kimliğine yüklenen bu aşırı anlam erkek için oldukça ağır bir yük halini almaktadır. Toplumun erkek cinselliğine yüklediği bu yanlış ve gereksiz anlam erkeğin cinsel hayatına da etki etmektedir. Cinsel ilişki sırasında pek çok erkek bu nedenle “performans anksiyetesi” (başarısızlık kaygıları) nedeni ile erken boşalmaktadır. Yani; ‘sakınan göze çöp batmaktadır’. Performans anksiyetesi, erken boşalmanın en sık nedenleri arasındadır. 

Erken boşalma sorunu ile karşılaşan erkeklerin çoğunluğu sorunlarını gizlemekte, kimseyle paylaşamamakta ve profesyonel yardım almak konusunda pek çok çekinceler yaşamaktadırlar. Başaramama kaygısı, tedavide de başarısız olma düşüncesi ile kendisini yer bitirir. 

Denetimsiz boşalma sorunu yaşayanlarda öfke, mutsuzluk, konsantrasyon problemleri, depresyon ve özgüven kayıpları sık olarak ortaya çıkar.  Bu tür psikolojik sorunlar tüm evlilik hayatlarını,  sosyal ilişkilerini ve hatta iş hayatını dahi olumsuz şekilde etkilemektedir. Bazı erkekler ise tam tersi bir tavırla durumlarını kanıksamakta, önemsememekte, normalize etmekte ve cinselliği haz almaktan çok skora dayalı bir karşılaşma gibi görmektedirler.  Çünkü etraflarındaki toplumsal öğreti ve cinselliğe bakış o şekilde çizilmiştir. 

Kadın partner destekleyici olmalıdır!
Cinsellik her zaman iki taraflı bir işlevdir ve tedavilerde iki tarafın da sergiledikleri tutumlar önemlidir. Yaşanan bu sorun karşısında kadın partner eşinin yanında olmalı, profesyonel çareler için destekleyici, motive edici ve cesaretlendirici olmalıdır. Yaşanan sorunun erkek için bir eksiklikmiş gibi hissettirilmesi, kırıcı tavırlar sergilenmesi, rahatsızlığın daha da müzminleşmesine neden olacaktır. Bu nedenle eşlerin karşılıklı anlayış ve hoşgörü içinde sorunu ele alıp profesyonel yardım almak için ortak harekete geçmeleri önemlidir. Diğer taraftan  erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin kadın partnerlerinde de zamanla anorgazmi (orgazm olamama) ve cinsel isteksizlik sorunları ortaya çıkabilmektedir. 

Erken Boşalmada Eş Desteğinin Önemi
Sorunu yaşayan erkeklerin kültürel etkenlerle penise ve cinsel güce yüklediği aşırı anlam altında ezilebildiğini sıklıkla izlemekteyiz. Bir erkek, hayatı boyunca farklı sağlık problemiyle karşılaşabilir. Mesela midesinde ülser, baş ağrısı vb. birçok rahatsızlığı yaşayabilir. Bu gibi rahatsızlıklar nasıl doğalsa, cinsellikle ve penisle ilgili rahatsızlıklar, sıkıntılar da bir o kadar doğal olarak görülmelidir.  

Erkeğin erken boşalması halinde eşin tutum ve davranışları oldukça önemlidir. Olumsuz tavırlar, imalı, iğneleyici, aşağılayıcı, küçümseyici ifadeler erkek için onur kırıcı olacaktır. Daha da öte ‘yangına körükle gitme’ anlamına gelecektir. Kırılganlık, hassasiyet yaşayan bir erkeğin yeniden gücünü toplaması, kendini psikolojik anlamda onarması için belli bir zamana ihtiyacı vardır.  
Kadının olaya anlayışla yaklaşımı; eşine yardımcı olması, tedavi için destekleyici olunması ve tedavi süresince aktif rol oynaması önemlidir. 

Ortak bir hayatı sürdürmek için kurulan evlilik müessesesinde hayatın içinde yaşanan olumsuzlukları ve güçlükleri birlikte göğüslemek, daha fazla kenetlenmek, aradaki sevgi ve bağlılığı arttıracak ve evliliği, bir anlamda da cinselliği çok daha güçlü kılacaktır.  

Günümüzde tıbbi destek ve cinsel terapiler sayesinde erken boşalma tedavisi rahat bir şekilde mümkün hale gelmiştir. Psikolojik destekler (cinsel terapiler), medikal (ilaç) destekleri ve cerrahi işlemler erken boşalma tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400