Vajinismus Hasta Eşlerinin Davranışları

Vajinismus hasta eşleri neler düşünür?

Bu bölümde "vajinismus hastalarının eşlerinin yaklaşımları nasıl olmalı, vajinismus hasta eşleri neler yapmalı, nasıl davranmalı, neleri yapmalı, neleri yapmamamalı" gibi konu başlıkları ele alınmaktadır.

Vajinismus Nedir? Vajinismus hastaları eş yaklaşımları 
Vajinismus bilinçaltına atılan yanlış, eksik veya abartılmış cinsel bilgilerin yansımasıyla kadının kendi arzusuna rağmen penis-vajina ilişkisinin gerçekleşememesi olarak en genel tanımıyla tarif edilir. Yani ortaya çıkan sorun tamamen kişinin iradesi dışındadır.

Bu tanımla yola çıkacak olursak, vajinismus sorunu ile karşılaşan bayanlar vajinismusun tipik tepkilerini istemsiz (refleks) olarak vermektedir. Bu tepkiler cinsel ilişkide birleşme anı geldiğinde; bacakları kapatma, kalçayı kaçırma, titreme, ağlama, eşi elle veya bacakla iterek engel olma veya çığlık atma gibi değişik şekillerde olmaktadır. Bazı ileri düzey vajinismus hastalarında ilişki sırasında bulantı, kusma ve hatta bayılma gibi durumlar da ortaya çıkmaktadır.  

Vajinismus her ne kadar kadının kendi sorunuymuş gibi algılansa da aslında bir ‘çift sorunu’ olarak kabul edilmelidir. Bu yüzden erkek eş tarafından yeterli motivasyonun sağlanması çok önemlidir.

Vajinismus sorunu, yalnızca profesyonel destek alınarak çözümlenebilen bir problemdir. Maalesef erkek eşlerin bir kısmının vajinismus sorununu bir sorun olarak görmemeleri, eşlerine karşı oldukça yanlış davranışlara yol açar. 

Vajinismus eşlerinin bazı yanlış düşünce ve davranışları 
Vajinismus eşlerinin bazılarının zihinlerinde son derece yanlış algılar yer almaktadır. Bu tür düşünceler sorunun çözümlenmesini engellemekte ve zorlaştırmaktadır. 
Bu YANLIŞ düşüncelerin bazıları: 
-    Vajinismus, tıbbi bir bulgu değil, eşim isteseydi ilişkiye girebilir (Kabullenmeme),
-    Bu bir hastalık değil, böyle bir hastalık yok (Kabullenmeme, sorunu görmezden gelme),
-    Şımarıklık yapıyorsun! (İnanmama),
-    Aklında unutamadığın birileri mi var, neden beni istemiyorsun?  (Şüphecilik) 
-    Neden eve bu kadar geç geliyorsun, dışarıda ne işin var?  (Kıskançlık, şüphecilik) 
-    Bu olay eşimin beyninde bitiyor, kimse ona yardımcı olamaz, başkası ona ne yapabilir ki?..
(Tedaviyi reddetme) 
-    Eşim beni yeterince sevmiyor, sevseydi bana izin verirdi (Yanlış düşünce),
-    Senden hiçbir halt olmaz! (Küçümseme)
-    Sorunu zamana bırakmak en iyisi, zamanla kendiliğinden geçecektir (Erteleme),
-    Aşılama veya tüp bebek yaptıralım, çocuğumuz olunca zaten kendiliğinden geçer (Erteleme),
-    Acaba sorun bende mi?  Ben mi beceremiyorum (Sorunu kendinde görme).


VAJİNİSMUSTA EŞ PROFİLLERİ 
Evlilikle noktalanan beraberliklerde, eşlerin birbirlerini sevdikleri ölçüde evlilikten ve ilişkilerinden beklenti düzeyleri de artmaktadır. Bu beklentinin fazlalığı ilk geceye yüklenen anlamı da arttırmaktadır.

Vajinismus sorunu ile karşılaşan çiftler ilk gecede ilişkiyi sonlandıramadıkları için büyük bir hayal kırıklığı yaşamaktadırlar. Yaşanan bu hayal kırıklığı, erkek eşin kişilik yapısına göre farklı tepkiler verilerek kendini gösterir. 

Vajinismusta Aşırı Anlayışlı Erkek Eş Profili 
Eşinin seven ve ona karşı aşırı anlayış gösteren erkek eşler en yaygın görülen erkek profilidir. Sorunu görmezden gelen, çözümü sürekli geciktiren, problemi umursamayan, önemsemeyen erkek eş tipidir.

Aşırı anlayışlı ve sabırlı erkek eş tedavi için geciktirici bir unsurdur. Aşırı anlayışlı kişilik yapısına sahip erkekler vajinismusun kabullenilmesi ve çözüm arayışlarını zamana bırakır.

Bu çiftlerin çoğu evliliklerini cinsel ilişki olmaksızın ‘aseksüel’ olarak veya yüzeysel yaşanan kısıtlı cinsel birlikteliklerle sürdürür. Çoğu zaman tedavi için başvuru, vajinismus sorununu yaşayan kadının kendi zorlamasıyla olmaktadır. 

Vajinismusta Sinirli Gergin Yapıdaki Erkek Eş Profili 
Sinirli, asabi, gergin ve anlayışsız erkek eşler sorunu asla kabul etmeyecek, eşlerine karşı sözel ve fiziksel şiddet uygulayacak, sorunundan ötürü eşini sürekli suçlayıcı, küçümseyici tavırlar içine girecektir.

Sinirli-gergin veya şiddet eğilimi içeren tepkiler, vajinismus tedavi sürecini zorlaştıracak ve evlilik bağlarının yıpranmasına neden olacaktır.

Sinirli ve gergin yapıdaki erkek eşler tavırlarını değiştirmedikleri takdirde, evliliğin hızlı bir şekilde boşanma sürecine doğru ilerlemesine neden olmaktadırlar.

Vajinismusla karşı karşıya kalan erkek eşin destekleyici, anlayışlı, rahatlatıcı ve sabırlı olması son derece önemlidir. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda vajinismus sorunu çözülse bile ortaya ciddi bir evlilik sorunu çıkabilir.

Vajinismus hasta eşlerinin tutumları ve yaklaşımları bu nedenlerle son derece önemlidir. Eşlerine destek olmaları, motive edici ve güven verici davranmaları vajinismus tedavi sürecini hızlandırmakta, kolaylaştırmaktadır. 
 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400