Tüp Bebek İşlemi Öncesi Yapılan Laboratuvar Testleri

Tup bebek işlemine başlamadan önce infertilite (kısırlık) problemi olan kadın ve erkek eşten ayrı ayrı bazı laboratuar testleri istenir. Bu şekilde yapılacak tub bebek işleminin başarı şansı arttırılacaktır.

Tup bebek (ivf) tedavisi öncesi kadınlara yapılan laboratuar testleri:

Bazal hormon testleri:
FSH, LH, E2 (adetin 2. veya 3. günü), TSH, PRL ile gerekirse DHEAS, Total-Testosteron hormon testlerinin tüp bebek tedavisi öncesi yapılması önemlidir.

Özellikle bazal (adetin 2. veya 3. günü) FSH değerinin normalden yüksek (12 ve üzerinde), E2 değerinin 80 pg/ml üzerinde olması "düşük over rezervi" ni gösterir. Düşük over (yumurtalık) rezervi gebelik için olumsuz bir faktördür.

Histerosalpingografi (İlaçlı rahim filmi)  veya  Ofis Histeroskopi
Tüp bebek tedavileri öncesinde tüplerin tıkalı olup olmaması önemli bir bulgu olmadığı halde, rahim içinin düzenli olması önemli bir kriterdir.

Rahim içinde yapışıklıklar veya rahim içinde polipler (endometrial polipler) var ise bu embrio transferi (ET) sonrasında bebeğin içeride yuvalanması açısından problem yaratıp, düşük ile sonuçlanabilir.

Transvaginal ultrason:  Adetin 2. veya 3. günü (bazal dönemde) yapılan "bazal ultrason tetkiki" hem rahim hem de yumurtalıkların değerlendirilmesi için önemlidir.

Ultrasonda yumurtalıklardaki rezerv durumu ("ovarian rezerv"), polikistik over olup olmadığı, kist veya endometrioma (çikolata kisti) olup olmadığına bakılmaktadır.

Yine rahimde myom veya polip olup olmadığı, rahmin hacmi ve anatomik (yapısal) bir problemi olup olmadığına da ultrason ile karar verilmektedir.

Tup bebek tedavileri ile kısırlık (infertilite) tedavilerinde genellikle ultrasonlar alttan (vajinal yoldan) yapılmaktadır.

Kısırlıkta vaginal ultrasonografi ile ilgili bilgiler  >>>

Kadınlarda tüp bebek (ivf) tedavileri öncesi hormon testleri, transvaginal ultrason ve hsg veya ofis histeroskopi yapılması şarttır. Aşağıdaki diğer testler ise bazı özel durumlarda istenilmektedir.

HIV, Hbs Ag, Anti-HCV:
Kadında HIV (Aids testi) ile Anti HCV (Hepatit C testi) tedavisi olmayan ve gebelik oluştuğu takdirde doğumda bebeğe aktarılabilen viral hastalıkların varlığını gösterir.

HbsAg ise Hepatit B taşıyıcılığı gösterir ve eğer anne hepatit B taşıyıcısı ise doğumdan sonra bebeğe Hepatit B aşısı ve Hepatit B serumu yapılarak bebek "B tipi sarılık"tan korunmuş olur.

Kan grubu:
Anne kan grubu negatif babanın pozitif olması ve gebe kalındığı takdirde bebekte kan uyuşmazlığı açısından risk doğuracağı için gebelikte "Kan Uyuşmazlığı İğnesi (Anti D immunglobulin)" yapılmaktadır.

Rubella IgG:
Rubella Ig G pozitifliği daha önceden kızamıkçık (rubella) enfeksiyonu geçirildiğini gösterir ve olumlu bir bulgudur. Rubella Ig G negatif ise kızamıkçık açısından anne adayı risk altındadır ve gebelik öncesi aşılama veya döküntülü hastalıklardan uzak durma önerilir.

Kızamıkçık enfeksiyonu gebelikte geçirilirse bebekte ciddi sakatlıklar yaptığından ötürü gebeliğin tahliesi gereklidir.

aPTT, PTT, INR, Protein S ve Protein C:
Kanın pıhtılaşması ile ilgili bir faktörlerdir. Özellikle pıhtılaşma mekanizması bozukluklarında ("trombofili hastalığı") gebelikler düşük (abort) ile sonuçlanabilir. Trombofilide aPTT, INR ve PTT gibi faktörler ile Protein S, Protein C düşmektedir.

Tam kan sayımı (hemogram):
Her hangi bir kansızlık veya kanda trombositlerle ilgili bir problemin olup olmadığını araştırmak amaclarıyla tam kan sayımı ("hemogram testi") yapılabilmektedir.


Tup bebek tedavisi öncesi erkeklere yapılan laboratuar testler :

Semen analizi (Spermiogram)
Erkeklerde tup bebek (ivf) tedavileri öncesi sperm testinin yapılması şarttır. Aşağıdaki diğer laboratuar testleri ise gerektiği özel hallerde yapılmaktadır. Bunlar:

HIV, Hbs Ag, Anti-HCV
Kan grubu
Gerekirse, FSH, LH, T-Testosteron, PRL
Kadınlardaki gibi FSH hormonu normalden yüksek ise bu durum kadınlardaki durumun benzeri şekliyle "düşük testis rezervi"ni göstermektedir.
Gerekirse ürolojik muayene
Özellikle sperm testinde düşük olan erkeklerde mevcut bir "varikosel" durumunu araştırmak için ürolojik muayene yapılmaktadır. Ürolojik değerlendirmeler kısırlık tedavileri konusunda uzman bir urolog tarafından yapılmaktadır.
Gerekirse Genetik inceleme (Kromozom analizi):
"Azospermi" adı verilen semen içinde hiç spermin bulunmaması durumlarında erkeklerde genetik incelemeerin yapılmasında fayda olacaktır. 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400