Hiv (Aids hastalığı nedir?)
İngilizce "Acquired Immune Deficiency Syndrome" baş harflerinin kullanımı ile kısaltılan ve dilimize "Kazanılmış (Edinilmiş) Bağışıklık Eksikliği Sendromu (EBES)" olarak çevrilebilen viral (virüs kökenli) kökenli bir hastalık tablosudur.
Vücudun bağışıklık sistemini çökerten HIV virüsünün yol açtığı AIDS hastalığı dünyada her gün ortalama 16 bin kişiyi pençesine düşürmektedir.
Aids (Hiv virüsü) kişilerde; bağışıklık sistemini çökerterek vücudu her türlü mikroba karşı dirençsiz bırakmaktadır.
HIV virüsü taşıyıcılarda uzun yıllar sessiz kalıp hiç bir belirti vermeyebilir, diğer hastalıkların oluşumunu sağlayarak güçsüz kalan organizmayı sinsi bir şekilde yok eder.
AIDS 25 - 44 yaşlar arasındaki erkeklerde birinci, kadınlarda ise üçüncü sıradaki ölüm nedenidir.
Aids nasıl bulaşır? Hiv virüsü nasıl geçer?
Aids bulaşma şekilleri:
Aids hangi yollarla geçmez?
AIDS; sarılma, aynı bardaktan su içme veya yemek yeme durumlarıyla geçmez. Hastalıklı kişilerin sivrisineklerle teması da hastalığı yaymaz.
HIV virüsü tükürükte de tespit edilmiştir ancak öpüşmeyle bulaşma riskinin pek olmadığı düşünülmektedir.
Unutulmamalıdır ki, bir insanın sağlıklı görünmesi onun HIV taşımadığı anlamına gelmez.
AIDS'in belirtileri zayıflamış bağışıklık sistemine özgü belirtilerdir. Bu yüzden bu belirtiler AIDS'in spesifik belirtileri değillerdir.
Aids belirtileri nelerdir?
Hiv virüsü geçmesi ile ilgili belirtiler:
Tüm bu belirtiler daha bir çok viral hastalıklarda da görülebileceğinden ötürü kesin hastalığı kesin olarak ayırt etmez.
Aidsten Korunma Yolları ve Önlemler
Gerçektende aşağıdaki kurallara uyulursa bu hastalıklardan korunmak mümkündür .
Şüphelendiğiniz durumlarda bir acilen doktora başvurunuz.
Aids Tedavisi
Günümüzde AIDS’in tedavisi ile ilgili oldukça geniş boyutta ve maliyette çalışmalar devam etmektedir. Şu ana kadar bulunmuş ilaçlar, hastalığa yakalanmış kişilerde ancak yaşam sürelerini arttırabilmiştir.
Henüz kesin bir tedavi şekli veya aşısı yoktur. O yüzden hastalığa yakalanmadan korunmak ve önlemler almak son derecede önemlidir.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com