Progesteronlu Spiral (Mirena)

Normal Spiral'in (RİA) etkin bir doğum kontrol yöntemi olmasına karşın taşıdığı bazı dezavantajlar kullanımını kısıtlamaktadır. Örneğin; spiral kullanıcılarında adet kanaması miktarında bir artış söz konusudur ve bu şikayet bazı durumlarda spiralin çıkarılmasını bile gerektirebilir.

Son birkaç yıldır yaygın olarak kullanılmaya başlanan hormonlu spiraller işte bu yan etkileri önlemektedir.

Çubuğunda hormon içeren spiraller, normal spirallerin "Rahim İçi Alet (RİA)" adından çok, içerdiği hormon sayesinde "Rahim İçi Sistem (RİS)" olarak adlandırılmaktadırlar.

Mirena, progesterolu spiral, RİS
Türkiye'de bulunan ve yaygın kullanılan tek hormon içeren spirali "Mirena" dır.

Bu nedenle bu bölümde ticari ismi ile anılmaktadır. (Yandaki resim: Mirena)


Etki mekanizması spiral ile aynıdır. Ek olarak, üzerinde taşıdığı progesteron hormonu rahim iç dokusunu incelterek gebeliği önlemedeki başarıyı arttırmaktadır.
Doğum kontrol yöntemi olarak kullanımının yanı sıra, adet kanamalarının aşırı olduğu durumlarda tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Adet kanamasının miktarını genel olarak azaltır. Bu nedenle özellikle adet kanamasından şikayet eden hanımlarda tercih edilebilir.

Özellikle menopoz öncesi dönemde sık adet kanamaları ve hatta bu yüzden de anemi (kansızlık) problemi olan ve bu adet kanamalarının kanser veya kanser öncüsü bir lezyona bağlanmayan hastalarda tedavi amaçlı mirena uygulaması yapılabilir.

Yine, rahimden köken alan küçük myomlardan ötürü adet düzensizlikleri ve aşırı kanaması olan ve rahim ameliyatı yapılması düşünülmeyen kişilerde mirena uygun bir tercihtir. 

RİS'in genellikle adet döneminde takılması tercih edilir. Öncelikle dikkatli bir jinekolojik muayene yapılır. En uygun takılma günü belirlenir. Uygulanması spirale benzer. Ancak; rahim ağzının kapalı olduğu durumlarda dilatasyon gerekeceğinden anestezi uygulanabilir.

Mirena ile ilgili bir dezavantaj, maliyetinin diğer spirallere göre daha fazla olması. Ancak etkinliğinin yüksek olması nedeniyle bu dezavantaj göz ardı edilebilir.

Diğer bir dezavantajı ise diğer spirallere göre daha sıklıkla dış gebelik riskinin olmasıdır.   

Kliniğimizde jinekolojik muayene, ultrason, smear testi ve rahim içi spiral veya mirena uygulamaları İstanbul'daki kliniğimiz sekreterliğini 0(212) 225 15 00 numaralı telefonlarından arayarak randevu isteminde bulunabilirsiniz.

Mirena ile ilgili daha ayrıntılı "prospektüs bilgileri" için tıklayınız  >>>

İlgili Linkler:

Spiral (RİA) ile ilgili ayrıntılı bilgiler  >>>
Norplant  ile ilgili ayrıntılı bilgiler >>>
İmplanon ile ilgili ayrıntılı bilgiler   >>>

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400