Cinsel ilişkiye girememe sorunu kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de ortaya çıkabilmektedir.
Cinsel ilişkiye girememe ‘CİG’ olarak da bilinir ve kadınlara kıyasla erkeklerde daha nadir olarak izlenmektedir.
Erkeklerde cinsel ilişkiye girememe (CİG) nedenleri nelerdir?
- İlk gece korkusu
- Cinsel isteksizlik
- Cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri
- Cinsel ilişkide ağrı sorunu
- İleri düzeyde erken boşalma
- Sertleşme (ereksiyon) problemleri
Erkeklerde cinsel ilişkiye girememe nedeni: ‘İlk gece korkusu’
Cinsellik ile ilgili tabular, küçük yaşlardan itibaren verilen katı ahlaki kurallar, inanılan yanlış bilgiler (şehir efsaneleri), yaşanılan tacizler veya cinsel travmalar erkeklerdeki ilk gece korkusu ve cinsel ilişkiye girememenin önemli sebepleridir.
Kadındaki vajinismus hastalığına benzer şekilde erkeklerde de cinsel birleşme anı geldiğinde korku, heyecan, terleme, titreme ve kasılmalar sık izlenilen belirtileridir. ‘Panik atak benzeri’ bu durum çoğu zaman ilişkiyi terk etme ile sonuçlanmaktadır.
Erkeklerde cinsel ilişkiye girememe nedeni: ‘Cinsel isteksizlik’
Cinsellikle ilgili mastürbasyon da dahil her türlü aktivitelerden uzak durma, cinsel haz ve cinsel imajinasyonların (hayallerin) oluşmaması ve bu durumun en az 6 ay süreyle devam etmesi cinsel isteksizlik göstergeleridir.
Cinsellikten uzaklaşma sonradan ortaya çıkabileceği gibi, ezelden beri de olabilir. Bu tür hastalarda öncelikle bir ürolojik ve sistemik muayene, hormon testleri, ultrasonda genital bölge kan akımının değerlendirilmesi gibi testler istenilir. Sorun psikolojikse bu tür erkek hastalar cinsel terapilerden fayda görebilmektedirler.
Erkeklerde cinsellikle İlgili bilgi ve deneyim eksikliği
Cinsellikle ilgili bilgi ve deneyim eksikliği de cinsel ilişkiye girememe (CİG) nedenidir. Bazı toplum ve kültürlerde erkeğin de evlenene kadar bekaretini koruması düşüncesi halen önemini korumaktadır.
Evlendikten sonra cinsel birleşmenin nasıl ve ne şekilde sağlanacağının bilinmemesi, hangi cinsel pozisyonların tercih edileceği ile ilgili konular cinsel ilişkiye girememe sorununa yol açabilmektedir. Tüm bu sorunlar basit bilgilendirmeler ve cinsel danışmanlık sonucunda kolaylıkla giderilebilmektedir.
Erkeklerde cinsel ağrı sorunu
Erkeklerde cinsel ilişkide ağrı veya boşalma sırasında ağrı psikolojik kökenli olmaktan çok, bazı ürolojik problemlere bağlıdır. Peyronie hastalığı (penis eğriliği), prostat, seminal vezikül, mesane, epididim ve testis iltihaplanmaları önemli etkenlerdendir. Bu durumda yapılan ürolojik muayene, test ve değerlendirmeler sonrasında uygulanan tedavilerle çözüm sağlanabilmektedir.
Erken Boşalma
Erken boşalma; boşalmanın kontrolsüz şekilde gerçekleşmesi genellikle psikolojik etkenlere bağlıdır ve kısa sürede cinsel terapi ile çözüme kavuşmaktadır.
Erken boşalma sonradan ortaya çıkabileceği gibi, ezelden (sürekli) de olabilir. Bazı erkeklerde penis vajina içine girer girmez boşalma gerçekleşirken, bazılarında daha ön sevişme sırasında irade dışı boşalma ortaya çıkmakta ve penisin sertliği azalmaktadır.
Erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin eşlerinde de ‘anorgazmi’ (orgazm olamama) problemi sık olarak ortaya çıkmaktadır.
Erken boşalma tedavisi için cinsel terapiler ile birlikte medikal destek (ilaç desteği) de uygulanabilmektedir.
Ereksiyon problemleri (Sertleşme problemleri)
Erkeklerde ereksiyon problemleri fiziksel ve psikolojik nedenli olabilir. O yüzden öncelikle tam bir ürolojik değerlendirme yapılması şarttır.
Sertleşmenin hiç olmaması, yeterince olmaması veya sertleşme sürecini sürdürememe en sık görülen ereksiyon problemleri arasındadır.
İleri düzeydeki ereksiyon problemleri de erkeklerde cinsel ilişkiye girememe sorununa da yol açabilmektedir. Günümüzde ereksiyon problemlerinin tedavisi için geliştirilen ilaçlar bu konuda adeta bir çığır açmıştır. Çok ileri düzeydeki durumlarda penis protezleri (mutluluk çubuğu) ameliyatları yapılabilmektedir.
Erkeklerdeki cinsel ilişkiye girememe sorununun tedavisi
Erkeklerde cinsel ilişkiye girememe sorunu genelde psikolojik kökenli de olsa öncelikle bir ürolojik değerlendirme şarttır. Altta yatan neden organik (fiziksel) bir patolojiye bağlı değilse, tedavilerde verilecek cinsel danışmanlık ve cinsel terapiler sonucunda kısa sürede kalıcı bir düzelme sağlanabilmektedir. Bazen ilaç desteği de faydalı olmaktadır.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com