Tüp Bebek Tedavisine Başlama

Tub Bebek Tedavisine Başlama
Tub bebek hazırlık aşamasında bir takım kan tetkiklerini, kültürleri, histerosalpingografiyi (HSG), hormonal incelemeleri, jinekolog hekim muayenesini ve maliyet açıklamalarını içerir. İlk görüşmeye eşlerin birlikte gelmeleri kolaylık sağlayacaktır.

Önce tıbbi geçmişiniz ile ilgili bilgiler alınmaktadır.

Tub bebek tedavisinde kadına neler sorulur? (Tıbbi anamnez)
Tub bebek tedavisi öncesi kadına; adet düzeni, adetlerinin ağrılı olup olmadığı, adet kanamasının miktarı, varsa önceki gebelikleri ve geçirdiği operasyonlar dahil birçok konuda sorular sorulacaktır. (Tıbbi anamnez)

Tub bebek tedavisinde erkeğe neler sorulur?
Tub bebek tedavisi öncesi, erkekten genital travma, operasyon, enfeksiyon, kullandığı ilaçlar ve geçirdiği hastalıklar hakkında bilgi alınacaktır. Bu nedenle tıbbi geçmişinizle ilgili önceki tüm tetkik ve tedavi bilgilerinizi (kan tetkikleri, reçeteler, ilaçlı rahim filmi gibi..) yanınızda getirmenizde fayda vardır. Bu sayede bazı tetkiklerin gereksiz tekrarı önlenebilecektir.

Çift olarak tıbbi özgeçmişiniz alındıktan sonra basit bir jinekolojik muayene 'ye geçilir.

Deneme transferi (Mock transferi)
Rutin jinekolojik muayene yapıldıktan sonra ileride yapılması muhtemel bir embriyo transferine kılavuzluk sağlaması için boş kateter ile bir "deneme transferi" işlemi yapılacaktır. Deneme transferine "Mock trasnsferi" adı da verilmektedir.

Deneme transferi, steril incecik bir plastik borunun rahim içine sokulmasından ibaret olup son derecede ağrısız ve basit bir işlemdir. Bu yolla gerçek transfer sırasında kullanılmak üzere, rahmin boyu ve kanaldan geçiş özellikleri hakkında bilgiler toplanır.

Embriyo Transferinin (ET) kolay ve soft (yumuşak) kateterle olması gebelik oranını arttıran faktörlerdir.

Daha önceden çekilmiş olan ilaçlı rahim filminin tub bebek tedavisi öncesi tekrarı istenir mi?
Daha önceden çektirmiş olduğunuz rahim filmi de doktorunuz tarafından incelenir. Eğer tıbbi bir gereklilik varsa (örneğin bu filmden sonra geçirilmiş bir rahim operasyonu veya 3 yıldan daha uzun bir süre gibi) tetkikin tekrarı istenebilir. Bu durumda test, adetin 5-11. günleri arasında tekrarlanır.  Ancak bu sırada adetin tamamen bitmiş olması gerekir.

Diğer bir tarif ile, HSG (İlaçlı film) adetten temizlendikten 1-3 gün içinde çekilmektedir.

HSG İlaçlı rahim filmi yerine "ofis histeroskopi (ofis H/S)" de yapılabilir mi?
Evet.
  Bazan ise ağrılı HSG çekimi işlemi yerine basit bir şekilde yapılan Ofis H/S ile değerlendirme de yeterli olmaktadır. Ofis histeroskopide amaç rahim içinin değerlendirilmesidir.

Rahim içine transfer edilen embriyonun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için rahim içinin düzenli olması gereklidir.

Tub bebek öncesi kandan "bazal hormon testleri"
Tub bebek tedavisine başlamadan önce kandan bazı hormon testleri istenilmektedir.  Bu hormon testleri arasında östradiol, FSH, LH, TSH ve prolaktin bulunmaktadır.

Hormon testleri için kan alımında mutlaka adetin 2. veya 3. günü tercih edilmektedir. Çünkü kadınlarda hipofiz ve yumurtalıklardan salınan hormonlar bir ay içinde adet siklüsü (döngüsü) boyunca sürekli iniş çıkışlar göstermektedir. Bizim için referans olan adetin başlangıç dönemindeki değerlerdir ve bu dönemde alınan hormonlara "bazal hormon düzeyleri" adı verilmektedir. 

Bazal hormon düzeyleri hem başarı şansınızın değerlendirilmesinde hem de tedavinizde kullanılacak ilaç dozunun belirlenmesinde yardımcı olacaktır. 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400