Tıbbi Öykü (Anamnez) ve Jinekolojik Muayene

Jinekolojik Muayene Öncesi Tıbbi Öykü Alma (Anamnez)

Anamnez, tıbbi öykü almaAnamnez nedir?
İnfertilite ve jinekolojik problemler sebebiyle başvuran çiftlerde ilk adım dikkatli bir öykü alımı' dır.

Tıp dilinde öykü alma işlemin "anamnez" adı verilir.


Anamnez alırken ilk etapta jinekolog doktorunuz sizinle tıbbi özgeçmişinizi, alışkanlıklarınızı, mesleki koşullarınızı sorgulayacağı bir görüşme yapar. Bu görüşmede ayrıntılı bir şekilde olası infertilite nedenleri aranır.

 

  • Önemli olarak anamnezde çevresel koşullarınız sorgulanır. İş yeri ortamında maruz kaldığınız toksik maddeler, çalışma koşullarınız ve stres durumunuz gözden geçirilir.
  • Ayrıca evlilik süresi, daha önce herhangi bir infertilite (kısırlık) araştırması ya da tedavisi görüp görmediğiniz, korunma yöntemi kullanıp kullanmadığınız sorulur.
  • Yine anamnezde adet düzeni, adetlerin sancılı geçip geçmediği, cinsel ilişki sırasında ağrı, akıntı gibi jinekolojik yakınmalar araştırılır.
  • Bu bilgiler yanında diğer endokrin hastalıklara yönelik tıbbi öykü alınır.
  • Geçmişte geçirdiğiniz ameliyatlar, hastalıklar, kullandığınız ilaçlar kaydedilmeli ve ilişkili bir durum varsa araştırılmalıdır.
  • Sigara, alkol gibi alışkanlıklarınız sorgulanır. Beslenme alışkanlıkları değerlendirilir.
  • Cinsel ilişki sıklığı, ilişki sırasında yaşadığınız sorunlar, ilişki sonrası vajinal duş uygulanıp uygulanmadığı sorulur.
  • Daha sonra da kadın ve erkeğin genel muayeneleri yapılır. Gerekirse tansiyon ve kilo ölçümleriniz yapılır.


JİNEKOLOJİK MUAYENE

Çok kısa bir zaman almasına rağmen jinekolojik muayene pek çok kadında heyecan ve korku uyandırır. Bu endişeler özellikle ilk defa muayene olacak kişilerde doruk noktasındadır.

Jinekolojik muayeneleriniz önemlidir...
Düzenli jinekolojik muayene çağdaş bir kadın için kadın sağlığının vazgeçilmez öğesidir. Herhangi bir şikayet olsun ya da olmasın cinsel yönden aktif bir bayanın yılda bir kez muayene olması son derece önemlidir. Bu sayede kanser dahil pek çok hastalığın erken evrede yakalanması sağlanabildiği gibi tedavisi de çok kolay yöntemlerle sağlanabilir.

İnfertilite nedeniyle başvuran bir çiftin dikkatli bir tıbbi öykü (anamnez) alınmasını takiben jinekolojik muayenesi yapılmalıdır. Her zaman çift bir bütün olarak düşünülmelidir. Hem erkek hem de kadın ciddi bir şekilde fizik muayene edilir.

Jinekolojik muayenede nelere bakılır?
Jinekolojik muayenede, kadın dış genital organların muayenesinin yanısıra, vajina, serviks (rahim ağzı), uterus (rahim) ve adneksler (yumurtalık ve tüpler) değerlendirilir. Herhangi bir enfeksiyon varlığı (örneğin akıntı) ve rahim ağzının yapısı araştırılır.

Vajinal ultrason ile uterus ve overler (yumurtalıklar) değerlendirilir; smear alınır. Uterus iç dokusu (endometrium) ve over ölçümleri yapılır.

Genel jinekolojik muayeneler ile ilgili bilgiler için  >>>

Erkeklerdeki ürolojik muayenelerde nelere bakılır?
Erkeğin urolojik muayenesinde inmemiş testis olasılığına karşı testislerin skrotumda olup olmadığı araştırılır. Testis hacmi ve dış genital organ yapısı incelenir.

Testisler varikosel (testis damarlarında genişleme) açısından da değerlendirilir.  Urolojik muayene sonrasında gerekirse "skrotal doppler ultrasonu" istenebilir.

Tüm bu muayenelerden sonra ileri incelemelere ve laboratuar muayenelerine geçilir.   

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400