Son yıllarda erkekteki prezervatife benzer şekilde üretilen ve kadın prezervatifi olarak piyasaya sürülen bu ürün ABD’de "Reality", Türkiye'nin de dahil olduğu diğer ülkelerde ise "Femidom" ticari ismini taşımaktadır.
Kadın prezervatifi doğum kontrolündeki bariyer yöntemlerinden birisidir. Yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda poliüretandan yapılmış bir kese ya da kılıf şeklinde olan kadın prezervatifi ilişki öncesinde vajina içerisine yerleştirilir. Kılıfın vajina içinde kalan ucu kapalı, diğer ucu ise açıktır.
Kondomun her iki ucunda yarı sert ve kolay bükülebilen bir halka bulunur. Kapalı uçta bulunan halka kondomun yerinde durmasını sağlarken, açık taraftaki halka perine bölgesi ve penis kökünü korurken kondomun ilişki sırasında vajina içine kaçmasını engeller.
Kondom yapısındaki maddenin özelliğine bağlı olarak yerleştirildikten hemen sonra vücut sıcaklığı ile yumuşayarak vajina duvarına yapışır. Kondomun içi silikon temeli bir kayganlaştırıcı ile kaplıdır. Kadın kondomu spermleri öldüren spermisidler içermez.
Nasıl kullanılır?
Kadın prezervatifinin yerleştirilmesi diyafram yerleştirilmesine benzer. Kapalı uçtaki halka orta, işaret ve baş parmaklar ile bükülerek vajina içerisine sokulur ve daha sonra işaret parmağı ile sonuna kadar itilir. Bu sırada kondomun kendi etrafında bükülmediğinden emin olmak gerekir.
Kondomun dışta kalan kısmı ilişki sırasında genital bölgelerin temas etmesini engellediğinden genital siğillere karşı erkek prezervatifinden daha fazla koruyuculuk sağlar.
İlişki sonrasında kondom dikkatli bir şekilde çıkartılmalı ve atılmalıdır. Aynı kondom birden fazla sefer kullanılmamalıdır.
Eğer ilişki sırasında dışarıda kalan uç vajina içine kaçarsa ilişkiye hemen son verilmeli, kondom vajinadan çıkartılmalı ve yeni bir kondom taktıktan sonra ancak ilişkiye devam edilmelidir.
Kadın prezervatifinin koruyuculuğu ne kadardır?
Kadın prezervatifinin iki amacı vardır. Bunlardan birincisi istenmeyen bir gebeliğin önüne geçilmesi, ikincisi ise cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmadır.
Maalesef istatistikler çok umut verici değildir. Piyasaya ilk sürüldüğünde başarısızlık oranının 1 yılın sonunda %13 olması beklenirken bu oran ilk 6 ayda görülmekte bir yılın sonunda ise %26’ya ulaşmaktadır.
Hamilelikten korunma amacıyla sadece kadın prezervatifi kullanan her dört kadından biri bir yılın sonunda hamile kalmaktadır. Erkek prezervatiflerinde bu oran %12 civarındadır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından bakıldığında ise kondom belirli bir koruyuculuk sağlamakla birlikte erkek prezervatifleri kadar etkili olmamaktadır. Bunda en önemli neden prezervatifin latkesten değil poliüretandan üretilmiş olmasıdır.
Ayrıca kondom yerleştirilirken elin vajinal akıntılar ile temas etmesi hastalık bulaşma şansını yükseltmektedir. Bu nedenle kondom yerleştirilirken ya eldiven kullanılmalı ya da eller mutlaka iyice yıkanmalıdır.
Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Kadın prezervatifinin en önemli avantajı erkeğin prezervatif kullanmaktan kaçındığı durumlarda kadının kendini hastalıklara karşı koruyabileceği tek yöntem olmasıdır.
Dezavantajları
Prezervatif dışında hiç bir doğum kontrol yöntemi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz.
Fiyatının erkek prezervatifine göre daha pahalı olması ve ilişki sırasında rahatsız edici bir ses çıkartması ise dezavantajlarıdır. Bu ses kayganlaştırıcı kullanılarak bir miktar azaltılabilir.
Nadiren de olsa ilişki sırasında vajina içine kaçabilir.
Avantajları
Adet dönemlerinde kullanılabilmesi, ilişkiden çok önce (en fazla 8 saat önce) takılabilmesi de erkek prezervatifine karşı önemli bir avantajdır
Poliüretandan üretildiği için lateks alerjisi olan kadınlar da kullanabilirler.
Tüm faktörler bir arada değerlendirildiğinde kadın prezervatifinin diğer doğum kontrol yöntemleri ve özellikle erkek prezervatifleri kadar yaygınlaşmasını beklenemez.
Ancak özellikle birden fazla sayıda partneri olan ve erkek tarafının prezervatif takmayı istemediği durumlarda iyi bir alternatif olabilir.
İlgili Linkler:
Diğer bariyer yöntemleri;
Prezervatif (Kondom) kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler >>>
Vajinal Fitiller ile ilgili ayrıntılı bilgiler >>>
Diyafram kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler >>>
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com