Prezervatif

Prezervatif (Kondom, Kılıf) nedir?
Prezervatif, kondom, kılıf

İlk olarak İngiliz hekim "Dr. Condom" tarafından dönemin Kralı'nın 100'den fazla olan gayri meşru çocuklarını sınırlamak amacıyla tasarlanarak yapıldığı bildirilmektedir.



Günümüzde kondomlar "lateks" adı verilen bir maddeden üretilmektedir. Özellikle sperm öldürücü (spermisid) bir maddenin eklenmesiyle de usulüne uygun kullanıldığında etkinliği yüksek bir doğum kontrol yöntemidir.

Prezervatif (Kondom, Kılıf) nasıl gebelikten korunma sağlar?
Kondom, ejakülasyon (boşalma) esnasında spermlerin (erkek tohum hücrelerini) vajinaya dökülmesini, dolayısıyla rahim ve tüplere ulaşmasını engelleyerek gebelikten korunma sağlar..

Kondomun kullanımı özellik taşır. Eğer düzgün kullanılmazsa etkinliği azalır.

Piyasada prezervatiflerin ince dokulu, tırtıklı, kokulu, değişik renkli ve içinde lokal anestezik bulunduran geciktiricili tipleri mevcuttur.  

Kondom (prezervatif, kılıf) kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Her kondom tek kullanımlıktır. Her ilişki esnasında yeni bir kondom kullanılmalı ve çıkarıldıktan sonra penis başında az miktarda da olsa sperm bulunabileceğinden tekrar ilişkiye girilmemelidir.
  • Prezervatif seçerken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır. Özellikle spermisid (sperm öldürücü) içeren kondomlar tercih edilmelidir. Ayrıca Anti HIV (Aidse karşı) prezervatifler de üretilmiştir.
  • Kondom her ilişkide takılmalıdır Yalnızca gebelik açısından riskli günlerde uygulandığında koruyuculuk oranı düşer. Bu yüzden kadın adet döneminin hangi döneminde bulunursa bulunsun mutlaka her ilişkide kullanılmalıdır.
  • Kondomu ilişkinin başından itibaren takmalısınız.
  • En sık yapılan hatalı uygulama cinsel ilişkiye kondomsuz başlanması ve hemen boşalma öncesi dönemde takılmasıdır. Bu durum istenmeyen gebeliklerin oluşmasına neden olabilir. Zira boşalmadan önce de erkekte uyarılma döneminde salgılanan sıvılarda sperm hücreleri bulunmaktadır.
  • Boşalma sonrası, penis normal boyutuna dönmeden prezervatif vajinadan çıkarılmalıdır; yoksa kondom vajinada kalabilir. Bu durumda dikkatli bir şekilde işaret ve orta parmakları vajinaya yavaşça sokup kondomu bulunduğu yerden çıkarılmalıdır.
  • Kadında ya da erkekte lateks veya kondomun içerdiği spermisitlere karşı alerji olması durumunda prezervatif kullanılmamalıdır.
  • Kondom kullanımının en büyük avantajı düzensiz cinsel yaşamı olan çiftler için en uygun korunma yöntemi olmasıdır. Ulaşılması kolaydır ve ucuzdur.
  • Kondom kullanımının önemli avantajları vardır: Gebelikten koruması dışında AIDS, Hepatit B, Hepatit C hastalık etkenlerin cinsel ilişki sırasında bulaşmasını engeller veya bulaşma riskini azaltır. 


Kondom kullanımı HPV enfeksiyonunu önler mi?
Hayır.
  Kesin olarak önlemez, ancak geçiş olasılığını bir miktar azaltabilir.  HPV enfeksiyonları cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmasına rağmen cildin cilde teması ile de geçebildiği için dikkatli olunmalıdır.  Cinsel yolla bulaşan hastalıklar 'dan koruma özelliği başka hiç bir aile planlaması yönteminde bu kadar etkin değildir.

Diğer taraftan Hepatit B ve AİDS çok uzun öpüşmeler sonucunda da geçebilmektedir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır.

  • Kondom ilişki sırasında yırtılırsa gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalık riski yüksektir.  Acil kontrasepsiyon uygulanması ve gerekirse enfeksiyondan korunmak için tedavi görülmesi amacıyla doktora başvurulması önerilir.
  • Prezervatif ile korunan çiftler, kayganlaştırıcı  (lubrikan) madde kullanmamalıdır. Kayganlaştırıcı maddeler yırtılma riskini arttırır.
  • Bazı prezervatifler anal ilişki (anal sex) için uygun şekilde ve daha dayanıklı olarak üretilmiştir. Her kondom anal ilişki (anal sex) için uygun değildir; bu tür ilişkiler kadınlarda ve erkeklerde sağlık problemleri ortaya çıkartabilir.  
  • Son kullanma tarihi geçmiş veya paket açık kaldığı için zarar görmüş kondomlar kullanılmamalıdır. Unutmayın; usulüne prezervatif  uygun kullanımda gebelik olasılığı çok çok azdır.

İlişki sırasında prezervatifin vajina içinde kalması durumu:
Çok nadiren de olsa özellikle genç çiftlerde prezervatif ilişki sırasında kadının vajinası içinde kalıp çıkmayabilir. Elle çıkarmayı denediğinizde kondom gelmiyorsa bir jinekolog hekimden yardım istemekte çekinmemelisiniz. Bu durumda da Acil kontrasepsiyon uygulanması (acil korunma) bir kürtajın önüne geçebilir.

Cinsel ilişki sırasıda prezervatifin vajina içinde takılı kalmasını engellemek için:

  • Prezervatifi sevişme başladıktan sonra "penis iyice sertleşince" takınız.
  • "Ejekulasyon" yani erkekte boşalma sağlandıktan sonra vajina içindeki penis sertliğini kaybetmeden çekilmelidir.
  • Ejekülasyon sonrası penis vajina içinden kontrollü bir şekilde ve yavaş yavaş çekilmelidir. Bu işlemi bir elinizle penisin en üst kısmını saran prezervatifin kıvrıntılı kısmını tutarak yapmalısınız.
  • Penis vajenden çekilirken kadın partner bacaklarını yanlara doğru açmalı, içe doğru kapatmamalıdır. Bu şekilde kondomun içeride sıkışarak kalması engellenmiş olur.
  • İçeride kalan ve elinizle çıkaramadığınız prezervatif için bir jinekologdan destek isteyiniz.

İlgili Linkler:

Diğer bariyer yöntemleri;
Kadın Prezervatifi (Femidom) ile ilgili ayrıntılı bilgiler   >>>
Vajinal Fitiller ile ilgili ayrıntılı bilgiler   >>>
Diyafram kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler   >>>

       

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400