HPV Tedavisi ve Aşıları

HPV virüsü nedir? "HPV'den nasıl kurtulabilirim"?

HPV tedavisi ile HPVden nasıl kurtulabilirim, HPV aşıları nelerdir?HPV (Human Papilloma Virus) insanda 100’den fazla tipi olan ve bunlardan 30’dan fazlası seksüel geçiş özelliği olan bir virüstür.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre HPV en hızla yayılan cinsel hastalık olup her yıl 6.2 milyon Amerikalıya bulaşmaktadır.

Yine dünyada her yıl ortalama 500 bin kişi cerviks kanserine yakalanmakta ve maalesef bu kişilerin yarısı kaybedilmektedir.

HPV kapan bir çok hastanın aklındaki rahatsızlık verici sorulardan birisi de hpv'den nasıl kurtulabileceği konusudur.

Daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz üzere yapılması gereken asıl önemli kısım hpv'den düzgün şekilde korunmak ve virüsü kapmamaya çalışmaktır. Bu nedenle de hpv tedavisinden çok hpv aşıları ile korunmanın önemi çok daha fazladır.  

HPV Tedavisi hakkında...
Maalesef günümüzde hpv tedavisi amacıyla bir aşı bulunmamaktadır. Yalnızca koruyucu özellikli hpv aşıları mevcuttur; bu aşılar "proflaktik aşı" olarak da bilinmektedir.

HPV ile karşılaşan kadınlarda özellikle rahim ağzı (serviks), vajina ve vulva bölgesinde anormal hücre büyümesinin bir sonucu ile yıllar sonra kansere dönüş olabilmektedir. HPV ile bulaştan 15-20 yıl sonra bile kansere dönüş olabilmektedir.

HPV bulaşmasından çok uzun sürede kanser oluşurken ara dönemlerde smear testi ile kanser öncesi (prekanseröz) lezyonlar yakalanabilir; bu durumunda çok geniş ameliyatlara gerek kalmadan basit cerrahi işlemler sayesinde kesin tedavi sağlanabilir. Bu nedenle smear testinin önemi büyüktür. Hatta proflaktik hpv aşıları yapılsa bile rutin jinekolojik muayenelerde smear testleri asla ihmal edilmemelidir.

HPV aşılarından hangisini yaptırmalıyım?
Dünyada ve ülkemizde özellikle son yıllarda HPV aşıları gittikçe artan hızla yapılmaya devam etmektedir. Kliniklere başvuran kişilerin pek çoğunun aklında olan soru ise HPV aşısı seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğidir.

HPV aşıları rahim ağzı kanserlerinin önlenmesinde oldukça büyük bir beklenti oluşturmuşlardır. Buna rağmen rutin jinekolojik muayenelerde PAP smear testi ile rahim ağzının taranmasının önemi büyüktür. Çünkü HPV aşılarının yapılmasına rağmen kişilerde rahim ağzı kanseri riskinin kesin olarak ortadan kalktığı iddia edilemez.

Hangi HPV Aşısı Seçilmeli?
Günümüzde sağlık marketlerde HPV’den koruyucu “Dörtlü Aşı” ve “İkili Aşı” mevcuttur.

Dörtlü aşı quadrivalan aşı olarak bilinir ve piyasadaki ticari ismi “Gardasil ™”  dir. İkili aşı ise bivalan aşı olarak geçer ve ticari ismi “Cervarix ™”  dir.

Günümüze dek yapılan çalışmaların pek çoğunda her iki aşı da yüksek düzeyde etkinlik, güvenirlilik, immünojenite (bağışıklama), uzun süreli koruma ve immün bellek geliştirme açılarından güçlü kanıtlara sahiptir (Harper ve ark., Garland ve ark., 2007; Paavonen ve ark., 2007; Future II Çalışma Grubu, 2007).

Gardasil ™ HPV tiplerinden Tip 6, 11, 16 ve 18’e karşı koruma sağlarken, cervarix ™ yalnızca Tip 16 ve 18’e karşı koruyucudur.

Gardasil ™ yapılan bir çalışmada karşı koruma (cross protective) özelliği ile HPV Tip 31’e karşı da koruma sağlamaktadır. Tip 31 Avrupa’da Tip 16’dan sonra en sık rahim ağzı kanseri öncüsü durumlara sebep olan HPV tipidir (http://www.medicalnewstoday.com/articles/121461.php).

HPV Tip 16 ve 18 tüm rahim ağzı kanserlerinin % 70’inden sorumludur. HPV aşıları da HPV ile karşılaşmamış kişilerde rahim ağzı kanser ve kanser öncüsü durumların önlenmesinde etkindirler. 

Dörtlü aşı HPV Tip 6 ve Tip 11’e karşı da etkili olduğu için Tip 6 ve 11’e bağlı CIN (Rahim ağzı kanser öncüsü) lezyonlarında da etkindirler.

Burada unutulmaması gereken her iki aşının da HPV enfeksiyonlarını tedavi etmediği, yalnızca bu virüs tiplerini kapmadan önce koruma sağladığıdır. Maalesef günümüzde henüz “tedavi edici HPV aşıları” bulunmamaktadır. Bu yüzden HPV ile aşılanmaya rağmen jinekolojik muayenelerdeki smear testinin önemi büyüktür.

Gardasil ™ genital siğile (genital wart enf.) karşı da etkindir…
HPV aşılarından Gardasil ™ genital siğillere karşı da ekstra koruyuculuk sağlamaktadır. Nitekim son yıllarda toplumun % 1-2 arasında görülen genital siğiller genellikle cinsel ilişki ile bulaşmakta ve kişilerde oldukça psikolojik travmatik etkiler oluşturmaktadır.

Genital siğillerin % 90’ı HPV Tip 6 ve 11 kaynaklıdır. Siğiller yakma, dondurma, lazer veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmekte; ancak cilt tabakasından dökülen virüsler tedavi sonrası dönmelerde dahi ömür boyu yayılarak seksüel partnere bulaşma riskini beraberinde getirmektedir.

Artan seksüel etkileşim toplum genelinde genital siğillerin yayılmasını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca cildin cilde her türlü teması HPV’nin yayılması için yeterlidir. Prezervatif kullanımı da HPV’nin yayılmasını kesin olarak engelleyememektedir.

Genital siğiller hakkında detaylı bilgiler  >>>

Bakirelerde dahi genital siğil oluşabilmektedir...
Sürtünme (cildin cilde yüzeyel teması) ile cinsel ilişki, steril olmayan materyaller ile ağda, başkasına ait havlu veya iç çamaşırların kullanılması gibi nedenler sonucunda bakire genç kızlara dahi genital siğillerin geçmesi mümkündür.

Genital siğiller özellikle genç popülasyonda derin psikolojik yaralara yol açar, kişilere maddi- manevi anlamda büyük yükler getirir.

Gardasil erkeklere de yapılabilir...
Genital siğillerdeki etkinliğinden dolayı dörtlü aşı (Gardasil) erkeklere de yapılabilir. İkili aşının ise yapılma gerekçesi bulunmamaktadır.

Nitekim batılı ülkelerin bir kısmında dörtlü aşı, erkeklere de standart aşılama programlarına girmiştir.

HPV vulva ve vajina kanserlerine de yol açabilir…
HPV enfeksiyonları rahim ağzı kanserleri haricinde “vulva” denilen dış genital alan ile vajinanın kanserleriyle de ilişkilidir. Ayrıca vulva ve vulva kanseri öncüsü lezyonlarda da HPV rol oynamaktadır.

Tıbbi literatürde vulva kanseri öncüsü lezyonlar VIN 2/3, vajina kanseri öncüsü lezyonlar VAIN 2/3 olarak ifade edilmektedir.

Dörtlü HPV aşısı, ikili aşıdan farklı olarak çapraz koruma sağlar, yani diğer bazı HPV tiplerine de etki eder.

Dörtlü aşının VIN 2/3 ile VAIN 2/3 ‘de etkin olduğu kanıtlanmıştır. İkili aşıda ise böyle bir etkinlik henüz gösterilmemiştir (British Journal of Cancer (2007) 98, 15-21).

Antikor titreleri...
İkili aşıda Tip 18 antikor titresi daha uzun yıllar devam eder. Ancak dörtlü aşıda düşen antikor titresine rağmen “immün bellek” adı verilen bağışıklık sistemine kazandırılmış hafıza sayesinde virüse karşı hızlı bir antikor cevabı oluşmaktadır.

HPV Aşıları Kullanım Şekilleri
HPV aşılarından dörtlü aşı koldan kas içine üç doz halinde 0.-2.-6. Aylarda yapılır (Yani ilk dozdan 2 ay sonra 2. doz, ilk dozdan 6 ay sonra 3. doz şeklinde).

HPV aşılarından ikili aşı da koldan kas içine üç doz halinde 0.-1.-6. Aylarda yapılır (Yani ilk dozdan 1 ay sonra 2. doz, ilk dozdan 6 ay sonra 3. doz şeklinde).

Dörtlü aşı ile birlikte aynı anda diğer koldan Hepatit B aşısı da yapılabilmektedir. Bu da bir avantaj sağlamaktadır. Hepatit B aşısı da 0.-1.-6. aylarda uygulanmaktadır.

Diğer taraftan dörtlü aşının bir yıl içinde üç dozunun tamamlanabilmesi de aşıya “doz esnekliği” sağlamaktadır.

Dörtlü hpv aşısı 9-45 yaş arasında yapılabilir...
Her iki aşının da daha çok 9-26 yaş arasında yapılması önerilmekle birlikte bir çalışmada dörtlü aşının güvenirlilik, etkinlik ve bağışıklama yönlerinden 24-45 yaş arasında da yapılabileceği gösterilmiştir (Joaquin Luna ve ark., Future III çalışması).

HPV Aşıları Fiyatları
Ocak 2011 tarihi itibari ile dörtli hpv aşısı (Gardasil) fiyatı 268 TLdir. Dileyen hastalarımız Gardasil'i kliniğimizde indirimli olarak 250 TL'ye yaptırabilmektedirler. Ayrıca aşının yapılmasında enjeksiyon ücreti de alınmamaktadır.

Ülkemizde maalesef SGK bünyesindeki kurumlar (SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı) hpv aşılarının fiyat bedellerini karşılamamaktadır.

Özel sağlık sigortaların bir kısmı ve bazı bankalar yapılan hpv aşılarının ücretlerini mensuplarına ödemektedirler; bu konuda poliçe yöneticisi sigortacınız veya bankanız ile görüşmenizde fayda olacaktır.

İlgili Linkler:

HPV PANELİNE GEÇİŞ
HPV enfeksiyonları hakkında bilgiler  >>>
Hera Kadın Sağlığı Merkezi'ndeki uygulamalar  >>>
Serviks kanseri ile ilgili bilgiler >>> 
Gardasil (Diğer HPV aşısı) >>> 
Cervarix (Diğer HPV Aşısı)  >>>
HPV Aşısı ve HPV Enfeksiyonları >>>
Pap smear testi   >>>
Anormal smear sonuçlarında yönetim   >>>
Kolposkopik değerlendirme   >>>
Genital Siğiller (Kondiloma)   >>>

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400