İnfertilite ve Tüb Bebek Tedavilerinde Kronolojik Gelişmeler
İnfertilite araştırmaları aslında onlarca yıldır sürmektedir. Ancak vücut dışında insan yumurtasının döllenebilmesi 1960'ların sonlarında başarılabilmiştir.
1968'de tüpleri tıkalı bir kadına yapay tüp takılmış, fakat başarı sağlanamamıştır. Bu tür başarısız denemelerden sonra çalışmalar vücut dışında döllenme araştırmalarına dönmüştür.
İlk kez 1973'te vücut dışında döllenme başarılabilmiştir. Fakat döllenme sonrası oluşan embriyo rahime yerleşememiş (yani "implante olamamış") ve düşükle kaybedilmiştir.
Başarıya Ulaşan İlk Tub Bebek Denemesi
Temmuz 1978'de İngiltere' de, ilk tüp bebek olan ünlü "Louise Brown" dünyaya gelmiştir. Bu uygulamayı başaran doktorlar olan Dr.Steptoe ve Dr. Edwards saygıyla ve şükranla anılmaktadır.
Bu aşamadan sonra hedef, yumurtlama tedavilerinin geliştirilmesine doğru da ilerlemiştir. Bu amaçla kullanılmaya başlanan hormonlar 1979 ve 1980 yıllarında geliştirilmeye başlanmıştır.
Tüp bebek fikrinin orijinal kullanılış noktası tüplerin tıkalı olduğu durumlar olmakla birlikte, bu fikir giderek olgunlaşmış, uygulama alanları ve nedenleri de her geçen gün artmıştır.
GIFT ve ZIFT Uygulamaları
Oluşan embriyo kadına GIFT, ZIFT gibi yöntemlerle verilmesi önemli aşamalardır. Sperm sorunu olan çiftlerde SUZI ve PZD gibi metotlarla sperm-yumurta buluşması sağlanmıştır.
İlk Mikroenjeksion (İCSİ) Uygulaması
Mikroenjeksion (İCSİ) de ilk gerçek ilerleme 1996'da başarılmıştır.
ICSI yani mikroenjeksion ile tüp bebek uygulamalarının başarı oranı daha da artmış, önceleri kayıtsız kalınan erkeğe bağlı kısırlık problemlerinde önemli bir mesafe katedilmiştir.
Halen dünya üzerinde ICSI yöntemi ile doğmuş on binlerce bebek vardır.
Tub bebek yöntemi ile ilgili her yıl çok sayıda bilimsel araştırma yapılmakta ve gelişmeler umut verici şekilde devam etmektedir.
İleri Dönemler ve Tub Bebek Gelişmelrindeki Beklentiler
Her geçen gün tüp bebek uygulamaları ile ilgili olumlu gelişmeler devam etmektedir. Özellikle PGD (Preimplantasyon genetik tanı) uygulamaları yaygınlaşmaktadır.
Genetik testler, daha iyi labotaruar mediumları ve ortamları, sperm kalitesi ile ilgili daha iyi değerlendirmeler tub bebek tedavileri sonucunda "gebelik" ve "eve bebek götürme" oranlarını arttırmaktadır.
İlgili Linkler:
Tüp Bebekten Kimler Yararlanabilir? >>>
In Vitro Fertilizasyon (IVF) ve Mikroenjeksiyon (ICSI) Nedir? >>>
Tüp Bebek Tedavisine Başlama >>>
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com