Penis eğriliği ile ilgili durumların başında Peyronie hastalığı gelmektedir.
Peyronie hastalığı nedir?
Penis eğriliği doğuştan veya sonradan gelişebilir. Penis eğriliği sonradan oluşmuşsa buna ‘Peyronie Hastalığı’ denilir. En sık oluşma nedeni cinsel ilişki sırasındaki travmalar yani mekanik darbelerdir.
Peyronie hastalığı nasıl oluşur?
Penisin kan akımını sağlayan yapısına ‘kavernöz cisim’ ve kavernöz cismi saran kılıfa ‘tunica albuginea’ adı verilir. Özellikle cinsel ilişki sırasındaki aşırı darbeler bu kılıfta yırtılmalara neden olur. Takiben iyileşme süresince ‘fibröz (sert) bir plak’ oluşur. Bu plak genellikle penisin üst bölgesinde oluşur. Penisin yanlarında ve alt kısmında da oluşabilir ve plak nerdeyse genellikle peniste o tarafa doğru eğrilir.
Peyronie hastalığının dereceleri
Peyronie hastalığında penisteki eğrilik tüm erkeklerde aynı şiddette olmaz. Bazen çok hafif düzeyde olabilir. Peyronie hastalığı kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Peyronie plağının oluşmaya başladığı dönemde ereksiyonda ağrı vardır ve bu ağrılı dönem tedavisiz kaybolur.
İlerlemiş olgularda ise plak oturmuştur ve kişi plağı hisseder. Artık ereksiyondaki eğrilik ve açılanma daha da belirginleşmiştir. İleri derecedeki peyronie hastalığında eğiklik çok daha belirgindir ve cinsel birleşmeyi imkansız hale getirebilir.
Peyronie hastalığının teşhisi. Peyronie tanısı nasıl konur?
Peyronie hastalığının tanısında hastadan alınan hikaye ve yapılacak olan fizik muayene yeterlidir. Elle muayenede plak hissedilir. Peyronie hastalığının kesin teşhisinde; ayrıca, plağın lokalizasyonunu ve büyüklüğünü belirlemek için ultrason önemli bir yol göstericidir.
Peyronie hastalığı tedavisi nasıldır?
Peyronie’de tedavi için öncelikle hastalığın hangi evrede olduğunu bilmek gerekir. Eğer kişi plağın yavaş yavaş oluştuğu ve ereksiyonda ağrının olduğu akut evrede ise (yani hastalığın erken dönemlerindeyse) ağızdan alınan ilaçlar ve plak içine yapılan enjeksiyonlar denenebilir.
Hastalığın oturmuş olduğu ve penis eğriliğinin de belirgin olduğu kronik dönemde ise cerrahi tedavi alternatifleri planlanır.
Peyronie tedavisi için ağızdan alınan ilaçlar
Ağızdan alınan ilaçlar hastalığın ilk evresi yani akut fazında %30-40 oranında düzelme sağlayabilir. Amaç hastalığın ilerlemesi önlemek ve ereksiyon kapasitesini koruyarak ağrıyı azaltmaktır.
E-vitamini, Potaba (potasyum para-aminobenzoat), kolşisin, tamoksifen, pentoksifilin gibi ilaçlar medikal tedavide kullanılabilir.
Peyronie tedavisi için plağın içine uygulanan enjeksiyonlar (intralezyonel enjeksiyon)
Peyronie hastalığının erken evresinde veya ilerleyen kronik evrede cerrahi istemeyen bireyler için kullanılabilen tedavi alternatifidir. Erken evrede ağızdan alınan ilaçlar ile kombine edilebilir.
Kortizon, verapamil ve yeni geliştirilmekte olan bazı ilaçlar denenebilir.
Peyronie plaklarına PRP enjeksiyonu
PRP (Platelet Reach Plasma) kişinin kendi kanından hazırlanarak elde edilen pıhtılaşma hücrelerinin yoğun olduğu plazma kısmıdır. Pıhtılaşma hücreleri (plateletler) içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde doku yenilenmesini sağlayabilmektedir. Peyronie plaklarının içine uygulanan PRP enjeksiyonlarının faydalı olabileceği yönünde bazı çalışmalar yer almaktadır.
Genital PRP kadınlarda orgazm işlevini kolaylaştırmak amacıyla kadın genital bölgesine de uygulanabilmektedir. Genital PRP işlemi O Shot (Orgazm aşısı) olarak bilinir.
Peyronie tedavisi için şok dalgaları
Peyronie plaklarına uygulanan beden dışı şok dalgaları da bir tedavi alternatifidir. Şok dalgalarının plak boyutunun azaltılması ve eğriliğin düzeltilmesindeki faydaları tartışmalıdır. Ancak ereksiyon sırasındaki ağrıyı azaltabilir.
Peyronie hastalığında cerrahi ne zaman yapılır? Peyronie ameliyatları
Plağın tam oturmuş olduğu, eğriliğin ve sertleşmiş fibröz dokunun gerilemediği dönemde cerrahi işlemler planlanır. Burada en önemli kriterler penis-vajen birlikteliğini yaşanamaması, ilişki sırasında kendinde veya cinsel partnerinde ağrı oluşturmasıdır. Ereksiyonda ağrının devam etmesi, penis boyutunda azalma olması, sertleşme sorunu oluşması ve bireyde kaygı bozukluğu gelişmesi gibi şikayetler var cerrahi planlanır.
Eğrilik hafifse, peniste kısalma ve sertleşme sorunu yoksa ‘pilikasyon ameliyatları’ planlanır.
Eğrilik fazla, penis boyutunda azalma var ve sertleşme sorunu yok ise ‘yama yöntemi’ ile sorun giderilmeye çalışılır.
Eğrilik ilerlemiş ve sertleşme sorunu da varsa penil protez (mutluluk çubuğu) uygulamaları ile sorun giderilir.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com