Yumurtalıkların bir ucu karın yan duvarına, diğer ucu ise serbest halde bulunur. Yumurtalıkları tutan bağ içerisinden kan damarları geçer.
Eğer yumurtalık herhangi bir nedenden dolayı bağ etrafında kısmen ya da tam olarak dönerse kan akımında azalma olur ya da tamamen durabilir. Bu duruma "over torsiyonu veya torsiyone over (yumurtalık dönmesi)" adı verilir.
Genelde kist ya da başka bir sebebe bağlı olarak büyümüş yumurtalıklarda ortaya çıkar. Nadiren tüp ve etrafındaki dokularda kasılmaya ya da varisleşmiş damarlara bağlı olarak normal boyutlarda ki yumurtalıklarda da görülebilir.
Over torsiyonu genelde tek taraflı daha çok sağ tarafta izlenmektedir. Acil durumların yaklaşık %2,5 u over torsiyon nedeni iledir.
Her yaş kadınlarda görülmekle birlikte olguların çoğu 30 yaşın altındadır. Gebe kadınlarda da görülebilir.
Over Torsiyonu Nedenleri
Nedeni saptamak her zaman mümkün olmamakla birlikte normalden büyük, ağır ve hareketli bir yumurtalık olması risk faktörüdür. Kistler özellikle dermoid kist ana nedenlerindendir. Yardımcı üreme tekniklerinde yumurtalıkların uyarılması sonucu da over torsiyonu açısından risk oluşur. Diğer risk faktörü de gebeliktir. Gebelikte büyüyen yumurtalıkların kendi etrafında dönme olasılıkları artar.
Over Torsiyonu Belirtileri
Ana belirtisi ani başlayan şiddetli tek taraflı ağrıdır. Torsiyonun şekline bağlı olarak periyodik azalmalar, artmalar olabilir. Saatler hatta günler içerisinde değişiklik gösterebilir. Bulantı, kusma %60-70, %90 tek taraflı ele gelen kitle tespit edilebilir.
Over Torsiyonu Tanısı
Over torsiyonları en sıklıkla; dış gebelik, rüptüre kist, adnexiel abse, hemorojik kist, akut apandisit, bağırsak tıkanıklıkları ile karışabilir.
USG de büyük bir kist görülmesi önemlidir. Dopler USG de dolaşımın etkilenme derecesine ve torsiyonun süresine bağlı olarak kan akımında azalma ya da kan akımı yokluğu görülür.
Kesin tanısı laparaskopi ile direkt gözlenerek konur.
Tedavi
Tedavisi cerrahidir. Ancak kısmi torsiyonlarda klinik bulgular kendiliğinden iyileşmeye başlayabilir, bu durumda hasta bir miktar sıvı ve antibiyotik desteği ile izlenebilir.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com