Klamidya (Chlamydia) enfeksiyonları (Klamidyoz) nedir?
Klamidya (Chlamydia) enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan, hem kadın hem de erkeklerde genital enfeksiyonlara sebep olan mikroorganizmalardır.
“Klamidyoz”, (Chlamydiasis) klamidya enfeksiyonuna verilen isimdir.
Klamidya’nın orijinal yazılışı “Chlamydia”, Klamidyal enfeksiyon anlamında kullanılan Klamidyoz’un orijinal yazılışı ise “Chlamidiasis” şeklindedir.
Chlamydia orijinal hastalığın yazılışı olup yanlış yazılışları: Klamidia, Chlamidia, Klamidya'dır. Ancak hepsinin okunuşu aynıdır.
Klamidia (Chlamydia) ne tür hastalıklar yapar?
Klamidia enfeksiyonlarında etken “Chlamydia Trachomatis” adı verilen bir bakteridir. Chlamydia Trachomatis, “Klamidya Trakomatis” şeklinde okunur.
Gelişmiş ülkelerde cinsel yolla en sık bulaşan hastalık Klamidyoz (Chlamidiasis) enfeksiyonudur.
(Üstteki resim; bir kültür ortamında üretilen klamidya mikroorganizmaları)
Klamidyoz hastalığı kadınlarda en sık olarak cerviks (rahim ağzı) bölgesinde yerleşmektedir. Asendan yayılımla yukarıya çıkarak rahim, tüpler ve yumurtalıklarda enfeksiyon durumuna yol açabilir.
Arpacık, atipik zatüre ve lenf hastalığı etkeni "Chlamydia"
Chlamidia cilde direkt temas sonucunda (kirli havlu kullanımı gibi) göz çevresinde “trahom” (arpacık) yapabilir.
Diğer taraftan özellikle vucud direnci düşük olan kişilerde, yenidoğan, çocuk ve yaşlılarda daha sık olmak üzere “atipik pnemoni” adı verilen “atipik zatürre” hastalığında da etken chlamidia enfeksiyonu olabilmektedir.
Klamidya aynı zamanda "lenfogranuloma venereum" adlı lenf bezlerinde tıkanıklık ile giden iltihabi rahatsızlıklara da neden olabilir.
Klamidia (Chlamidia) enfeksiyonu genelde kişilerde sessiz seyreder…
Evet. Klamidyoz (Chlamydiasis) hastalığı aynı mycoplasma ve ureaplasma enfeksiyonları gibi, genelde sessiz seyretmektedir, çoğu zaman kişilerde hiç bir şikayet üretmez (“asemptomatik” seyreder) ve jinekolojik muayenede alınan kültürlerde tesadüfen ortaya çıkar.
Cinsel olarak aktif ve hiçbir şikayeti olmayan kadınların % 40’ında klamidia enfeksiyonu tespit edilmiştir. Özellikle 35 yaşın üstünde ve birden fazla partneri olan (poligamik) kadınlarda bu oranın daha yüksek olduğu izlenmiştir.
Klamidya enfeksiyonunun iç genital organlarda kalıcı zarar vermeden tespit edilerek tedavisi için cinsel yönden aktif her kadının 6 ayda bir jinekolojik muayeneden ve dönem dönem de jinekolojik check up kontrolünden geçmesi önerilmektedir.
Klamidia (Chlamidia) enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Chlamydia enfeksiyonları kişilerde genelde belirti vermemekle birlikte bazı kadınlarda;:
Tüm bu belirtiler yalnızca Klamidya enfeksiyonuna özgü olmayıp, pek çok vaginal enfeksiyonda da görüldüğü için “non spesifik semptom” olarak kabul edilir ve ayırıcı tanıda değer taşımaz.
Kesin tanı cervikal kanaldan swab ile kültür alınması sonucunda konulmaktadır.
Erkeklerde klamidia enfeksiyonu şikayet oluşturur mu?
Bazen. Klamidya enfeksiyonu erkeklerde de çoğu zaman şikayet oluşturmaz iken bazen penis ucundan akıntı ve idrar yaparken olan yanma şikayeti ile kendisini gösterebilir.
Chlamydia enfeksiyonunda kesin tanı nasıl konulur?
Chlamydia enfeksiyonun kesin tanısı genellikle vajinal akıntı ve kaşıntı şikayetleri ile jinekolojik muayeneye gelen hastalarda alınan servikal kültür örneğinin incelemesi ile konmaktadır.
Chlamydia saptanan kişilerin son bir hafta içinde ilişkide olduğu bireyler de taramadan geçirilmelidir.
Klamidyoz hastalığı, kişilerde ne tür sorunlara yol açar?
Tedavi edilmeyen veya tedavide geç kalınan kişilerde rastlanılan en ciddi sorun infertilite yani “kısırlık” sorunudur.
Klamidyoz kısırlığa nasıl neden olur?
Klamidya cinsel ilişki sonucunda alındığında kadınlarda rahim ağzı kanalı (servikal doku) içinde üreyen bir mikroorganizmadır.
Rahim ağzında yerleşen mikrobik kolonizasyonun yukarıya; rahim, tüpler ve yumurtalıklara çıkması sonucunda “pelvik iltihabi hastalık (PID)” adı verilen komplikasyon ortaya çıkabilir.
Pelvik iltihabi hastalık (PID) zaman içinde özellikle tüplerde kalıcı hasar meydana getirerek kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Diğer taraftan batın içinde yapışıklıklar (adezyon) yaparak da fertiliteyi (doğurganlığı)olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Klamidyoz (Chlamidiasis) gebelikte ne tür riskler oluşturur?
Klamidyoz (Chlamidiasis) gebelerde erken doğum ve düşük risklerini arttırmaktadır.
Klamidyoz (Chlamidiasis) doğum sonrası bebeklerde ne tür riskler oluşturur?
Normal doğum sırasında anneden bebeğe bulaşan (vertikal geçiş) Chlamydia Trachomatis bakterisi, bebeklerde “trahom” (arpacık) adı verilen ve tedavi edilmediği takdirde körlükle dahi sonuçlanabilen göz enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir.
Doğum sırasında Chlamydia Trachomatis bakterisini anneden alan yenidoğan bebekleri bekleyen diğer bir sorun ise “Klamidya pnemonisi (atipik zatürre)” (atipik pnemoni) ‘dir.
Tüm bu nedenlerle tüm gebe kalan kadınlara rutin olarak Klamidya taraması da önerilmektedir.
Klamidyadan korunmak için öneriler
Klamidya enfeksiyonundan korunmanın en etkili yolu diğer bütün cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi kondom kullanmaktır. Alınacak diğer önlemler ise:
Klamidya EnfeksiyonlarındaTedavi
Klamidya enfeksiyonlarında (Chlamidiasis) medikal tedavi uygulanır; yani bir takım antibiotik ajanlarla enfeksiyonun tedavisine gidilmektedir. Klamidyoz tedavisinde en çok tetrasiklin ve doksisiklin grubu antibiotikler tercih edilmektedir.
Klamidya enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer aldığı için, bu kişilerin diğer cinsel yolla geçen hastalıklar açısından da taranmasında fayda olacaktır.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com