Erkeklerdeki sertleşme sorunlarının; sertleşememe sorunu veya penisin sertliğini yeterince sürdürememe probleminin tedavisi mümkündür.
Erkeklerde sertleşme sorunu; iktidarsızlık, ereksiyon problemi, empotans veya erektil disfonksiyon gibi isimlerle de anılmaktadır.
Öncelikle bir erkeğin sertleşme sorunu yaşaması hem eş tarafından hem de erkek tarafından kesinlikle abartılmamalıdır. Penise gereğinden fazla anlam yüklemeyip, sakin bir şekilde tedavi için çare aramak omuzlardaki yükü hafifletecektir.
Modern bilimde diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi erektil disfonksiyonda (sertleşme problemlerinde) de cinsel terapiler eşli olarak yürütülmektedir. Diğer taraftan sertleşme sorunları hemen her erkeğin hayatının bir bölümünde yaşanılabilmektedir. Sorunun en az 3 ay, hatta 6 aydan daha uzun sürmesi durumunda tedavi için hekime başvurulması önemlidir.
Doğru ve kalıcı bir tedavi için sorunun uzman öncelikle bir ürolog hekim (bevliyeci) tarafından değerlendirilmesi gerekir. Yapılan ürolojik değerlendirmenin ardından fiziksel (organik) bir sorun veya hastalık varsa öncelikle onun tedavisi yapılmalıdır. Eğer ki fiziksel bir engel yoksa, yani sorunun kaynağı yalnızca psikolojikse uzman cinsel terapist tarafından uygulanan cinsel terapi teknikleriyle kolay bir şekilde sorun ortadan kaldırılmaktadır.
Sertleşme sorunun fiziksel mi, yoksa psikolojik mi olduğu nasıl anlaşılır?
Yapılan ürolojik muayene, testler ve değerlendirmeler kesin olarak bu ayırıcı tanının sağlanmasında yeterli olacaktır. 'Papaverin testi' olarak bilinen penisin kavernöz cisimciğine yapılan papaverin enjeksiyonu ile sorunun psikolojik mi yoksa organik bir sebebe mi bağlı olduğu kolaylıkla teşhis edilebilmektedir.
Diğer taraftan sabah uyandığında penisin sertleşmiş olması ('sabah ereksiyonları' nın varlığı) büyük oranda sorunun fiziksel (organik) bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığını, yani psikolojik orijinli olduğunu işaret eder.
Bazı durumlarda erkeklerdeki cinsel isteksizlik sorunu da sertleşme problemi gibi algılanabilir. Bu durumda öncelikle ayırıcı tanı iyi yapılmalıdır.
Sertleşme sorununun tedavisi nasıldır?
Erkeklerdeki sertleşme problemi (iktidarsızlık) tedavisi sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Uygulanan bilişsel davranışsal cinsel terapi teknikleri ile kalıcı çözüme ulaşılabilmektedir.
Terapistin verdiği egzersiz ve ev ödevlerinin dikkatli bir şekilde yapılması, terapistle kurulacak güven duygusu ve sağlıklı iletişim sayesinde bu problem kolaylıkla çözüme kavuşturulabilecektir.
Performans anksiyetesinin (başarısızlık kaygısının) giderilmesi önemlidir!
Ereksiyonu sürdürememe sorunu ile karşılaşan erkeklerin, bu durumu utanç veren bir olay gibi algılamaması ve tedavi için cesur bir şekilde arayışa girmesi gerekir. Tıpkı diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi iktidarsızlıkta da erken dönemde harekete geçmek ve tedavi olmak süreci kolaylaştıracak ve kişinin psikolojik olarak yıpranmasını engelleyecektir.
Erkeklerdeki pek çok cinsel problem performans anksiyetesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Tedaviye başlandıktan sonra verilen bilgiler ile kişinin rahatlatılması ve özgüvenin yeniden kazandırılması bu yüzden önemlidir.
Sertleşme sorunu için psikolojik tedaviler
Uygulanan modern cinsel terapi teknikleri ile psikolojik kaynaklı iktidarsızlık sorunları genelde 6 ile 10 seans arasında çözüme kavuşabilmektedir.
Sertleşememe nedeni ile uygulanan cinsel tedavilerde genel olarak bilişsel - davranışsal cinsel terapi teknikleri kullanılmaktadır.
Bazı durumlarda dinamik terapiler de gerekli hale gelebilir. Bu tür durumlarda tedavi süreci bir miktar daha uzamaktadır.
Vajinismus sorununa bağlı sertleşememe problemi tedavisi
Erkeklerdeki sertleşememe problemi bazen kadınlardaki vajinismus sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.
Çoğu zaman uygulanan vajinismus tedavileri sonrası kadındaki istemsiz kasılmaların giderilmesi ile sertleşememe problemi de kendiliğinden düzelmektedir. Bazı durumlarda cinsel terapi uygulanması da gerekli olabilir.
Sertleşme bozuklukları için ilaç tedavileri
Erkeklerdeki sertleşme sorunlarının (erektil disfonksiyon, iktidarsızlık) tedavisi için günümüzde bazı ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu ilaçlar genelde 5 PDE inhibitörleri grubu ilaçlardır. Reklama girmemesi için burada ilaç isimleri anılmamaktadır.
Sertleşme problemleri (erektil disfonksiyon) için verilen ilaç tedavileri oldukça yüz güldürücü sonuçlar doğurmakla birlikte, cinsel terapilere ilave olarak kullanıldığında daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.
Çok ileri durumlarda ve organik kökenli ereksiyon sorunlarında penis dokusu içine madde enjeksiyonları, idrar kanalına bazı ilaçların verilmesi ve mutluluk çubuğu olarak da bilinen penis protezi (penil protez) ameliyatlarına ihtiyaç duyulabilmektedir.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com