Erkek infertilitesinde tespit edilen durumlardan bir kısmı tıbbi tedaviye cevap verebilmektedir.
Cinsel ilişkiye bağlı nedenler infertilite nedeniyle başvuran çiftlerin %5’inde saptanabilmektedir. İlişki zamanlamasının doğru olmaması, ereksiyon veya ejakulasyonun yetersiz olması, yeterli sıklıkta ilişki olmaması nedenler arasında sayılabilir.
Çevresel toksik ve radyoaktif madde ve mekanlardan uzak durma, sigara ve alkol gibi alışkanlıkları bırakma, dar değil geniş pantolon giyme, kullanılan olumsuz ve yan etkili ilaçları değiştirme, stres ve aşırı egzersizi azaltma, obesite (aşırı kilo) durumu varsa kilo verme, dengeli ve düzenli beslenme erkeğe bağlı kısırlık tedavisine başlamadan önce alınacak en önemli önlemlerdir.
Ayrıca cinsel ilişki alışkanlıklarının araştırılarak düzene sokulması ve olası ovulasyon (yumurtlama) günlerine denk getirilecek şekilde ayarlanması da son derecede önemlidir.
Sperm üretim bozuklukları hormonal nedenlere dayanıyorsa nedene yönelik özgün tedavi ile başarı sağlanabilir.
Klomifen, tamoksifen, testolakton, GnRh analogları, testosteron, androjenler, gonadotropinler sperm üretimini uyarıcı ajanlar olarak kullanılmışlardır. Başarı oranları maalesef pek değişmemektedir.
Ayrıca bazı ampirik tedaviler glutatyon, L-Arginin, indometazin, kallikrein, Zn (çinko), E ve C vitamini gibi ilaçların tıbbi tedavide faydalı olduğunu düşünen az sayıda çalışma vardır.
Reçetesiz satılan bazı ilaçların fayda yerine zarar getirebileceği asla unutulmamalıdır.
Erkeğe bağlı kısırlıkta tıbbi tedaviler; enfeksiyonlar için antibiyotik kullanımını, sperm kalitesini arttırmak için hormon kullanımını ve Aşılamayı (IUI, İnseminasyon) içerir.
Sperm yokluğu veya çok azalması durumlarında ise ICSI, TESA gibi yardımcı üreme tekniklerinin uygulanması zorunda kalınabilir.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com