Yenidoğan Sünneti

Yenidoğan Sünneti nedir?

Yeni doğan bebekler için sünnetDoğumdan kısa bir süre sonra yapılan sünnete "yenidoğan sünneti" adı verilir.

Yenidoğan bebeğe sünnet yapılmalı mı? Yenidoğan sünnetinin yararları nelerdir? Bebek için sünnet neden önemlidir gibi soruların cevaplarını bu bölümde bulabileceksiniz.

Müslüman ve Yahudi dinine mensup kişiler tarafından dini ve töresel nedenlerle yapılan sünnet ameliyatları, Batılı ülkelerde (Avrupa ve ABD’de) de hijyenik ve sağlık gerekçeleri ile tercih edilir olmuştur.

Bizim ülkemizde daha sık olarak çocuğun belli yaşa geldiğinde “sünnet düğünü” şeklinde kutlamalarla uygulanan sünnet işlemi, Hıristiyanlık dininin ağır bastığı Avrupa ülkelerinin bazılarında ve ABD’de özellikle doğumdan hemen sonrasında tercih edilmektedir.

Yahudiler de genellikle sünneti doğumdan hemen sonra yapmaktadır.

Doğumdan bir gün ile bir hafta sonrası zaman diliminde yapılan sunnete “yenidoğan sünneti” adı verilir. Sünnet tıbbı literatürde “sirkümsizyon” (circumcision) olarak geçer.

Sünnet olmanın kişilere ne gibi yaraları vardır?
Sünnet olmanın hijyenik nedenler ve sağlık açısından faydaları vardır.

Sünnet derisi altında biriken cilt döküntüleri ve kirlerin oluşturduğu katmana “smegma” denir. Smegma biriktiği zaman koku yapar ve enfeksiyon açısından riskler taşımaktadır. Bu nedenle sünnetli olmayan kişilerin veya sünneti yapılmamış olan bebeklerin sünnet derisinin altının yıkanması önem taşımaktadır.

Sünnetli olan erkek eşe sahip kadınlarda rahim ağzı kanseri (cerviks kanseri) görülme sıklığı daha azdır. Bu durumunda sünnet derisi içinde biriken bakteri ve virüslerden kaynaklanabileceği konusunda bilimsel çalışmalar vardır.

Diğer taraftan sünnet olan erkeklerde “penis kanseri” görülme sıklığının, sunnet olmayanlara göre daha az olduğu izlenmiştir.  Bu nedenle sunnet olmak penis kanseri riskini azaltmaktadır.

Yeni doğan bebeklere sünnet yapılmasının avantajları nelerdir?
Sünnet, Yeni  doğan bebeklere genellikle doğumdan bir veya iki gün sonra yapılmaktadır. Yenidoğan sünneti son derece hızlı iyileşmektedir ve ağrısızdır. Yeni doğan bebeklere yapılan sünnetlerde dikiş atılmamaktadır, bu nedenle iyileşme de son derece hızlı ve ağrısız olmaktadır.

Yine, çocukluk döneminde yapılan sünnetlerde psikolojik problemler yaşanabilmekteyken yenidoğan bebeklerde bu tür sorunlar ortaya çıkmamaktadır.

Yenidoğan sünneti nasıl yapılır?
Yenidoğan sünneti lokal anestezi eşliğinde (bölgesel uyuşturma ile) yapılmaktadır. Sünnet ortalama 15 dakika kadar sürer. Sünnet sırasında dikiş kullanılmamaktadır. Sünneti yapılan bebeklerin birkaç saat kanama açısından gözlem altında tutulduktan sonra evlerine gitmelerinde bir sorun olmamaktadır.

Yenidoğan sünnetinin ne tür riskleri vardır?
Sünnet sonrası dikkat etmeniz gerekenler
Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde tüm cerrahi işlemlerde olan enfeksiyon ve kanama haricinde bir risk bulunmamaktadır. Enfeksiyon riski son derece az olduğu için sünnet sonrası bebeklere antibiotikli krem veya ağızdan ilaçlar verilmemektedir.

Sünnet  işleminden sonra bir hafta süreyle, bebeğin her bezinin değiştirmesi sırasında sünnet bölgesi üzerine vazelin sürülmesi penisin beze yapışmasını önler. Aksi takdirde beze yapışan ameliyat bölgesinde kanama oluşabilmektedir.

Sünnet işlemi sonrası ameliyatlı bölgeye dışkı bulaşımını önlemek gereklidir. Dışkı bulaşması durumunda, bez değişimi sırasında sabunlu su ile bu bölgenin yıkanması önerilir. Cerrahi bölgenin temiz olması enfeksiyon kapmasını engeller.

Yenidoğan sünneti sonrası penis uç kısmında kızarıklık olması da normaldir. Zaman içinde kızarıklık geçer ve derinin alt kısmında sarımtırak bir alan oluşur. Bu da zamanla (10 gün içinde) tamamen normal cilt dokusu şekline dönüşmektedir.

Yenidoğan sünneti sonrası penis derisi altından özellikle cerrahi işlemin 4.-5. günlerinde iltihabi akıntı gelmesi ise enfeksiyon durumunu işaret eder. Enfekte alan kızarık ve hassastır; elle dokunma ile bebek ağlamaya başlar. Bu tür durumlarda sünneti yapan hekiminize danışmanızı öneririz.

Hangi yaş aralığında sünnet yapılmaz?
Çocuklarda cinsel kimliğin geliştiği “odipal dönem” olarak anılan 3 ile 6 yaşa arasında sünnetin yapılması önerilmemektedir. Bu yaş aralığında penis çocuk için çok önemli bir cinsel semboldur ve bu bölgeye yapılan her türlü girişim kalıcı psişik problemlere yol açabilmektedir.

Bu nedenle sünnet, 3 yaşından önce veya 6 yaşından sonra yapılmalıdır.

Prematur bebeklere yenidoğan sünneti yapılmalı mıdır?
Hayır.  Prematür bebeklerde yara iyileşimi daha geç ve bebeğin immün sistemi daha yavaş çalıştığı için yenidoğan döneminde sünnet önerilmez. Yine, kan hastalıkları veya kanama sorunu olan bebeklerde yenidoğan sünneti önerilmemektedir.

Sünnetin dezavantajları var mıdır?
Sünnet derisi kesildikten sonra ortaya çıkan penisin uç kısmına “glans penis” adı verilir. Glans penis, penisin baş kısmı olup cinsel temasta en duyarlı olan bölgesidir.

Glans penisin dışarıda olmasının sürtünme sonucunda duyarlılığının azalması ile cinsel hazda azalma ve erken boşalma yaptığı yönünde bazı çalışmalar bulunmamaktadır. Ancak bu durum halen tartışmalıdır.

Yararlarının dezavantrajlarına göre çok daha fazla olmasından dolayı Amerikan Pediatri Akademisi sünneti önermektedir. 

İlginizi çekebilir:
Amerika'da Doğum Yapmak

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400