Lazer (IPL)

lazer, IPL lazer tedavileri, tüylenme tedavisi

Son yıllarda gelişmiş teknolojinin kozmetik dermatolojiye kazandırdığı en büyük yeniliklerden birisi de IPL-Lazer (Lovely II) cihazlarıdır.

IPL-Lazer ile bilgisayar kontrollü ışık tedavisi uygulanmaktadır.

Tedavi, hastanın problemine göre farklı dalga boylarında ışık atımları gönderilerek sağlanmaktadır.

 

 

 

 

 


LOVELY II nerelerde kullanılır?

  • İstenmeyen kılların dökülmesi (epilasyon)
  • Cilt gençleştirme (Anti-aging)
  • Varis, hemanjiom, telenjektazi gibi damar lezyonlarının tedavileri
  • Cilt lekeleri (diskromi, hiperpigmentasyon, melasma, çil )
  • Siğil, yara izleri (skar), cilt çatlakları
  • Akne vulgaris
  • Rosacea (Gül hastalığı)
  • Mavi- yeşil dövmelerin (Tatoo) giderilmesi
  • Vitiligo (ciltte bölgesel olarak hipopigmentasyon)
  • Psoriasis (sedef)
  • Atopik dermatit
  • Seboreik dermatit tedavileridir.

Uygulama nasıl yapılır?

İPL lazer ile tedaviler, Lazer tedavileriHastanın cildine, hastalığa bağlı olarak uygulama metodu belirlenir. Uygulama seanslar şeklinde uygulanır.

Öncesinde soğutma bazen de lokal anestezik kremler kullanıldıktan bir süre sonra soğuk jel sürülerek uygulama yapılır.  İşlemden sonra bölge tekrar soğutulur. Uygulama sırasında gözler korunur.
(Yandaki Resim; IPL-Lazer uygulaması)


Uygulama ağrılı mıdır?
Hafif rahatsızlık ve çok az ağrı hissedilebilir.  Ancak bu ağrı işlem öncesi soğutma ve kullanılan anestezik kremler ile en aza indirgenebilir.

Tedavi sonrası bakım nasıl olmalıdır?
Tedavi edilen bölge temiz ve nemli tutulmalıdır. Birkaç gün aşırı tahrişten ( masaj, aşırı egzersiz, sıcak banyo) kaçınmalı güneşe temas edecek bölgelere koruyucu kremler uygulanmalıdır.
 

LOVELY II hangi durumlarda uygulanmaz?

  • Kanser ( özellikle cilt kanseri)
  • Gebelik
  • Diabetes mellitus (Şeker hastalığı)
  • Epilepsi (Sara)
  • Kanama bozukluğu
  • Antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyen) ilaçların kullanımı
  • Kontrol altına alınamayan hormonal bozukluklar
  • Keloid skar hikayesi
  • Tedavi bölgesinde aktif herpes simpleks (uçuk) enfeksiyonu
  • Güneşe hassasiyet yapan ilaç veya bitki kullanımları
  • Güneşle tetiklenen cilt hastalığı
  • Son 3-4 haftada güneşe veya solaryuma maruz kalma

 

Uygulamanın yan etkileri nelerdir?

Tüm tedavi yöntemleri gibi IPL tecrübeli kişiler tarafından yapılınca yan etkiler en az seviyede görülecektir. 1955 yılından beri uygulanan bu yöntem ile günümüze dek onbinlerce kişi tedavi edilmiştir.

Oluşabilecek olası yan etkiler:

  • Hassasiyet, eritem (kızarıklık) ve ödem tedaviden sonra 2-24 saat içinde gelişebilir. en sık görülen yan etkidir.
  • Tedaviden sonra 48 saat içinde güneş yanığına benzer bulgular (yanma, acı, tahriş)
  • İçi su dolu kabarcıklar ve kabuklanma oluşabilir.
  • Gözler tedavi sırasında korunmazsa göz hasarı olabilir. Ancak bunun için üretilmiş özel gözlükler mevcuttur.
  • Renk değişiklikleri (açık ve koyu renkli)
  • Yara izi oluşması
  • Aşırı şişme (ödeme bağlıdır ve en fazla 7 günde geçer)
  • Ciltte berelenme (mavi-mor renkli çürükler, genelde 15 günde geriler)

                                      
IPL- LAZER ile TEDAVİ ÖRNEKLERİ

LAZER EPİLASYON

Günümüzde milyonlarca insan yüzlerindeki ve vücudunun çeşitli bölgelerindeki tüylerden şikayet etmektedir. Özellikle 18- 25 yaşlan arasındaki kadınların %15'inde yoğun tüylenme görülür. Bunun yanında vücudundaki tüylerden şikayet eden erkeklerin sayısı da her geçen gün artmaktadır.

Bu güne kadar istenmeyen tüylerden kurtulmak için uygulanan ağda, tıraşlama, çekme, tüy dökücü krem gibi yöntemler kişiye sadece geçici bir rahatlık verip, kesin çözüm olamamaktadırlar.

Halk arasında iğneli epilasyon olarak bilinen elektroliz yöntemi ise zaman kaybettiren, zor, zahmetli, pratik olmayan, uygun ortamlarda yapılmadığı taktirde enfeksiyon ve iz bırakma gibi yan etkileri olan bir yöntemdir. 

IPL Lazer sistemleri, yüz ve bacak ince kılcal damarlarının tedavisi, yaşlılık lekelerinin giderilmesi ve cildin yenilenmesi gibi kozmetik amaçlarla yıllardır kullanılmaktadır.

Epilasyonda da eski yöntemler artık yerini, daha konforlu, uygulaması daha kolay, sonucu açısından başka hiçbir yöntemle kıyaslanamayacak kadar güçlü olan lazer epilasyona bırakmıştır.

Neden birden fazla seans gerekir?
Vücudumuzda ki kıllar büyüme, duraklama ve dökülme olarak üç farklı evrede bulunurlar.  Kılın lazere en duyarlı olduğu büyüme evresini bulabilmek için lazer uygulaması genelde birden fazla seansı gerektirir.

Bazen tek seans bile tatmin edici sonuç verebilmekle birlikte genelde 4-6 seans yeterli olabilmektedir.

Yukarda bahsettiğimiz kıl büyüme evrelerinin vücudun farklı yerlerinde farklı oranlarda bulunmasından dolayı ayrıca yüzde bulunan hormonlara duyarlı reseptörlerin daha hassas olmasından dolayı, yüz bölgesi daha dirençli olup 8-10 seans gerekebilir. Seans aralıkları 4-6 haftada bir olacak şekilde ayarlanır.

Yaz aylarında lazer epilasyon yapılabilir mi?
Yaz döneminde lazer epilasyon uygulanmaz gibi yanlış bir inanış vardır. Uygun cihazlar kullanıldığı taktirde ve epilasyondan sonra uygun güneşten koruyucular kullanıldığı sürece yazın lazer uygulamasının hiçbir sakıncası yoktur.

Ancak koyu ten rengine sahip kişilerde lazerin etkisi azalabileceğinden epilasyondan önce solaryuma girmek uygun değildir. Koyu tenlilerde doktorunuz uygun görürse lazer epilasyondan daha iyi sonuçlar alabilmek için ten rengini açıcı kremler verebilir.

IPL lazer ve  diğer lazer sistemleri ile istenmeyen tüyler nasıl yok edilir?
IPL ve diğer lazer sistemlerinden çıkan belli dalga boyundaki ışık , kıl köklerinde yer alan ve melanin denilen bir madde tarafından tutulur. Böylece kıl kökünün ısısı artar ve kıl kökü yanarak tahrip olur. Bu kıl kökünden bir daha kıl çıkmaz. 

Her IPL veya lazer epilasyon uygulamasında kıl köklerinin yaklaşık %30 ‘u bu şekilde etkilenir.  Bu nedenle epilasyon tedavisi birkaç seans sürer.

Hangi bölgeler epilasyon tedavisi için uygundur?
Vücudumuzun her bölgesindeki istenmeyen tüyler IPL tedavisi ile yok edilebilir.

Hangi kişiler IPL lazer tedavisi için uygundur?
Herkese bu tedavi uygulanabilir. Fakat cilt rengi koyu olanlarda dikkatli uygulama gerekir.

IPL lazer epilasyon uygulamasının yan etkileri nelerdir?
Uygulama bölgelerinde hafif kızarıklık olabilir fakat 24 saat içinde genellikle kaybolur. Çok nadiren kızarıklık daha uzun sürebilir veya ciltte hafif kabarcıklar oluşabilir. Bunlar da yine birkaç gün içinde kaybolur .

Yine nadir olarak cilt renginde hafif açılma veya hafif koyulaşma da olabilir.  Bir süre sonra bu renk değişiklikleri de tamamen düzelir.

Kaç seans uygulama gerekir?
IPL lazer uygulamalarının sayısı 3 ile 8 arasında değişir. Genellikle 5-6 seans yeterli olur.

Seans aralıkları kaç gündür?
IPL lazer uygulamaları genellikle 4-6 hafta aralıklarla yapılır.

Her bir uygulamanın süresi ne kadardır?
Uygulama süresi tedavi edilecek alanın genişliğine bağlıdır. Örneğin tüm yüz  10 dk  sürerken alt bacaklar 1 saat alabilir.

IPL lazer epilasyon uygulaması güvenli midir?
IPL lazer sisteminden çıkan ışığın vücuda hiçbir zararı yoktur. Sadece koruyucu gözlük takılması yeterlidir.

IPL uygulaması sırasında ağrı hissedilir mi?
Uygulama esnasında çok hafif bir acı ve yanma hissi olabilir. Bu acının şiddeti cilde paket lastiklerinin çarpması kadardır.

IPL lazer tedavisinin sonuçları kalıcı mıdır?
IPL sistemleri ile yapılan tüylerin yok edilmesi uygulamasının sonuçları %80-90 oranında kalıcıdır. %10-20 hastada tedavi bittikten bir süre sonra tekrar seyrek olarak tüyler çıkabilir. Bu yeni çıkan tüylere de 1-2 seans uygulama gerekebilir.

Ayrıca hormon bozukluğu tedavisi için verilen ilaçların düzenli kullanılmaması da tedavi sonrası yeni tüylerin çıkmasına yol açabilir.

IPL veya diğer lazer uygulamalarını kimler yapmalıdır?
IPL lazer sistemleri ile epilasyon veya diğer uygulamaların bu konuda eğitimli uzman doktorlar tarafından yapılması uygun olur.  Böylece oluşabilecek yan etkiler veya kötü sonuçlar önlenmiş olur.

IPL Lazer epilasyonun üstünlükleri nelerdir ?
Diğer lazer sistemleri ile arasında IPL lazer sistemleri lehine belirgin farklar vardır.

IPL lazer  sisteminde kişinin kılının kalınlık, sıklık ve rengine, cildin renk ve yapısına ve uygulanacak bölgeye göre verilecek ışığın şiddetini ve süresini ayarlama olanağı vardır. Bu esnek tedavi yaklaşımı şu anda epilasyon için kullanılan hiçbir lazer sisteminde bulunmamaktadır.

IPL lazer sisteminde tedavi başlıkları, diğer lazer epilasyon sistemi başlıklarına göre çok daha geniş olduğu için tedavi süresi belirgin olarak kısalmaktadır.  Ayrıca bu sayede uygulamanın maliyeti de düşmektedir.

IPL lazer sistemi ile diğer lazer sistemleri arasındaki bir başka fark ise kişinin uygulama esnasında duyduğu acının şiddetidir. Diode lazerler ile yapılan epilasyon sırasında kişiler belirgin acı hissederler ve hatta özel kremler ile deriyi uyuşturmak bile gerekebilir. 

Uygulama sonrası neler olacak?
IPL lazer epilasyon uygulaması genellikle günlük yaşantınızı ve aktivitelerinizi etkilemez. Mesela öğle arasında tedavinizi olup ya hiç ya da  çok hafif bir görünür etki ile günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Tedavinin hemen ardından çok hafif bir ısınma veya karıncalanma hissedebilirsiniz. Bu normal bir histir ve genelde bir-iki saatte kaybolmaktadır.

Ciltte hassasiyet yoksa makyaj yapılabilir; hatta makyaj cildi güneşin zararlı etkilerinden bile  koruyabilmektedir. Uygulamayı takip eden bir kaç gün cilde daha hassas davranmakta fayda vardır.

Aşırı sıcak banyo, lifle sürtme veya saç kurutma makinesi uygulamasından kaçınılmalıdır. Uygulamanın sonrasındaki iki gün aşırı egzersizden de kaçınılmalıdır, aşırı terleme kızarıklık yapabilir.

Uygulama sonrasında yüksek faktörlü  ve yağ içermeyen güneş koruyucular kullanmanızı önermekteyiz (en az 30 SPF)

IPL Lazer epilasyon kalıcı mıdır?
Epilasyon uygulamalarının kalıcılığı, kozmetik sektorünün en önemli gündem maddelerinden biridir. Bu alanda yıllardır süregelen çalışma ve araştırmalar sağlanan epilasyonun süresini olabildiğince uzatmak şeklinde olmuştur.

Ne yazık ki en gelişmiş epilasyon yöntemi olan  İPL lazer ve diğer lazer sistemlerinde bile kalıcılık konusunda, kişiden kişiye değişen sonuçlar alınmakta, her olguda uzun süreli(en az 2 yıl ) epilasyon sağlanamamaktadır.

Epilasyonda sağlanan başarı kişiden kişiye değiştiği gibi aynı kişide bölgeden bölgeye bile farlılıklar gösterebilmektedir. Yüzde 10 olgu ise İPL lazer sistemleri/diğer lazer sistemleri epilasyona hemen hiç cevap vermemektedir.

Her nekadar İPL lazer sistemleri/diğer lazer sistemler, günümüzde en uzun süreli kalıcı epilasyon sağlayan yöntemler olmakla birlikte, bu sistemler ile epilasyon yaptırmayı düşünenler, büyük beklentiler içine girmeden olumsuz sonuçlarla da karşılabilecekleri konusunda bilinçli olmalıdırlar.

Lazerle vajinal daraltma ve idrar kaçırma problemleri tedavisi nasıl yapılır? Femilift lazer teknolojisi. 
 

CİLT GENÇLEŞTİRME (Antiaging)

IPL-Photorejuvenation olarak da bilinen cilt gençleştirme (cilt yenileme); yüz, boyun, göğüs ve ellerde yaşlanmaya bağlı izlerin yok edilmesi için kullanılan invazif olmayan bir işlemdir.

Cilt altındaki kollajen doku yapımını artırma prensibiyle etki etmektedir.

Muayenehanede yapılabilen bu uygulama mutlaka bu işin eğitimini almış bir hekim tarafından yapılmalıdır. Tedavi programı 10-15 dakika süren ve üç-dört hafta aralıklarla uygulanan dört-altı seanstan oluşur.

IPL ile cilt yenileme neyi tedavi eder? 
Yüzünüzdeki yaşlanma ile ilgili çeşitli semptomları her seansta tedavi etme kapasitesine sahiptir. Bu semptomlar arasında; ince çizgiler, kırışıklıklar, yüzün dokusunda bozulma, cilt gerginliği ve elastikliğinin azalması, kırmızı ve benekli lekeler, ince kılcal damarlanmalar vardır.

Sonuç, genç, pürüzsüz ve canlı bir yüz görünümüdür. IPL aynı zamanda ellerdeki, göğüsteki ve boyundaki lekeler ve renk düzensizlikleri ile diğer yaşlanma belirtilerini de tedavi etmektedir.

IPL ile cilt yenileme neden diğer tedavilerden daha iyidir?
Tek seansta değişik yerlerdeki pek çok değişik semptomu tedavi etmesinin yanında hastayı rahatsız etmeyen, invazif olmayan ve güvenli bir yöntemdir.

Bu uygulama için kimler uygundur?
Cinsiyet farketmeden ciltte yaşlanma belirtileri veya güneşten yıpranmış bir cildiniz varsa IPL ile cilt yenilemeyi daha genç ve sağlıklı görünmek için düşünmelisiniz.

Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için merkezimizden randevu alınız. IPL lazerle ilgili bilgilendirme görüşmeleri ücretsizdir.

IPL ile cilt yenileme nasıl uygulanır?
Uygulama öncesinde uygulama yapılacak alana jel sürülür ve gözlerinizi IPL lazer ışığından korumak için özel gözlük verilir.

Uygulama sırasında: IPL cihazının hassas cam ucu cildinize dokundurularak yoğun ışık atışları yapılır. IPL cihazının ucunda özel soğutması olduğundan, ışığın sebep olduğu ısının cilt yüzeyinize hasar vermesi engellenir.

Genellikle bu uygulama acısız geçer ama hastamızın rahatsızlık hissettiği durumlarda özel bir anestetik kremler uygulanabilir. Tedavi seansları genellikle 10-15 dakika sürer ve tam bir program dört ila altı seans arasında oluşmaktadır.

Uygulama sonrasında: Normal hayatınıza ve aktivitelerinize hemen dönebilirsiniz. Nadiren de olsa birkaç saat ile birkaç gün arasında kaybolan ciltte kızarma veya lekeler gibi tedavi işaretleri oluşabilir. Her seansta kademeli bir iyileşme göreceksiniz ve tedavi programı sonunda da belirgin bir iyileşme ile karşılaşacaksınız.

Tedavi edilmiş cilt tedavinin hemen sonrasında iki-üç hafta kadar bir süre güneşe daha hassas olmaktadır ve güneşten bronzlaşmış ciltlere genellikle uygulanmamaktadır.

             
LAZERLE DAMAR TEDAVİLERİ (varis, telenjektazi, hemanjiom)

Cilt yüzeyinin hemen altında anormal damarlanmalar cilde kırmızı bir renk verir ve damarsal lezyonlar olarak adlandırılırlar.

Her yıl milyonlarca kadın ve erkek göze hoş görünmeyen ince damarlanmalar (Spider venus) ve ağrılı varikoz venler (varis) için tedavi aramaktadırlar. İnce damarlanmalar veya telenjiektaziler daha çok yüz veya uyluk’ta görülen küçük, kırmızı, mavi veya mor renkte kan damarlarıdır.

Varikoz venler çap olarak daha büyük olup, genelde kabarık ve mavimsi görünümdedir.Bunlar ciddi damarsal bozukluklarla bağlantılı olabileceğinden doktorunuz tarafından ciddi şekilde değerlendirilmelidir.

IPL Laserle tedavi
IPL laser sistemi, ince damarlanmalar için cerrahi olmayan, güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. 

Işık enerjisi atımlar şeklinde hedef damara yönlendirilir ve damar tarafından emilir. Damardaki ısı emilimi "thermocoagulation" (tıkanma) ile sonuçlanır, kademeli olarak da bu damar vücut tarafından emilir.

Tedavide neler olur? 
 Öncelikle doktorumuz tedavi edilecek damarları belirler. Genellikle önce daha büyük damarlar tedavi edilir. Genellikle sorunsuz geçen bu tedavide rahatsızlık ya yok ya da çok azdır.  Atış sonrasında bazı hastalarımız geçici ve hafif bir yanma hissi duyabilmektedirler.

Tedavi ne kadar sürer?
Çoğu hastada birinci veya ikinci tedaviden sonra belirgin iyileşme görülür. Yine de yeni damrlanmalar oluşabilir ve tam tedavi için daha fazla seanslar gerekebilir. Bu seanslar genelde üç-dört hafta aralarla yapılır.

Şarap lekeleri, hemanjiomlar ve bacaktaki damarlanmalar IPL tedavileri ile çok tatminkar sonuçlar verirken dört ile sekiz tedavi seansı gibi uzun bir tedavi gerektirebilir.

Tedavi sonrasında neler olur?
Tedavi sonrasında tedavi edilen alanda oluşabilecek morluklar genelde ilk haftadan sonra kaybolur. Kabarcık veya kabuklanma genelde görülmez. Bacak damarlarındaki tedavinin başarısı için çok sıcak banyo veya aşırı egzersizden kaçınmak gerekmektedir.

Tedavi sonrası genellikle günlük hayatınıza devam edebilirsiniz ancak ilk 24 saat için aşırı egzersizden kaçınmak önemlidir.


LAZER ile CİLT LEKELERİ TEDAVİLERİ  (Yaşlılık lekeleri, Hiperpigmentasyon, Melasma, Çil )

Lazer, ipl lazer ile yapılan tedaviler, dermatolojik uygulamalarYüzümüz, eller ve kollar vücudumuzda yaşlanma belirtilerinin ilk görüldüğü yerlerdir çünkü çevresel faktörlere en çok maruz kalan bölgelerdir. Güneş ve doğal yaşlanma prosesi siyah noktalar ve güneş lekelerinin oluşmasına katkıda bulunurlar.

Yaşlılık lekeleri ve çiller pigmente lezyonlardır. Bunların bazıları tıbbi olarak sorun yaratmasa da, insanlar doğal güzelliklerini bozan bu durumlardan kurtulmak istemektedirler.

Gelişmiş IPL Laser teknolojisi doktorunuzun pek çok iyi huylu pigmente (koyulaşmış) lezyondan muayenehane ortamında acısız, güvenli ve etkin şekilde tedavi etmesine imkan sağlamaktadır.

 

 

 

Pigmente lezyonlar nelerdir?
Pigmente lezyonlar ise, ciltte melanositlerin çoğalmasıyla oluşur. Melanositler "melanin" yapan hücreleri içerir ve melanin de koyu ciltten sorumlu maddedir.

IPL Laser tedavileri nasıl etki eder?
IPL Laser sistemi yoğunlaştırılmış ışık atımları kullanarak non-invazif  bir şekilde ciltte melanin’i azaltır.  Işık enerjisi bilgisayar kontrollü bir başlık aracılığıyla atımlar şeklinde uygulanır. IPL tedavisinden sonra, tedavi edilen lezyon kademeli olarak solar ve sonunda da yok olur.

Hangi durumları IPL Laser sistemi tedavi eder?

  • Çiller
  • Yaşlılık lekeleri (Lentigolar)
  • Güneş lekeleri (Solar Lentigolar)
  • Doğum lekeleri (Cafe au lait macules)
  • Seboroik keratoz
  • Hiperpigmentasyon
  • Şarap lekesi (Port wine stain)
  • Rosacea
  • Yüzde ve bacaklarda ince damarlanmalar (Spider venus)

Kaç seans tedavi gerekir?
Bu lezyonun boyu, yerleşimi, derinliği ve rengine göre değişmektedir.

Yüzdeki ince damarlanmalar ve yaşlılık lekeleri genellikle bir-iki tedavide iyileşebilirken, daha koyu ve derin doğum lekeleri daha fazla seans gerektirebilir. Her seans 15-20 dk. kadar sürmektedir.

Tedavi aralıkları dört-sekiz hafta civarındadır ve her seanstan sonra lezyonun renginde açılma beklenmektedir.

Tedavi sonrasında ne olacak?
IPL laser tedavisini takiben hafif bir renk değişimi olabilir. Birkaç gün sonra lezyon üzerinde kabuklanma olur ve 7-14 gün içinde de düşer. Nadiren de bazı renk değişiklikleri aylarca kalabilir.

IPL Laser tedavisinden ne beklenir?
Damarsal ve pigmente lezyonlarda hastalarımızın çoğunda düzelme görmekteyiz. Düzelme bazen çok dramatik olabilmektedir. Yine de her tıbbi işlemde olduğu gibi, bazı vakalarda hafif değişiklikler olabilir ve nadiren de değişiklik gözlenmeyebilir.
 

Diğer anti-aging terapi bölümlerine geçiş için tıklayınız:

Botoks (botox)   >>>
Aşırı Terlemeler (Hiperhidrosis) tedavisi için botox   >>> 
Deri Dolguları    >>>
Karboksiterapi   >>>
Kimyasal Peeling   >>>
Mezoterapi    >>>

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400