Erkek Faktöründe Cerrahi Tedavi - Varikosel

Erkek infertilite faktörü olarak "varikosel" (testis toplardamarlarında variköz genişleme) tespit edildiğinde cerrahi ile düzelme sağlanabilir. İnfertil erkeklerin % 40-60'ında varikosel bulunur.

Cerrahi tedavi kararı verilmeden önce, infertilite nedeni olabilecek diğer etkenler ve kadın faktörü de dikkatle sorgulanmalıdır.

Varikosel; sperm yapısını, sayısını, hareketliliğini olumsuz etkileyebilir. Her kişide farklı etki görülebilmektedir. Bazen tüm sperm parametrelerini etkileyebileceği gibi, sadece sayı, sadece şekil veya sadece hareket bozukluğuna yol açabilmektedir.

Bazı durumlarda ise, varikosel olmasına rağmen sperm üretimi hiç etkilenmeden tamamen normal devam edebilmektedir.

Klinik olarak (muayenede) varikosel tespit edilmişse, sperm parametrelerinde bozulma varsa ve kadın faktörü araştırmaları normalse cerrahi tedavi gerekebilir.

Varikosel sperm üretimini etkiliyorsa veya testiste küçülme yapıyorsa yine mutlaka tedavi edilmelidir.

Varikosel, testiste yer alan toplardamarların aşırı genişlemesi olduğuna göre bu varisli damarın bağlanması ile tedavi olacaktır.

Ameliyatında, testisin toplardamar akımını düzenlemeye yönelik küçük bir cerrahi müdahale yapılır. Bu operasyon, bir kaç farklı yöntemle yapılabilir ve aşağıdaki şekilde şematizasyon yapılmıştır.

 

İnfertilite erkek faktörü, cerrahi tedaviler, varikosel

Varikosel ameliyatı mikroskop altında yapılmalıdır. Bu sayede gözle görülemeyen küçük damarların bağlanması ameliyat başarısını arttırır ve varikosel tekrarlamasını önler. Ameliyat sonrası %75 hastada sperm kalitesinde düzelme sağlanır ve % 35 oranında gebelik elde edilir.

Eğer infertilite için başka neden yoksa varikosel operasyonu sonrası gebelik oranı %40 ile %70 arasında olduğu belirtilmektedir.

Bazı çalışmalarda, cerrahi tedavi başarı oranı %60-70 olarak bildirilmektedir. Yani, varikoselin tekrarlama riski vardır. Kılcal damarların kurduğu yeni ağsı bağlantılarla varikosel tekrar oluşabilmektedir. Bu yüzden son yıllarda varikosel ameliyatları sonrası sperm kalite ve sayısının iyileştiği ile ilgili soru işaretleri artmıştır.

Erkek infertilitesine sebep olabilen diğer cerrahi tedavi gerektiren faktörler şu şekilde özetlenebilir;

  • İnmemiş testis
  • Geçirilmiş vazektomi
  • İnguinal fıtık kesesi onarımı sırasında "vas deferens" zedelenmesi

 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400