Antiaging

Antiaging nedir?
Yeni bir bilim olan antiaging ‘le genç kalmak ve uzayan yılları daha sağlıklı mutlu geçirmek mümkün olmaktadır.

Yaşlanma (aging) normal fiziksel ve ruhsal fonksiyonların giderek kaybedilmesidir. Antiaging yaşlanma hızını azaltmak için yapılabilecek tüm uygulamaları içerir. 

Son yüzyıl içinde  beklenen insan ömrü iki katına çıkmıştır. Buna paralel olarak sağlıklı, kaliteli ve mutlu yaşam kavramı daha ön plandadır ve  modern tıp uygulamaları bu yönde çözümler getirmeye çalışmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde koruyucu tıp uygulamaları ortalama yaşam süresi ve kalitesine önemli katkılar sağlamaktadır.

Yaşlanma önlenemeyen fizyolojik bir durumdur ancak erken dönemlerde bazı önlemler alarak yaşlanma etkilerini azaltmak, yaşam kalitesini arttırmak ve daha uzun yaşamak mümkündür.

Yaşlanma sürecini hızlandıran faktörler nelerdir?

  • Aşırı stres, aşırı spor yapma, uyku bozukluğu metabolizmayı hızlandırarak yaşam enerjisinin erken tükenmesine ve serbest radikal hasarın artışına neden olur.
  • Beslenme bozuklukları (yüksek kalorili ve antioksidanlardan fakir beslenme  serbest radikal artışı ve erken yaşlanma yapar )
  • Hormonal bozukluklar 40’lı yaşlarda çoğu hormonun düzeyi düşer ve yaşlanmayı hızlandırır. (DHEA, Melatonin, büyüme hormonu, estrojen ve testesteron)
  • Çevre kirliliği (sigara, ultraviole, radyasyon gibi) serbest radikal oluşumunu arttırarak yaşlanma sürecini hızlandırır.

Antiaging çeşitli organlardaki hücre fonksiyonuna zarar veren etmenlere karşı alınan önlemlerin tümünü kapsar. Temel amaç genel vücut sağlığını en yüksek düzeye getirmek ve korumaktır. Korunma stratejileri erken tanı önemlidir.

Bu anlamda anti-aging; periyodik düzenli sağlık kontrolleri, uygun bir beslenme, kişiye uygun egzersiz programlarının yanı sıra serbest radikallerle mücadele amacıyla vitamin, mineral ve antioxidan destekler ile stresle başa çıkmayla ilgilenir.

Kalori kısıtlaması ve beslenmenin düzenlenmesi
Az kalori alarak serbest radikal oluşumu ve bunların vücuda verdiği zarar azaltılır. Uzun yaşayan insanların beslenme alışkanlıkları incelendiğinde kalori alımlarının az olduğu görülmüştür.Vitamin ve mineral takviyelerinin yapılması serbest radikalleri yok ettiği gibi vücut fonksiyonlarının düzenli olmasını sağlayarak  daha genç ve sağlıklı kalmayı sağlar.

Fiziksel egzersiz
Ölçülü bedensel aktivite güçlü kemik ve kas yapısına, kilo kontrolüne, stresin azaltılmasına etki ederek yaşlanmanın getirebileceği pek çok problemi engellemektedir.

Hormon ve enzim takviyeleri
Yapılan incelemeler sonucu bazı hormon ve enzim düzeylerinde yaşla birlikte düşmeler görülmektedir; bunlar tespit edilerek azalan miktarların düzenlenmesi yapılabilir.

Genetik testler
Bazı testler kullanılarak genetik olarak taşınan riskler tespit edilebilir. Bu riskler doğrultusunda beslenme alışkanlıkları, egzersiz programları ve koruyucu ilaç tedavileri ile olabilecek hastalıklar önlenmeye çalışılır. Ayrıca genetik olarak karşılaşma olasılığınızın yüksek olduğu hastalıkların (pıhtılaşma bozuklukları, bağışıklık sistemi hastalıkları , romatizmal hastalıklar, diyabet, metabolik sendrom,  kanser, osteoporoz, kalp, beyin ve damar hastalıkları)  riskleri belirlenir; daha erken tanı ve tedavisine olanak sağlanır.

Sağlık takibiniz için hangi kontrollerin yapılması gerektiği saptanır. Hangi vitaminleri kullanmalısınız? Nasıl beslenmelisiniz? Hangi sporları yapmalısınız? Kısacası genlerinize uygun nasıl yaşamalısınız? Soruları kişiye özel olarak yanıtlanır. Dolayısıyla, ihtiyaçlarınıza uygun olarak hazırlanmış kişisel önerilere odaklanmanıza, genetik yapınıza uygun beslenmenize, yaşam şeklinizi belirleyerek en yüksek sağlık seviyesine ulaşmanıza yardımcı olur.

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400