Genital Bölge Temizliği

Genital bölge temizliği, hijyeni hem sağlık hem de kozmetik açılardan son derece önemli bir konu.
Genital bölge; yapısı itibari ile hijyenin iyi bir şekilde sağlanamaması durumunda kaşıntı, yanma, batma, koku gibi istenmeyen sorunları beraberinde getiriyor. Hatta genital bölge enfeksiyonları kısırlığa kadar giden iç genital organların hastalıklarına dahi yol açabiliyor.

Peki genital bölge temizliği nasıl yapılmalı, genital bölgenin hijyenini nasıl sağlayabilirsiniz?
Genital alan hijyeni için aşağıdaki uyarıları ve ip uçlarını dikkate almalısınız.

Genital alan temizliğinde ip uçları: 

1.  Pamuklu iç çamaşırları tercih edin.
Terlemenin azaltılması için sentetik değil, pamuklu iç çamaşır tercihi önemlidir. Bu şekilde genital alanınız nefes alabilmektedir.  Ayrıca giydiğiniz pantolonların da sizi sıkmayacak, geniş ve rahat olması genital bölge sağlığınız için daha uygun olacaktır.

2.  Kuru tutun.
Banyo sonrası iyice kurulamanız, hatta fön makinesi ile kurutmanız bazı bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarından sizi koruyacaktır. Aynı durum havuz ve deniz sonrası için de geçerlidir. Ayrıca ıslak mayo ile uzun süre dinlenmeniz de enfeksiyon riskinizi arttıracaktır.

3.  Banyoda sabun kullanmayın.
Alkali PH’a sahip sabunlar asit PH’daki genital bölgenizin florasını bozarak mantar enfeksiyonları başta olmak üzere bazı mikroorganizmaların kolonizasyonunu arttırır. O yüzden banyo yaparken dış genital alanınızı yalnızca su ile yıkayın, alkali PH’daki sabunları asla kullanmayın.

4.  Vajinal duştan sakının.
Vajina içini su, hele sabunla yıkamak normalde 4.5 olan vajina PH’ının yükselmesine ve bu şekilde enfeksiyonlara neden olur. Temizlemek amacıyla vajina içine basınçlı su tutmak, içine parmak sokarak sabun, deterjan veya şampuanla içini yıkamak son derece sakıncalıdır. Çünkü buradaki koruyucu- yararlı ‘Döderlein’ basillerinin sayıca azalması ve vajinal PH’ın yükselmesi fırsatçı enfeksiyonlara zemin hazırlar.

5.   Genital bölge jellerinden yararlanın.
Asit PH’lı, içinde besleyici bazı vitamin ve mineral içeriği yer alan genital bölge temizleyicileri sizin için faydalıdır. Özellikle adet sonrası dönemlerde veya cinsel ilişkilerden sonra temizlik için bu jellerden faydalanın. Ancak bu jelleri yalnızca dış genital bölgenizin temizliğinde kullanın, vajina içinde değil.

6.  Tuvalet tahareti sonrası iyice kurulanın.
İdrar veya büyük abdest sonrası su ile o bölgenin temizlenmesi önemlidir.  Temizlenme her zaman için önden arkaya doğru yapılmalıdır. Ancak bölgenin nemli kalmaması için taharet sonrası yumuşak, kokusuz ve beyaz renkli tuvalet kağıtları ile iyi bir kurulama yapılmalıdır.

7. Tamponunuzu sık olarak değiştirin.
Özellikle adetli dönemde ve yaz aylarında kullandığınız tamponları sık olarak değiştirmelisiniz. Bu şekilde hem enfeksiyon riski azalacak hem de koku oluşması gibi rahatsızlıklarınız oluşmayacaktır. Kullandığınız tamponun irritan maddeler içermemesi ve kokusuz olması önemlidir. Genital alanınız için asla pudra, sprey veya deodorant kullanmayınız.

8.  Cinsel ilişki sonrası genital bölgenizi bol su ile yıkayın.
Cinsel ilişki sonrası meni, ter ve genital alandan gelen vücut salgıları bakteri kolonizasyonu için uygun bir ortam hazırlar. Bu yüzden her ilişki veya mastürbasyon sonrasında dış genital bölge bol su veya genital bölge temizleyicilerle iyice yıkanmalıdır.

9.   İyi beslenme önemlidir.
Vücut direnci düşük olan kadınlarda vajinal enfeksiyonlar sık olarak izlenmektedir. Özellikle meyve, sebze, posalı gıdalar ve proteinden zengin beslenme önemlidir. Süt, yoğurt, kefir barsak ve dolayısıyla vajina flora dengesinde önemli rol oynar. Fazla kalorili ve yağlı beslenme önerilmez. Örneğin şeker hastalarında ve gizli şekeri olanlarda mantar enfeksiyonları daha sık olarak izlenmektedir.

10. Sigara ve alkolden uzak durun.
Sigara vajinal dokudaki oksijen satürasyonunu düşürerek başta ‘bakteriyel vajinoz’ olmak üzere anaerobik enfeksiyonlara zemin hazırlar. Alkol de vücut direncini düşürerek sık vajinitlere sebep olmaktadır. Gece hayatı ve uykusuzluk da benzer nedenlerle sık vajinit sebebidir.

11.  Genital bölge tıraşı önemlidir.
Genital bölgenin tıraşı jilet, ağda, tüy dökücüler veya günümüzde lazer epilasyon teknolojileri ile sağlanabilmektedir.  Tüylerin çok uzamadan alınması hem enfeksiyonlara karşı bir koruma sağlamakta hem de terlemeye bağlı genital bölge kokularına engel olmaktadır.

12.   Prezervatif kullanımı önemlidir.
Cinsel ilişkilerde prezervatif kullanımı genital bölge hijyeniniz ve bölge enfeksiyonlarından korunmanız için önemlidir. Ancak bu bölgedeki genital herpes (uçuk) ve HPV enfeksiyonları prezervatif kullanımına rağmen geçebilir.

13.   Genital bölge estetik operasyonları yararlı olabilir.
İç dudakların uzun, sarkık ve kırışık olması hem estetik hem de hijyenik açılardan kaçınılmaz sorunlar üretebilir. Günümüzde ‘labioplasti’ operasyonları ile iç dudaklar kısaltılabilmekte, estetik açıdan düzeltilebilmektedir.  Labioplasti sonrası genital bölge enfeksiyonlarında da belirgin bir azalma olmaktadır. Genital bölge estetiği , her geçen gün daha yaygın şekilde yapılan güvenilir kozmetik operasyonlar arasında yerini almıştır. Genital bölge estetiği için yapılan operasyonları inceleyebilirsiniz. 

Genital bölge hijyeni, temizliği için dikkat etmenize rağmen halen o bölge ile ilgili kaşıntı, kızarıklık, yanma, batma gibi şikayetler yaşıyorsanız bir jinekolog ile görüşmelisiniz.
(Not: Bu yazı istek üzerine Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından mahmure.com web sitesi için hazırlanmıştır)

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400