EMBRİYO TRANSFERİ (ET) İŞLEMİ
Tüp bebek (ivf) tedavilerindeki en önemli ve en son aşama gelişen embrioların rahim içine yerleştirilmesi yani "embriyo transferi" işlemidir. Tüp bebek uygulama öncesi bazı klinik testlerin yapılması şarttır.
Tüp bebek tedavisine başlarken yapmanız ve bilmeniz gerekenler konusunda ayrıntılı bilgi almanızı öneririz.
Embrio transferi nedir ve ne zaman yapılır?
Embrio, OPU ile toplanan yumurtanın sperm ile birleştirilmesi sonucunda elde edilmektedir. Embrio transferi (ET) , laboratuarda döllenen ceninin (embrionun) jinekolojik muayene masasında rahim içine bir kateter yardımı ile aktarılması işlemidir.
Embrio transferi (ET), genellikle yumurta toplanmanın ikinci veya çoğu zaman üçüncü günü sonrasında yapılır.
Blastokist Transferi nedir?
Bazen ET işlemi geciktirilebilir ve embriyo transferiniz 5. - 6. gün yapılabilir. 5. veya 6. gün yapılan embrio transferleri daha değerlidir ve "blastokist transferi" adını alır. Blastokist transferi gebelik açısından daha çok şansa sahiptir. Ancak her embrio laboratuar ortamında 5. veya 6. güne kadar ulaşamayacağından embriyolog tarafından uygun görülen embriyolar bu güne kadar beklenmektedir.
Tüp bebek tedavileri sonrası çoğul gebelikler artmaktadır...
Transfer için normal gelişen embriyo veya embriyolar seçilir. Genellikle önerilen 2-4 arası embriyonun transferidir. Çok sayıda embriyonun transferi, birden fazla embriyonun rahime tutunması sonucunda istenmeyen çoğul gebelikler oluşabilir.
Batılı ülkelerin çoğunda çoğul gebelik riskini azaltmak amacıyla bir adet embrio transferi yapılmaktadır.
Embriyo transferinde sayıyı ne belirler?
Transfer edilecek embriyo sayısı yaş ve tedavi durumundaki özelliklere göre belirlenir. Örneğin, yaşı genç olan ve kaliteli embriyoları olan kadınlarda daha az, yaşı daha ileri olup embriyo kaliteleri daha zayıf olan kadınlarda daha çok sayıda embriyo transferi yeğlenir.
Embrio Freezing (embrio dondurma) nedir?
Eğer yeterli gelişim gösteren embriyolar transferden sonra artmış ise dondurularak saklanabilir. Embriyoların dondurularak saklanması işlemine "Embrio Freezing" adı verilmektedir.
Embriyo Transferi (ET) nasıl yapılır?
Transfer işlemi oldukça kolay ve ağrısız bir uygulamadır, anestezi gerektirmez.
Embriyo transferinde içinde embriyolar bulunan çok ince özel bir kateter, jinekolojik muayene pozisyonundaki kadının rahim ağzından geçilerek rahim içine yerleştirilir. İçindeki embriyolar, bir enjektör yardımı ile rahim içine püskürtülür.
Transfer sırasında ultrasonografi yardımı ile rahmin görüntülenmesi ve embrio transfer işleminin kolay olması açısından mesanenin tam olarak dolu olması gereklidir.
Embryo transferi ortalama 10- 20 dakika kadar süren bir işlemdir. Bu yüzden embriyo transferine mümkün olduğunca idrara sıkışık gelmenizi öneririz.
Tüp bebek tedavilerinde en son yapılan ve en önemli işlem embrio transferi işlemidir.
Embrio transferinden 12-13 gün sonra kanda Beta HCG ölçümü ile gebelik testi yapılır. İlaçların etkisi ile adet gecikebileceğinden, gebelik olup olmadığını saptamak ancak kanda gebelik testi (Beta HCG) ile mümkündür.
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com