Amniyosentez nedir?
Amniyosentez, anne karnından ince ve uzun bir iğne yardımıyla amniyon sıvısının alınması işlemidir. İngilizce'de "amniosynthesis" olarak geçer.
Amniyosentez işlemi genellikle 16-22. gebelik haftaları arasında riskli gebeliklerde yapılır. Tecrübeli ellerle yapıldığında oldukça ağrısız ve bebek için riskleri azdır.
Alınan amniyosentez mayisinde bebeğe ait dökülen canlı hücreler vardır. Bu hücreler: bebeğin idrar kanallarından dökülen hücreler, ağız, yutak, yemek borusu ve mide sıvısından gelen hücreler ile cilt hücrelerini içermektedir.
Amniyosentez işlemi sonrası elde edilen hücreler özel bir kültür ortamında 18-20 gün içinde bekletilerek üretilir. Üretilen hücreler belli bir safhada toplanılarak kromozomları ayrıştırılır ve mikroskop altında görüntülenerek kromozomlar analiz edilir. (Kromozom analizi)
Kromozom analizinde görüntülenen hücreler direkt bebeğe ait olduğu için bebeğin kromozom yayılımını gösterir. Bu şekilde bebeğe ait kromozomlarda olan problemler rahatlıkla görülebilir ve aynı zamanda sex (cinsiyet) kromozomlarının incelenmesiyle bebeğin cinsiyeti de ortaya çıkar. (Ancak yasa gereği ülkemizde amniyosentez sonrası cinsiyet tanımı yapılmamaktadır.)
Aşağıdaki resimde amniyosentez işleminin yapılışını görmektesiniz.
Karından bir ince iğneyle ultrason eşliğinde amniyon kesesine girilir.
Yaklaşık 18-20 cc amniyon sıvısı enjektör ile aspire edilerek genetik laboratuara gönderilir.
|
Amniosentezin Yapılma Endikasyonları
Kimlere amniyosentez yapılır?
İskelet hastalıkları veya kalp hastalıklarının tespitinde amniyosentezin önemi bulunmamaktadır. Bu tür problemlerde yapılan 2. düzey ultrasonlar önemli yer tutar.
Amniosentezin Riskleri Nelerdir?
% 0.5 oranında (200 de bir olasılıkla) bebeğin kaybedilme riski vardır. Ancak unutulmamalıdır ki; tüm cerrahi girişimler gibi bu riskler tecrübeli ellerde en aza indirilebilir.
Amniosentez bebeğe ait her türlü sorunu gösterir mi?
Hayır. Bebek ile ilgili yalnızca kromozomal sorunlar amniosentez sonrasında saptanabilmektedir.
Örneğin bebekteki kalp veya kemik yapısı ile ilgili problemler amniyosentez sonrası yapılan kromozomal analizde görülmeyecektir. O yüzden düzenli ultrason takiplerinin önemi büyüktür.
Bebekte en sık görülen kromozomal anomaliler arasında ise "Down Sendromu" bulunmaktadır.
Amniyosentez en sık olarak bebekte down sendromu olup olmadığını kesin olarak anlamak amacıyla yapılmaktadır. Çünkü down sendromu olan bir bebek ultrason altında tamamen normal görülebilmektedir.
Gebelik İzlemi ve Laboratuar Testleri >>>
Gebelikte Diğer Tarama ve Teşhis Testleri:
İkili Tarama Testi >>>
Ense Kalınlığı (NT, nuchal translucency) >>>
Üçlü Tarama Testi >>>
NST (Non Stres Test) >>>
Doppler USG (Kan akımı) >>>
Copyright 2004 - 2023, www.jinekolognet.com